Αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 60% έχουν όσοι καπνίζουν ακόμη και δύο τσιγάρα την ημέρα σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα του Johns Hopkins University. Η μεγάλη μελέτη που σχεδόν τα τελευταία 20 χρόνια εξέτασε τις συνήθεις περισσότερων από 300.000 ενηλίκων αποκάλυψε ότι ακόμα και η ελάχιστη κατανάλωση τσιγάρων είναι επιζήμιες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο αναλυτικά, οι  ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνδρες και γυναίκες που καπνίζουν μόλις δύο τσιγάρα την ημέρα έχουν 60% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Διαβάστε: Η ταχύτερη γήρανση συνδέεται με πατέρες που κάπνιζαν στην εφηβεία

Τσιγάρα: 50% υψηλότερος κίνδυνος καρδιοπάθειας για τους καπνιστές

Παράλληλα, όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, διαγράφεται 50% υψηλότερος κίνδυνος καρδιοπάθειας. Το κάπνισμα «καταστρέφει το ενδοθήλιο των αγγείων και επιταχύνει τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών», αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα εμφράγματος ή στεφανιαίας νόσου, εξήγησε η καρδιολόγος του Yale, Δρ. Jennifer Miao. Επιπλέον, τόνισε ότι το κάπνισμα συνδέεται με αρρυθμίες, όπως κολπική μαρμαρυγή, αλλά και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Επισημαίνεται ότι, η μελέτη ανέδειξε ότι ακόμη και η μείωση του καπνίσματος δεν αρκεί για να αναιρεθούν οι βλάβες. Ακόμη και 20 χρόνια μετά τη διακοπή, οι πρώην καπνιστές εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ — αν και ο κίνδυνος μειώνεται αισθητά με την πάροδο του χρόνου. Τα στοιχεία της American Lung Association δείχνουν ότι, ενώ το ποσοστό των καπνιστών στις ΗΠΑ μειώθηκε από 42% το 1965 σε περίπου 12% το 2022, αυξήθηκαν θεαματικά όσοι καπνίζουν λιγότερα από 15 τσιγάρα ημερησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Erfan Tasdighi, «ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το όφελος της διακοπής του καπνίσματος είναι μεγαλύτερο στα πρώτα δέκα χρόνια, αλλά οι θετικές αλλαγές ξεκινούν αμέσως. «Με τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος πέφτει άμεσα και ουσιαστικά», αναφέρει ο Tasdighi.

Η μελέτη, τέλος, υπογραμμίζει ότι οι γιατροί θα πρέπει να αξιολογούν πιο «λεπτομερώς» τη συμπεριφορά των ασθενών σχετικά με το κάπνισμα, καθώς ο υπολογισμός των «πακέτων ανά έτος» δεν επαρκεί για να προβλέψει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι σαφές: δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα καπνίσματος.