Ο φονικός ιός του κοροναϊού έχει γίνει το «βαρίδι» του εθνικού συστήματος υγείας σχεδόν 1.5 χρόνο από την ημέρα, που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί συχνά κάνουν λόγο για το θέμα και πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην χώρα μας. Απευθύνουν έκκληση σε όσους πολίτες δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί,να το κάνουν, και προβλέπουν πως η πανδημία θα περιοριστεί και θα τεθεί υπό έλεγχο με τον ερχομό της νέας  χρονιάς.

Έτσι, ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, μίλησε την Δευτέρα στο πρώτο πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και υπογράμμισε την αποκλιμάκωση που πιθανόν θα υπάρξει από τον Νοέμβριο, καθώς και το ενδεχόμενο για πλήρη έλεγχο του ιού μέχρι την άνοιξη του 2022.

Ο κ. Τούντας ανέφερε πως προφανώς στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες μολύνσεις του κοροναϊού. «Θα έχει σποραδικά κρούσματα, περισσότερα τους  χειμερινούς μήνες, θα είναι κάτι σαν τη γρίπη», ανέφερε και συνέχισε:

«Μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μας κόστιζε 500-600 θανάτους τον χρόνο. Μέχρι να βρεθεί ένα 100% αποτελεσματικό εμβόλιο ή μια θεραπεία που να προλαμβάνει την βαριά νόσηση, θα έχουμε και στο μέλλον θύματα από τον κοροναϊό».

Τα σχολέια θα επιβαρύνουν την κατάσταση

Ειδικότερα,ανέφερε: «Και με τους εμβολιασμούς, έστω και αν είμαστε σαν χώρα δυστυχώς πίσω, έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα φθινόπωρο, που θα επιβαρύνει την κατάσταση και τα σχολεία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, θα υπάρχει μια έξαρση της επιδημίας μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Αλλά από εκεί και ύστερα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν δεν υπάρχει κάποια δυσάρεστη έκπληξη με μια καινούρια και επικίνδυνη μετάλλαξη, από Νοέμβριο και μετά θα μπούμε σε μια σταδιακή μείωση της πανδημίας».

«Θα προκύψει ανάγκη τρίτης δόσης και στον υπόλοιπο πληθυσμό»

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής τόνισε πόσο σημαντική είναι η υποχρέωση των πολιτών να εμβολιαστούν επισημαίνοντας  πως η επέκταση θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα για τους υγειονομικούς και «να έχει γίνει ήδη από την αρχή της τουριστικής σεζόν σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι σε ΜΜΜ και οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε γραφεία που συναλλάσσονται απευθείας με το κοινό».

Στις ομάδες αυτές κατά την γνώμη μου, αν εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα δούμε αύξηση στους εμβολιασμούς. Αυτό που αποτελεί κίνδυνο είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον στόχο που είχαμε βάλει»,ανέφερε.

Τέλος, ο κ.Τούντας  αποσαφήνισε ότι: «Θα προκύψει ανάγκη τρίτης δόσης και στον υπόλοιπο πληθυσμό εφόσον στο επόμενο δίμηνο δεν μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το επιδημικό κύμα».

Εάν πραγματικά μπούμε σε μια κατάσταση μείωσης της επιδημίας και είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε, τότε η ανάγκη ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό δεν θα είναι απαραίτητη».