Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στη χώρα για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, καθώς μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι πολίτες αποκτούν τη δική τους «Ελευθερία», ενώ την ίδια στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη επεκτείνεται στον πληθυσμό. 

Στην ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε γνωστό πως αυτή τη στιγμή έχουν διενεργηθεί στη χώρα πάνω από 5.570.000 εμβολιασμοί, με συνέπεια να έχουμε ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, κάνοντας ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα.

Έτσι θα γίνουν οι εμβολιασμοί των 18-29

Δύο ακόμη εμβόλια, της Pfizer και της Moderna, προστίθενται από τις επόμενες ημέρες στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών. Όπως έκανε γνωστό o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ θα μπορεί να κλείνει ραντεβού από τις 7 Ιουνίου και με τα εν λόγω σκευάσματα, εκτός από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Τόνισε επίσης, ότι έως τώρα και λόγω της έλλειψης του J&J με το οποίο ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 65.000 άτομα αν και, όπως διευκρίνισε, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί περισσότερα. Όσον αφορά Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό covid, το οποίο ξεκίνησε να εκδίδεται από χθες, ανέφερε ότι ήδη είχαν εκδόσει περισσότεροι από 81.000 πολίτες μέχρι χθες το βράδυ, ενώ για κάποια λάθη που υπήρξαν ως προς τον τύπο του εμβολίου έχουν ήδη διορθωθεί και όσοι τα εντόπισαν μπορούν να τυπώσουν το νέο διορθωμένο πιστοποιητικό.

Στα δύο «θα σπάσουν» οι εμβολιασμοί 

Σε ερώτηση για το πότε θα «ανοίξουν» τα ραντεβού και με Pfizer και Moderna, εκτός του Johnson & Johnson για τους νέους 18 έως 29 ετών, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν ανακοινώσεις για ημερομηνίες την άλλη εβδομάδα. Πάντως, ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα «σπάσει» στα δύο: Δηλαδή στους 25-29 και στους 18-24 ετών.

«Aνάρπαστα» τα εμβόλια της Johnson&Johnson

Το εμβόλιό τους θα μπορούν να επιλέξουν πλέον και οι άνω των 18. Η ηλικιακή αυτή ομάδα δεν εμβολιάζεται με το σκεύασμα της AstraZeneca. Τα εμβόλια της Johnson & Johnson εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στους άνω των 18, με 65.000 δόσεις να γίνονται ανάρπαστες. Τώρα θα επιλέξουν ανάμεσα σε Pfizer και Moderna.

Οι όροι για να εμβολιαστούν τα παιδιά

Κατά την ενημέρωση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα,  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών. Η έγκριση από τον ΕΜΑ, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να προχωρήσει σε προγραμματισμό έγκρισης. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν την ίδια τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα και θα γίνει με βάση τα δεδομένα της κάθε χώρας. Έτσι δεν σημαίνει ότι η έγκριση του ΕΜΑ για τον εμβολιασμό των 12 έως 15 ετών θα μεταφερθεί αυτούσια στην Ελλάδα, αλλά μπορεί αν εγκριθεί, να έχει διαφοροποιήσεις, πχ να εμβολιάζονται τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Η επιτροπή έκρινε, ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε και σημείωσε ότι η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη για κάθε χώρα, να καθορίσει την στρατηγικής της. Είπε πως οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν, είναι η συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς και επισήμανε: Η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών, που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.