Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να γίνει το αδύνατο-δυνατό: να βρεθεί εμβόλιο για το νέο θανατηφόρο κορωνοϊό, που ακόμη θερίζει τον πλανήτη, και πλέον χαρίζει ζωή σε ανθρώπους και κέρδη στους δημιουργούς του.

Η Pfizer αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις εμβολίων αξίας 3,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κέρδη που ανέβασαν κατά 17% ή κατά 21 εκατ. δολάρια την αμοιβή του Μπουρλά, το 2020. Το 2021 αναμένεται να τη δει να εκτοξεύεται, όχι μόνο από τις πωλήσεις του εμβολίου, αλλά και από τη συμφωνία που έκλεισε με τον οίκο Harper Business για την κυκλοφορία του βιβλίου «Moonshot: Inside Pfizer's Nine-Month Race to Make the Impossible Possible» που αναφέρεται στην 9μηνη έρευνα της ανακάλυψης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Στο βιβλίο ο 59χρονος Μπουρλά αφηγείται το success story της Pfizer, τονίζοντας πως «δεν οφείλεται στην τύχη» αλλά στην «προετοιμασία που καθοδηγείται από τέσσερις απλές αξίες - Θάρρος, Αριστεία, Ισοτιμία και Χαρά».

Το βιβλίο αποτίνει φόρο τιμής στην εμπνευσμένη από ένα «όραμα» ηγεσία του Μπουρλά και δίνει μαθήματα που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους αναγνώστες να αντιμετωπίσουν «τα δικά τους φαινομενικά άλυτα προβλήματα». Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα θα εισπράξει ο Μπουρλά από τον Χάρπερ για την ιστορία του, αλλά λέγεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος σχεδιάζει να δωρίσει μέρος των εσόδων του βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει στις 9 Νοεμβρίου με τιμή 29,99 δολάρια, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time