Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
fauci_1
Υγεία

Φάουτσι: Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα «σούπερ εμβόλιο» για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος υποστήριξε ότι το εμβόλιο δεν θα περιορίζεται στην αντιμετώπιση της Covid-19, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών

Στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα «σούπερ» εμβόλιο κατά του κοροναϊού αναφέρθηκε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης Άντονι Φάουτσι, μιλώντας σε ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία.

Σύμφωνα με τον Φάουτσι, το «σούπερ» εμβόλιο θα μπορεί να προλάβει τόσο την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων της Covid-19 όσο και άλλων κοροναϊών. Μάλιστα τόνισε ότι η ανάγκη για την ανάπτυξη του εμβολίου είναι επείγουσα.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, στο πλαίσιο της συνεχούς εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η σημασία της ανάπτυξης ενός σούπερ εμβολίου για τους κοροναϊούς. Συγκεκριμένα χρειάζεται ένα εμβόλιο αποτελεσματικό έναντι όλων των παραλλαγών του Sars-Cov-2 και έναντι όλων των κοροναϊών», ήταν τα λόγια του.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος σημείωσε ότι ήδη, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), σημειώνουν σημαντική πρόοδο στο θέμα. Το εμβόλιο δεν θα περιορίζεται στην αντιμετώπιση της Covid-19, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του κοροναϊού, όπως και το κοινό κρυολόγημα.

Παράλληλα, επισήμανε τα οφέλη του εμβολίου. «Ο κίνδυνος νοσηλείας είναι 17πλάσιος και 20 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου, εάν δεν έχετε εμβολιαστεί, σε σχέση με εάν το έχετε κάνει», τόνισε.

Κριτική κατά Μπάιντεν για μη γρήγορη αντίδραση στην Omicron

Ο Φάουτσι αναφέρθηκε στο «σούπερ εμβόλιο» σε μία περίοδο που οι ειδικοί διατυπώνουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων σκευασμάτων έναντι της Omicron, που μπορεί να παρακάμψει το ανοσολογικό σύστημα πιο εύκολα.

Οι ΗΠΑ έσπασαν το ρεκόρ του αριθμού των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19, με σχεδόν 146.000 ασθενείς με κοροναϊό να καταλαμβάνουν αυτήν τη στιγμή ένα κρεβάτι νοσοκομείου σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Υγείας. Μεταξύ αυτών, σχεδόν 24.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας

Παράλληλα, επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των νοσηλειών αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί. Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δέχονται ιδιαίτερη πίεση, ενώ πολλές πολιτείες έχουν υιοθετήσει νέα πρωτόκολλα για να βοηθήσουν τους υγειονομικούς.