Ολοταχώς πίσω… στις 20 Αυγούστου 2021 μας φέρνει σήμερα η πληρότητα στις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, πληρότητα η οποία έχει μειωθεί θεαματικά στο… 64,5%, ενώ η αντίστοιχη πληρότητα στις απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έχει μειωθεί επίσης θεαματικά στο… 44,8%.

Την ίδια στιγμή, ραγδαία είναι και η αποκλιμάκωση των τιμών του «σκληρού» δείκτη των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19, οι οποίοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ του ΕΣΥ της χώρας μας, οι οποίοι έφτασαν σήμερα τους 433, δηλαδή είναι σήμερα 21 διασωληνωμένοι ασθενείς λιγότεροι, σε σχέση με χθες, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, και 255 διασωληνωμένοι ασθενείς λιγότεροι σήμερα, σε σχέση με την 20η Ιανουαρίου.

Επίσης, για τρίτη διαδοχική ημέρα, τα εξιτήρια είναι αισθητά περισσότερα, σε σχέση με τις νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, με τις εισαγωγές να φτάνουν σήμερα στις 262 και τα εξιτήρια να φτάνουν στα 335.

Πλεύρης: Από τις 15 Μαρτίου το ΕΣΥ επανέρχεται πλήρως

Έτσι, έχει απόλυτο δίκιο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM:

«Η πανδημία είναι σε ύφεση σε όλη στην Ευρώπη. Έχουμε αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες. Δυστυχώς, δεκάδες συμπολίτες μας πεθαίνουν καθημερινά, ωστόσο και στο δείκτη των θανάτων έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σιγά-σιγά αποκλιμάκωση. Στα κρούσματα παρατηρείται μία συνεχής πτωτική πορεία και αυτό το βλέπουμε πάντοτε συνδυαστικά με την εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ΕΣΥ μπορούμε να πούμε πλέον ότι δεν πιέζεται, υπό την έννοια ότι αν και εξακολουθεί να έχει αρκετούς διασωληνωμένους και αρκετές νοσηλείες, τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές. Λόγω της καλύτερης εικόνας που έχουμε στο ΕΣΥ, αρχίζουμε να περιορίζουμε τα περιστατικά τα οποία στέλναμε στον ιδιωτικό τομέα. Το σημαντικότερο, όμως, που αφορά τον πολίτη, είναι ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται σε κανονική λειτουργία. Σήμερα το Παίδων Πεντέλης, για το οποίο είχε γίνει μεγάλη κουβέντα, επανέρχεται σε πλήρη, κανονική λειτουργία, ενώ αντίστοιχα και άλλα νοσοκομεία- όπως το Σισμανόγλειο- τα οποία είχαν διατεθεί αποκλειστικά για Covid περιστατικά, επιστρέφουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην κανονική τους λειτουργία. Το αργότερο μέχρι την 15η Μαρτίου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν την κλιμάκωση της πανδημίας».

Για την Ιστορία, το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε για σήμερα τα εξής:
Στα 15.909 έφτασαν σήμερα τα καταγεγραμμένα
νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 18.605 για την περασμένη Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, με τη διενέργεια 356.333 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests, έναντι 382.391 για την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, και με τον δείκτη θετικότητας να μειώνεται αισθητά και να φτάνει στο 4,46%, έναντι του 4,86% για την περασμένη Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, στους 433 μειώθηκαν αυξήθηκαν πολύ σημαντικά σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο COVID – 19, έναντι των 454 για την Πέμπτη, ενώ στους 4.249 αυξήθηκαν αισθητά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Από τους 433 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 313 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 120 (27,71%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 63 συνάνθρωποί μας έχασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 25.668.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν σήμερα τις 262, για άλλη μία ημέρα πολύ κάτω από το συμβατικό όριο των 400 και για πρώτη φορά αισθητά κάτω ακόμη και από τις 300.