Από το έτος του Λαγού, με στοιχείο του το νερό, από σήμερα περνάμε στο έτος του Δράκου, που με βάση το κινέζικο ωροσκόπιο έχει ως στοιχείο του το ξύλο, το οποίο «κλείνει» στις 29 Ιανουαρίου 2025, για να ακολουθήσει αυτό του Φιδιού. Στο ζώδιο του Δράκου ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί το 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 και 2012.
Έπειτα από ένα έτος ξεκούρασης και αναδιάρθρωσης (έτος του υδάτινου Λαγού), το έτος του ξύλινου Δράκου, με ποιότητα «γιανγκ», προτρέπει όλα τα ζώδια της κινέζικης αστρολογίας να ενεργοποιηθούν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να μη φοβηθούν τους κινδύνους, προκειμένου να υλοποιήσουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους και να κατακτήσουν το μεγαλείο που οραματίζονται.

Το δυναμικό έτος του Δράκου έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το μάλλον άχρωμο και άοσμο έτος του Λαγού. Παρά την άμεση γειτνίασή τους στο κινέζικο ωροσκόπιο, δεν μοιάζουν στο παραμικρό μεταξύ τους. Το κλίμα επιφυλακής δίνει τη θέση του στην ανάγκη για ανάληψη δράσης -ακόμα και με κίνδυνο- σε όλους τους τομείς της ζωής, όχι μόνο για την κατάκτηση δύναμης ή ευημερίας, αλλά και στις πιο απλές πτυχές, όπως η διασκέδαση. Ο Δράκος αγαπά τη δράση και ανταμείβει την παραγωγικότητα. Σιχαίνεται, δε, τη μεμψιμοιρία, την γκρίνια, την αναβλητικότητα και την προσκόλληση στο παρελθόν. Θα χρειαστεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει κανείς να κατακτήσει αυτά που ονειρεύεται, γιατί τίποτε δεν θα του χαριστεί, εάν όμως ο ξύλινος Δράκος πειστεί ότι κάποιοι είναι άξιοι για την εύνοιά του, θα τους ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

Αποτελεί ένα από τα πιο επιδραστικά και ευοίωνα ζώδια του κινέζικου ζωδιακού κύκλου, και το έτος του αναμένεται κάθε φορά με μεγάλη ανυπομονησία. Ο Δράκος είναι συνώνυμο της δύναμης, της ζωντάνιας και της γοητείας. Άτομα που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους του πιστεύεται ότι διαθέτουν αυτές τις ιδιότητες και είναι φυσικοί ηγέτες, που ενθαρρύνουν και παρακινούν τους γύρω τους. Είναι επίσης γνωστοί για την αφοσίωση, την ευφυΐα, την εφευρετικότητά τους, κι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν σπουδαία επιτεύγματα, εάν θέσουν συγκεκριμένους στόχους και δοθούν ολόψυχα σε αυτούς.


Έτος του Δράκου: Το στοιχείο του ξύλου

Το ξύλο προσθέτει κάποιες επιπλέον ποιότητες στη χρονιά αυτή, όπως είναι η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η ειρήνη, αλλά και η ευελιξία. Το στοιχείο του ξύλου ευνοεί τα καινούρια ξεκινήματα και φέρεται να έχει μια θεραπευτική και υποστηρικτική ενέργεια. Ως εκ τούτου, η χρονιά του ξύλινου Δράκου αναμένεται να είναι μια εποχή θετικής μεταμόρφωσης, ανάπτυξης και επέκτασης.

Ο συνδυασμός των ενεργειών μεταξύ του στοιχείου του ξύλου και του ζωδίου του Δράκου θεωρείται ιδιαίτερα τυχερός, μιας και το ξύλο παρέχει φυσική γείωση και σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα εξισορροπεί την εκρηκτική ενέργεια του Δράκου, αποτρέποντας τις υπερβολές ή τις ακραίες καταστάσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Ως εκ τούτου πρόκειται για ένα έτος επιτυχιών και κερδοφορίας, δημιουργικότητας και νέων εφορμήσεων.

