Σε πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών - Κάπα3 με θέμα: «Ποια λέξη σε προσδιορίζει καλύτερα ως ασθενή όταν αναφερόμαστε στον καρκίνο;» έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό πως η γλώσσα επηρεάζει τη δράση και η  αναφορά αυτή έχει σημασία.

Διαβάστε: "Άλμα Ζωής" νομού Αχαϊας: Αντιμέτωπος με επαναστατικές θεραπείες σήμερα ο καρκίνος

Η έρευνα ανέδειξε ότι σημαντικός αριθμός ασθενών:

  • Δεν επιθυμεί τη χρήση εκφράσεων όπως «έχασε τη μάχη» ή «επάρατη νόσος», καθώς αυτές μεταφέρουν αρνητικά ή ηττοπαθή μηνύματα.
  • Προτιμά ουδέτερους και ανθρώπινους όρους, όπως «άνθρωπος με καρκίνο», «ογκολογικός ασθενής» ή γενικά «ασθενής», που δεν φέρουν φορτίο ενοχής, φόβου ή στιγματισμού.
  • Ζητεί έναν δημόσιο λόγο που να συνάδει με την αξιοπρέπεια και τη σύνθετη προσωπική εμπειρία της νόσου.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν ή δεν μιλούν για τον καρκίνο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν, από την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την εξέταση έως την αναζήτηση θεραπείας και φροντίδας. Η τέλεια γλώσσα για τον καρκίνο μπορεί να μην βρεθεί ποτέ. Θα έχει διαφορετική απήχηση ανάλογα με τον ασθενή, τη χώρα και το πολιτιστικό πλαίσιο. Αλλά ανεξάρτητα από τις λέξεις που επιλέγονται, η ασθένεια πρέπει να μιλήσει. Η ανταλλαγή γνώσεων οδηγεί στο σπάσιμο των ταμπού. Η εύρεση των σωστών λέξεων μπορεί όχι μόνο να διευκολύνει τη ζωή όσων έχουν καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να σώσει ζωές.

Δείτε την έρευνα αναλυτικά ΕΔΩ