Η Erikka Loftfield, του National Cancer Institute, εξέτασε αν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου για μελάνωμα. Οι 447.357 συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο το 1995-1996. Η επανεξέταση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 10 ετών. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρκίνο στην έναρξη της έρευνας και οι ερευνητές προσάρμοσαν τα αποτελέσματα για έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, για τον δείκτη μάζας σώματος, για την ηλικία, για το φύλο, για τη σωματική δραστηριότητα, την πρόσληψη αλκοόλ και το ιστορικό καπνίσματος.

Γενικά, η υψηλότερη πρόσληψη καφέ είχε αντίστροφη σχέση με τον κίνδυνο κακοήθους μελανώματος, με ποσοστό 20% χαμηλότερο για όσους κατανάλωναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια την ημέρα. Υπήρχε επίσης τάση προς μεγαλύτερη προστασία με υψηλότερη πρόσληψη, με την προστατευτική επίδραση να αυξάνεται από τουλάχιστον 1 φλιτζάνι σε 4 ή περισσότερα. Ωστόσο, η επίδραση ήταν στατιστικά σημαντική για τον καφέ με καφεΐνη και όχι για τον καφέ χωρίς καφείνη και μόνο για προστασία από το κακοήθες μελάνωμα αλλά όχι για το μελάνωμα in-situ.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και μπορεί ενδεχομένως να μην είναι εφαρμόσιμα σε άλλους πληθυσμούς. Επομένως, χρειάζονται επιπλέον έρευνες. Ωστόσο, κατέληξαν ότι λόγω του μεγάλου βάρους της νόσου αλλαγές στον τρόπο ζωής, ακόμα και με μέτρια προστατευτική επίδραση, μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντική επίδραση στη θνησιμότητα από το μελάνωμα.
πηγή:tastyday.gr