Το έτους του ξύλινου Δράκου ευνοεί την άνθηση των τεχνών και του πολιτισμού, ιδιαίτερα του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και των γραφικών τεχνών. Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη συγγραφή ή την εικόνα, κατά το έτος του Δράκου θα βιώσουν μια σημαντικότατη αλλαγή στην καλλιτεχνική τους πορεία. Ο αισθησιασμός, η δυναμικότητα, η πρωτοπορία και η επαναστατικότητα παντρεύονται και δημιουργούν ένα μοναδικό μείγμα, που θα μιλήσει στις ψυχές των ανθρώπων και θα αφυπνίσει τις αισθήσεις τους.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι η ενέργεια του ξύλινου Δράκου μπορεί να φέρει περισσότερη διχόνοια και αβεβαιότητα, ιδιαίτερα στην πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις και σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό για τις κοινωνίες μας να υπάρχει διάθεση κατανόησης και επικοινωνίας, ώστε να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες, χωρίς να καταλήγουν σε αντιπαραθέσεις και ανοιχτές συγκρούσεις.


Ποιοι είναι οι τυχεροί

Το κινέζικο έτος του 2024 αναμένεται να είναι μια θετική χρονιά για όσους γεννήθηκαν σε έτος του Δράκου, καθώς όμως και γι’ αυτούς που ανήκουν στα ζώδια του Αρουραίου, του Πετεινού και του Πιθήκου. Πρόκειται για τα τρία ζώδια της κινέζικης αστρολογίας που είναι συμβατά με τον Δράκο. Πέραν αυτών, όσοι έχουν ως στοιχείο του έτους γέννησής τους το ξύλο, ανεξάρτητα από το ζώδιο, δεν θα δυσκολευτούν να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους, ξεχειλίζοντας από ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς του Δράκου.

Πέρα από τους Δράκους, που βρίσκονται στο επίκεντρο, αφού αυτή είναι προφανώς η χρονιά τους και όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι επάνω τους, οι Αρουραίοι θα είναι επίσης ευνοημένοι. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2024 θα καταφέρουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος σε υλικό επίπεδο και να κατακτήσουν μια άνεση σε υλικά αγαθά. Χάρη στη γρήγορη σκέψη και την επινοητικότητά τους, θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν και θα πετύχουν τους στόχους τους. Οι Πετεινοί θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν και να βρεθούν στο προσκήνιο της δράσης μέσα από τη σκληρή δουλειά τους και την αφοσίωση που θα επιδείξουν. Οι Πίθηκοι θα πάρουν την εκδίκησή τους μέσα στο 2024 για τις δυσκολίες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια και θα προσελκύσουν την καλή τύχη και την ευημερία με την εξυπνάδα και τη γοητεία τους.

Όσο για τα υπόλοιπα ζώδια, ειδικά όσα δεν είναι ιδιαίτερα συμβατά με το στοιχείο του ξύλου (Βουβάλι, Φίδι, Άλογο και Σκύλος) συνιστάται να μην υπερεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους και να καταπιάνονται με ένα μόνο έργο τη φορά, είτε αυτό αφορά τη σταδιοδρομία τους είτε την προσωπική τους ζωή και τις σχέσεις τους, καθώς οι προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν θα είναι πολλές.


Στα δύσκολα

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Το Βουβάλι μπορεί να βασιστεί στην επιμονή και την υπομονή του για να παραμείνει στο σωστό δρόμο. Το Φίδι μπορεί να χρησιμοποιήσει την έντονη διαίσθηση και την προσαρμοστικότητά του για να ξεπεράσει τυχόν εμπόδια στη διαδρομή του. Όσο για τον Σκύλο, η πίστη και η ειλικρίνειά του θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς και σχέσεις. Από τα υπόλοιπα ζώδια, θα αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις οι Τίγρεις, ενώ τα Κουνέλια, τα Άλογα, οι Κατσίκες, οι Κόκορες και οι Χοίροι αναμένεται να έχουν ένα πιο σταθερό και προβλέψιμο έτος.

Ένα σημαντικό, ωστόσο, στοιχείο του ζωδίου του Δράκου είναι η αυτάρκειά του και η ικανότητά του να στηρίζεται μόνο στις δικές του δυνάμεις για να κατακτήσει όσα επιθυμεί. Ακόμη και αν απολαμβάνουμε την εύνοια του Δράκου μέσα στο 2024, θα πρέπει να σεβόμαστε αυτά που πρεσβεύει και να κινούμαστε με προσοχή. Σε περίπτωση λανθασμένων εκτιμήσεων ή υπερφίαλων δράσεων, θα έχουμε εξαντλήσει την επιείκειά του και δεν θα πρέπει να ελπίζουμε στη βοήθειά του για να σωθούμε ή να ξελασπώσουμε.

Της Αλίντας Κανάκη, αστρολόγου / Ontime