Σε τρεις μήνες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.
Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει τρία στάδια, το πρώτο εκ των οποίων θα είναι ένα self test και θα αφορά όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα ειδοποιούνται με SMS.


To self test για τον καρκίνο του παχέoς εντέρου

Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Σε συνδυασμό με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, το τεστ θα δείχνει ποιοι θα πρέπει να παραπεμφθούν για διαγνωστική κολονοσκόπηση.

Οι πολίτες στους οποίους εντοπίστηκαν ευρήματα με τη διαγνωστική εξέταση, θα παραπέμπονται για επεμβατική κολονοσκόπηση, ένα χειρουργείο για την αντιμετώπισή τους.

«Βλέπουμε την ενεργή εμπλοκή των φαρμακείων στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το οποίο έχει δρομολογηθεί με έναν τρόπο που προβλέπει στο πρώτο στάδιο ένα self test. Τα τεστ θα τα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία και θα γίνονται με τη βοήθεια των φαρμακοποιών, ούτως ώστε όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα να περάσουν στη διαδικασία της κολονοσκόπησης», ανέφερε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.