Ο κοροναϊός «σαρώνει» στη χώρα και υπάρχει μία αντικρουόμενη εικόνα, καθώς από τη μία έχουμε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των ειδικών για αποκλιμάκωση μέχρι την άνοιξη και από την άλλη, την επιδημιολογική πραγματικότητα, με αυξημένο αριθμό θανάτων, και ασφυκτικά γεμάτες ΜΕΘ.

Πάντως, την αισιοδοξία του πως σε 6 με 8 περίπου μήνες από τώρα θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία εξέφρασε ο καθηγητής του Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μιλώντας στο MEGA.

Επιμένουν οι «σκληροί» δείκτες

Χθες, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 18.640 νέα κρούσματα. 88 συμπολίτες μας κατέληξαν ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 564. Στην Αττική καταγράφηκαν 4.723 νέες μολύνσεις και 2.397 στη Θεσσαλονίκη. Ενώ σήμερα κατέγραψε 16.023 νέα κρούσματα, 72 θανάτους και 567 διασωληνωμένους

Δύο νέα εμβόλια στη «μάχη» κατά της νόσου

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερα όπλα προστίθενται στη φαρέτρα κατά της νόσου, αφού πολύ σύντομα η Ελλάδα θα εξοπλιστεί με τα δύο πρωτεϊνικά εμβόλια, αυτά της Sanofi και της Novavax.

Στις 21 Φεβρουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει 168.000 εμβόλια Novavax και μέχρι τα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχουν έρθει συνολικά 474.000 δόσεις ενώ το εμβόλιο της Sanofi αναμένεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξηγεί στο MEGA την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τα εμβόλια mRNA.

Νέο «όπλο» τα αντιικά χάπια

Στην Ελλάδα αναμένεται και το αντιικό χάπι για την πρόληψη της σοβαρής νόσου σε ομάδες υψηλού κινδύνου και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στην ειδική πλατφόρμα είναι εκατοντάδες. Από την περασμένη Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και μέχρι χθες το βράδυ, έχουν εγκριθεί 512 αιτήσεις.