Παιδιά κάτω των 5 ετών, ενήλικες άνω των 65 ετών, άτομα με ανοσοκαταστολή και οι έγκυες είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κατηγορίες πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τη γρίπη και πρέπει να εμβολιάζονται για την αποφυγή σοβαρής νόσησης.

Οι επιπλοκές

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Ο κίνδυνος να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης αυξάνεται εάν πάσχουμε από:
-Βρογχικό άσθμα
-Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
-Διαβήτη
-Καρδιακή νόσο
-Νεφρική νόσο
-Πνευμονοπάθειες

Ο κίνδυνος της πνευμονίας

Τα άτομα με επιπλοκές της γρίπης καταλήγουν στο νοσοκομείο τις περισσότερες φορές επειδή ο ιός εξελίσσεται σε πνευμονία.

Ενώ πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης, όπως ο πυρετός και οι πόνοι στο σώμα, συμπίπτουν με την πνευμονία, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορεί να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή πνευμονική λοίμωξη.

Βήχας με κίτρινα ή πράσινα πτύελα, ο υψηλός πυρετός και ο πόνος στο στήθος όταν αναπνέουμε βαθιά ή βήχουμε είναι προειδοποιητικά σημάδια πνευμονίας. Ο ιός της γρίπης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Η σοβαρή νόσηση με γρίπη σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καθώς και με σπάνιες περιπτώσεις φλεγμονής στον εγκέφαλο ή τους μύες.

Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη (2018), οι ασθενείς είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή την εβδομάδα μετά τη μόλυνση από τη γρίπη από ό,τι σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ή το έτος μετά τη μόλυνση.