Ξεκινάει από σήμερα το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού για την χώρα μας, καθώς καταργούνται τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις, ωστόσο πάντα τα μέτρα προστασίας θα ισχύουν για όλους.

Συγκεκριμένα, από σήμερα και επίσημα τα SMS στους αριθμούς 13033 και 13032 αποτελούν παρελθόν.

 Επίσης για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο θα μπορούμε να ταξιδέψουμε και πάλι στα νησιά μας ή στην επαρχία.

 Τέλος από σήμερα θα μπορούμε να γυρνάμε στα σπίτια μας μετά τα μεσάνυκτα και συγκεκριμένα μέχρι τις 12.30.

 Λόγω της άρσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί της Παρασκευής (14/5) είναι ιδιαίτερα αυξημένη αφού πολλοί φαίνεται πως επιλέγουν να μεταβούν στα νησιά.

 Πολίτες καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά έχοντας στα χέρια τους τις απαραίτητες βεβαιώσεις για να μεταβούν στους  αγαπημένους προορισμούς τους.

 Υπενθυμίζεται πως για τα νησιά χρειάζεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ PCR ή self test, ώστε να διαφυλαχθούν οι τοπικές κοινότητες και να μην προκληθούν φαινόμενα διασποράς του κοροναϊού.

 Παράλληλα, οι επιβάτες των πλοίων θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο.

 Την ίδια ώρα ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

 Αυξάνεται η πληρότητα στα πλοία

Σημειώνεται ότι στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε το πρωί και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Delos».

  Ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από σήμερα στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες.


 Τι αλλάζει από σήμερα

 Ειδικότερα από σήμερα

Καταργείται η αποστολή SMS στους αριθμούς 13032 και 13033.

Παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Ανοίγουν τα μουσεία

Ανοίγει ο τουρισμός

Ανοίγουν τα καζίνο

Ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων

 Σημειώνεται ότι η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

 Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.