Την οξεία αντίθεσή του στον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εκφράζει, με γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΙΣΠ αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη σχετική γραπτή δήλωσή του:

Η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου -η οποία από όσο γνωρίζουμε- είναι μια αναχρονιστική πρακτική, θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί. Αντιθέτως, η σημερινή μετονομασία της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού είναι άτοπη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Πώς είναι δυνατόν οι Αγροτικοί Ιατροί στη χώρα μας -που δεν έχουν ξεκινήσει την ειδίκευση τους- να λειτουργήσουν ως Προσωπικοί Ιατροί, πόσο μάλλον εκτός των καθηκόντων τους στο αγροτικό ιατρείο, να εφημερεύουν και στα Κέντρα Υγείας ή στα Νοσοκομεία της περιοχής τους.

Στην καλύτερη περίπτωση με ρυθμό 20 ασθενείς την ημέρα και με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν τα τακτικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ο πληθυσμός ευθύνης του Αγροτικού /Προσωπικού Ιατρού θα εξεταστεί με ιδανικές συνθήκες σε 5 μήνες και σε φυσιολογικές συνθήκες σε 8 με 12 μήνες. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Αγροτικός/Προσωπικός Ιατρός θα ολοκληρώσει τη θητεία του χωρίς να έχει εξετάσει όλο τον πληθυσμό ευθύνης του.

Η ανωτέρω εξέλιξη φοβόμαστε ότι θα φέρει μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στις περιοχές που τυχόν θα εφαρμοστεί, άλλωστε είναι γνωστό ότι οι Αγροτικοί Ιατροί μετακινούνται συχνά από Κέντρα Υγείας/ Περιφερειακά Ιατρεία σε Νοσοκομεία για να εφημερεύσουν.

Ο Θεσμός του Προσωπικού Ιατρού -με τον τρόπο τουλάχιστον που προσπαθεί να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα- έχει αποτύχει. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι, ο αριθμός των Ιατρών που εντάσσονται στον Προσωπικό Ιατρό είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτούν οι ανάγκες της χώρας για να καλυφθεί και να λειτουργήσει ο θεσμός”.