Σε μία πολύ σημαντική όσο και κατεπείγουσα έκκληση προς τις υγειονομικές αρχές όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε. προχώρησε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), προκειμένου να προστατευθούν οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί από την επέλαση και την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» του νέου κοροναϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέχρι το τέλος του ερχομένου Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η Andrea Ammon απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές των κρατών – μελών της Ε.Ε, προκειμένου να λάβουν όλα εκείνα τα κατεπείγοντα μέτρα για να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού.

Σύμφωνα με την Andrea Ammon, λοιπόν, η δεύτερη δόση του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πρέπει να χορηγείται μετά το πέρασμα οκτώ εβδομάδων από τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου και όχι μετά το πέρασμα δώδεκα εβδομάδων, ενώ ανάλογες αναπροσαρμογές απατούνται επίσης για τα εμβόλια των φαρμακυειτκών εταιρειών Pfizer – BioNTech και Moderna.

Έτσι, η κατεπείγουσα έκκληση της διευθύντριας του ECDC προς τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές των κρατών – μελών της Ε.Ε. έχει ως εξής:


«Παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως. Το ECDC αναλύει συνεχώς τα χαρακτηριστικά αυτών των παραλλαγών για να ενημερώσει γρήγορα τις αρχές δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένες παραλλαγές μπορούν να θέσουν τις προσπάθειές μας για τον έλεγχο της πανδημίας σε κίνδυνο και απαιτούν άμεσες ενέργειες.

Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες κυκλοφορούντες παραλλαγές και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μολύνει άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση των διαθέσιμων εμβολίων. Είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή Delta θα κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν στοχεύουν στον εμβολιασμό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τα πιο ευάλωτα άτομα να μολυνθούν και να υποστούν σοβαρή ασθένεια και θάνατο εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τα καλά νέα είναι ότι έχοντας λάβει δύο δόσεις οποιουδήποτε από τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής και των συνεπειών της. Ωστόσο, περίπου το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και περίπου το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη λάβει πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19 τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να προστατευθούν τα περισσότερα από τα ευάλωτα άτομα, πρέπει να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του ιού Delta χαμηλή ακολουθώντας αυστηρά τα μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία λειτουργούσαν για τον έλεγχο των επιπτώσεων άλλων παραλλαγών.

Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του εμβολίου με πολύ υψηλό ρυθμό. Σε αυτό το στάδιο καθίσταται ζωτικής σημασίας η δεύτερη δόση εμβολιασμού να χορηγείται εντός του ελάχιστου επιτρεπόμενου διαστήματος από την πρώτη δόση, για να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων. Γνωρίζω ότι απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία γενικότερα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά τώρα είναι η ώρα να περπατήσετε το επιπλέον μίλι. Διαθέτουμε αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και κάθε μόλυνση που αποτρέπεται τώρα μέσω της συμμόρφωσής μας με τα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι μια ζωή που μπορεί να σωθεί με τον εμβολιασμό».