Η κουμαρίνη είναι μια φυσική αρωματική ένωση που βρίσκεται σε φυτά, όπως η κασία, η λεβάντα και τα φασόλια τόνκα. Χάρη στο γλυκό άρωμά της, χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα, αρώματα και καλλυντικά. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να κριθεί ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση του τσουρεκιού με γέμιση πραλίνα φουντουκιού από την ελληνική αγορά, μετά τον εντοπισμό υψηλής συγκέντρωσης κουμαρίνης, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία.

Διαβάστε: ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντος "Τσουρέκι με γέμιση πραλίνα φουντουκιού" (Εικόνες)

Κουμαρίνη: που εντοπίζεται και πότε είναι επικίνδυνη - Η απαγόρευση στις ΗΠΑ και οι περιορισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρότι αποτελεί προϊόν προερχόμενο από τη φύση, η κουμαρίνη έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικά τοξική για το ήπαρ και έχει συσχετιστεί με ηπατοτοξικές και καρκινογόνες επιδράσεις. Μάλιστα, η χρήση της έχει απαγορευτεί σε τρόφιμα στις ΗΠΑ ήδη από το 1954, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "απαγορεύεται η προσθήκη κουμαρίνης ως τεχνητό αρωματικό στα τρόφιμα, ενώ τίθενται όρια στη φυσική της περιεκτικότητα, ιδίως σε προϊόντα που περιέχουν κανέλα".

Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα κυμαίνονται ανάλογα με το προϊόν:

  • 50 mg/kg για παραδοσιακά ή εποχιακά αρτοσκευάσματα με κανέλα
  • 20 mg/kg για δημητριακά πρωινού
  • 15 mg/kg για λοιπά αρτοσκευάσματα
  • 5 mg/kg για επιδόρπια
Η κασία, ένα είδος κανέλας που χρησιμοποιείται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα λόγω της έντονης γεύσης και του κόστους της, περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες κουμαρίνης σε σύγκριση με την κανέλα Κεϋλάνης. Οι ειδικοί συστήνουν την περιορισμένη κατανάλωση κασίας, ιδίως από παιδιά, άτομα με ηπατικά προβλήματα ή χρόνιες παθήσεις.

Έλεγχοι για κουμαρίνη στα εργαστήρια βιομηχανιών τροφίμων σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η πρόσφατη απόσυρση μπισκότων από την αγορά επιβεβαιώνει την ανάγκη για συστηματικούς ελέγχους στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις ουσίες που περιέχουν τα επεξεργασμένα προϊόντα. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε εργαστήρια τροφίμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιουνται  χημικές αναλύσεις για τον εντοπισμό κουμαρίνης στοχεύοντας τη συμμόρφωση των προϊόντων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οπωσδηποτε,  η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν κουμαρίνη δεν είναι επικίνδυνη όταν γίνεται περιστασιακά, ελεγχόμενα και σε μικρές ποσότητες. Όμως, η υπερβολική έκθεση, ιδιαίτερα για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μπορεί να έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στην υγεία.