Για «χάος» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύοντας τους πολίτες να μην συνδυάζουν με δική τους πρωτοβουλία διαφορετικά εμβόλια κατά της νόσου Covid επισημαίνοντας ότι, τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μόνον από τις αρχές δημόσιας υγείας.

 «Είναι μία επικίνδυνη τάση», υποστήριξε η αξιωματούχος του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan σε διαδικτυακή ενημέρωση τη Δευτέρα όταν ρωτήθηκε για τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

 «Θα είναι μια χαοτική κατάσταση για τις χώρες όπου οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν πότε και ποιος θα λάβει μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη δόση».

 Η αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι μία «ζώνη χωρίς δεδομένα», αν και αργότερα έσπευσε να διευκρινίσει τα σχόλιά της στο Twitter.

 «Oι πολίτες δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους (για τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων), όμως οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας μπορούν, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων», είπε στο tweet.

 «Αναμένονται δεδομένα από μελέτες συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων - πρέπει να αξιολογηθεί η ασφάλειά τους», πρόσθεσε.

 Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα εμβόλια δήλωσε τον Ιούνιο ότι το εμβόλιο Pfizer Inc θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη δόση μετά από μια αρχική δόση με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca, εάν η τελευταία δεν είναι διαθέσιμη.

 Μια κλινική δοκιμή με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη για να διερευνήσει το συνδυασμό των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer. Η δοκιμή επεκτάθηκε πρόσφατα για να συμπεριλάβει τα εμβόλια Moderna Inc και Novovax Inc.

 Η απόφαση για το Βιετνάμ

Όπως σχολιάζει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, τα σχόλια της αξιωματούχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχονται την ώρα που το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech ως επιλογή για την δεύτερη δόση στα άτομα που εμβολιάστηκαν για πρώτη φορά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 Αρκετές χώρες πάντως, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Ισπανίας και της Νότιας Κορέας, έχουν ήδη εγκρίνει τον συνδυασμό των δύο αυτών εμβολίων, εν μέσω ανησυχιών μετά την εμφάνιση σπάνιων και δυνητικά θανατηφόρων περιστατικών θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

 Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία ισπανικής μελέτη, ο συνδυασμός Pfizer-AstraZeneca αποδεικνύεται εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματικός.