«Παρά το γεγονός ότι οι ενδείξεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι περνάμε σε αυξημένη κυκλοφορία του νέου κοροναϊού, δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό θα οδηγήσει σε μία φθινοπωρινή έξαρση της επιδημίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, προς το παρόν, δεν φαίνεται η άνοδος της κυκλοφορίας του νέου κοροναϊού να συνδέεται με κάποιο στέλεχος».

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, στα parapolitika.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας, Rt, στην Ελλάδα ανέβηκε, με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο 0,99 – έναντι του 0,98 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ η αύξηση του Rt δεν είναι τόσο σημαντική, γεγονός παραμένει ότι αυτός ο δείκτης παραμένει οριακά κάτω από τη μονάδα και το ερχόμενο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ θα μας δείξει εάν η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει φτάσει σε μία σταθεροποίηση μετά από την αύξηση που σημείωσε τις περασμένες εβδομάδες ή αυτή άρχισε πλέον να αναπτύσσεται κανονικά και με δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από τη μονάδα