Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί να φτάνουν περίπου τα 200.

Σε συναγερμό βρίσκεται και η χώρα μας, καθώς οι παιδίατροι είναι πλέον ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και αναφέρουν στον ΕΟΔΥ κάθε ύποπτο περιστατικό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση ενώ καλούν τους γονείς να δώσουν σημασία στο πρώτο σημάδι της ηπατίτιδας που είναι ο ίκτερος. 

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα πρώτα κρούσματα – Τα συνηθέστερα συμπτώματα

Οι τελευταίες κλινικές λεπτομέρειες που κοινοποίησε το CDC  προέρχονται από την Αλαμπάμα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. 

 Τα κλινικά αρχεία αναλύθηκαν για εννέα συνολικά ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο Παίδων μετά την 1η Οκτωβρίου 2021.

Μέσος όρος ηλικίας τα 3 έτη

Οι ασθενείς δεν έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους. Ήταν όλοι υγιείς χωρίς σημαντικές συννοσηρότητες και χωρίς αδυναμία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν περίπου τρία έτη, με εύρος από μικρότερο των δύο έως μεγαλύτερο των πέντε ετών.

Ο εμετός και η διάρροια ήταν τα συνηθέστερα συμπτώματα των ασθενών ενώ ορισμένοι παρουσίαζαν επίσης συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό.

Κατά την εισαγωγή τους διαπιστώθηκε πως οι περισσότεροι ασθενείς είχαν διογκωμένο ήπαρ, μαζί με ίκτερο και κιτρίνισμα στα μάτια. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων για τους ιούς ηπατίτιδας A, B και C, ενώ αποκλείστηκαν αρκετές άλλες αιτίες παιδιατρικής ηπατίτιδας και λοιμώξεων. Όμως ο αδενοϊός ανιχνεύθηκε σε όλους τους ασθενείς.

Μεταξύ των εννέα ασθενών στην Αλαμπάμα, έξι έλαβαν θετικά αποτελέσματα εξετάσεων για τον ιό Epstein-Barr που διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από προηγούμενες λοιμώξεις. Άλλοι ιοί που ανιχνεύθηκαν περιλάμβαναν τον: εντεροϊό/ρινοϊό, μεταπνευμονοϊό, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και ανθρώπινο κορωνοϊό OC43. Κανένας ασθενής δεν είχε τεκμηριωμένο ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης κορονοϊού.

Τρεις ασθενείς εμφάνισαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, δύο εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Το CDC αναφέρει ότι όλοι οι ασθενείς αναρρώσαν ή αναρρώνουν, συμπεριλαμβανομένων όσων έλαβαν μόσχευμα.

Τι είναι ο αδενοϊός και πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί

Ο αδενοϊός αναγνωρίζεται ως αιτία ηπατίτιδας μεταξύ ανοσοκατεσταλμένων παιδιών, αλλά μπορεί να είναι ένας "υποαναγνωρισμένος παράγοντας που συμβάλλει στην ηπατική βλάβη μεταξύ υγιών παιδιών" σύμφωνα με το CDC. Μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα στο στόμα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τους αδενοϊούς στα παιδιά. Οι αδενοϊοί τείνουν να παραμένουν στις επιφάνειες και τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα δεν λειτουργούν καλά εναντίον τους, σύμφωνα με την Δρ. Ασλέσα Καουσίκ, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

«Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι το καλύτερο», δήλωσε η Καουσίκ στο CNN. «Κρατήστε απόσταση από οποιονδήποτε είναι άρρωστος με βήχα και φτέρνισμα και διδάξτε στα παιδιά σας να βήχουν ή να φτερνίζονται στο μανίκι τους».