Τρόπους περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναζητά η βρετανική κυβέρνηση, θεωρώντας πως οι ρύποι που εκλύονται από την κίνηση των οχημάτων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας.

Η επένδυση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στη Μ. Βρετανία αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας την αναβάθμιση των υποδομών, την αντικατάσταση των ρυπογόνων μέσων μαζικής μεταφοράς, την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων  καθώς και την εκπόνηση ενός στοχευμένου προγράμματος απόσυρσης πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση δεν δίστασε να προαναγγείλει με ορίζοντα το 2040 την πλήρη απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή diesel, εξαιρώντας τα υβριδικά.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα την πρόθεσή της να βάλει τέλος στην πώληση συμβατικών αυτοκινήτων στην επικράτειά της έκανε γνωστή και η Γαλλία, ενώ ήδη αρκετές μεγαλουπόλεις σε ολόκληρο των πλανήτη προωθούν τον περιορισμό κίνησης των πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2025.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που θεωρούν πως οι εξελίξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θα προλάβουν τις όποιες απαγορεύσεις πρόκειται να επιβληθούν στο μέλλον, οδηγώντας στην εκρηκτική διάδοση της ηλεκτροκίνησης.