Με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις κι επίκεντρο τον Άνθρωπο, το Περιβάλλον και την Κοινωνία, η ΕΥΔΑΠ βάζει στόχο να καταστεί εταιρεία νερού μηδενικού άνθρακα.

Η απονομή βραβείων στο διαγωνισμό Καινοτομίας EYDAP Innovation Challenge αποτέλεσε την τελευταία μιας σειράς δράσεων για το νερό, που υλοποίησε η ΕΥΔΑΠ το χρονικό διάστημα 21 με 24 Μαρτίου, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Νερού», που διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού. 

Είχαν προηγηθεί κι άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σπάμε το Φράγμα της Μηχανικής» για μαθητές Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού, η πρώτη μεγάλη δημόσια ψηφιακή συζήτηση Digital Athens Water Forum, με την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θεματικό τίτλο «Το νερό για την πόλη και η πόλη για το νερό», καθώς και η εθελοντική δενδροφύτευση με τη συμμετοχή εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό we4all, όπου με αφετηρία τους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, κάθε φορά που πέντε λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ μετατρέπονται σε ψηφιακοί (e-bill), θα φυτεύεται ένα ακόμη δέντρο.

EYDAP Innovation Challenge: Καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις

Η τελετή βράβευσης του διαγωνισμού Innovation Challenge, που διεξήχθη στις 24 Μαρτίου 2022, είχε δύο προκλήσεις: Πρώτον, να βρεθεί «Αλγόριθμος πρόβλεψης ελαττωματικών μετρητών» και δεύτερον να βρεθεί «Αλγόριθμος πρόβλεψης κατανάλωσης μετρητών».  Υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς συμμετοχή δήλωσαν από νεοφυείς επιχειρήσεις και ομάδες ερευνητών κι επιστημόνων, μέχρι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.  Βραβεία απέσπασαν 4 εταιρείες που με την βοήθεια ενός mentorship προγράμματος και σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, έδωσαν σύγχρονες και βιώσιμες λύσεις για την ορθή διαχείριση του νερού, την αντιμετώπιση διαρροών, την προστασία από την άσκοπη κατανάλωση νερού και την πρόβλεψη κατανάλωσης.

Στην τελετή βράβευσης συμμετείχε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος αφού συνεχάρη την ΕΥΔΑΠ, το Υπερταμείο, τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και τους αξιολογητές ανέφερε τα εξής:

«Πριν από λίγα χρόνια αν συζητούσαμε το ενδεχόμενο ότι η ΕΥΔΑΠ θα έκανε διαγωνισμό καινοτομίας θα προκαλούσε γέλιο. Να που γίνεται το βήμα. Σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό λειτουργεί ενθαρρυντικά όχι μόνο για το οικοσύστημα καινοτομίας αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς, γιατί έχουμε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες.  Άρα είναι κάτι που από την πλευρά της Πολιτείας ενθαρρύνουμε και θέλουμε να συγχαρούμε τους συμμετέχοντες». 

Αναφερόμενος στις νεοφυείς επιχειρήσεις και το μέλλον τους, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η Πολιτεία έχει κάνει σημαντικά βήματα, καθώς έχουν θεσμοθετηθεί κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, κίνητρα για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options), εκπονούνται δράσεις ΕΣΠΑ για ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων, μετά από τις επιπτώσεις του κορονοϊού κι επιπλέον έχει δημιουργηθεί ένα επίσημο δίκτυο υποστηρικτών, το Elevate Greece, στο οποίο, μάλιστα παρότρυνε τόσο την ΕΥΔΑΠ, όσο και το Υπερταμείο να συμμετέχουν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Στέφανος Γιουρέλης, ο οποίος με αφορμή την βράβευση τόνισε ότι: 

«Η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα σημαντικό μοχλό μετασχηματισμού κι εξέλιξης για τις δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο σε τοπικό, όσο κι εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Ως Υπερταμείο μια από τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις νέες τεχνολογίες για να έχουμε μια ουσιαστική και μετρήσιμη βελτίωση της λειτουργίας και των υπηρεσιών που παρέχουν οι εταιρείες στους πολίτες.

Μεταξύ άλλων έχουμε να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα: Πρώτον πώς θα κινητοποιήσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας, τους ειδικούς σε νέες τεχνολογίες, τους ερευνητές κι επενδυτές προκειμένου να ασχοληθούν ενεργά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μας και να δώσουν λύση ουσιαστικά και να συνεισφέρουν στο μετασχηματισμό τους. Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς θα εξερευνήσουμε τους ανοιχτούς ορίζοντες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, προκειμένου να συμβάλουν με ποιο εύχρηστες υπηρεσίες στην εμπειρία εξυπηρέτησης για τους πολίτες. Η απάντηση των ερωτημάτων αυτών βρίσκεται στον πυρήνα Στρατηγικής του νέου Υπερταμείου, γιατί δεν αρκούμαστε στη βελτίωση απλά του οικονομικού αποτελέσματος των εταιρειών, αλλά βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η βελτίωση στην λειτουργία και στην αξία που δίνουν στην κοινωνία και στον πολίτη. Ακόμα περισσότερο βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγική δηλαδή με την πραγματική οικονομία αλλά και την επιχειρηματικότητα, κι αυτό αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για εμάς. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής το δίκτυο Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Υπερταμείου έρχεται να ενισχύσει τις συμπράξεις και τη συμπληρωματικότητα των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων στην ανάδειξη και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και στην δημιουργία νέων μοντέλων καινοτομίας. Και που είμαστε σήμερα! Σε ένα σημείο που πριν 5 χρόνια φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ποιο είναι αυτό;  Μια δημόσια εταιρεία να συζητάει για αλγόριθμους και να τρέχει διαγωνισμό για αλγόριθμους. Γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ την ΕΥΔΑΠ για την πρωτοβουλία της και να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ που συμμετείχαν και υποστήριξαν το διαγωνισμό. Επίσης θέλω να συγχαρώ  και όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στη διαδικασία του διαγωνισμού και είχαν ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια και με χαρά θα απονείμω στη συνέχεια το πρώτο βραβείο. Έχουμε κι άλλους διαγωνισμούς που έρχονται, οπότε μείνετε συντονισμένοι!»  

Η ΕΥΔΑΠ αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, που εξυπηρετεί 4,5 εκατ. πελάτες, έχοντας υπό τον έλεγχο της 2,5 εκατ. μετρητές, 10.000 χιλιόμετρα αγωγούς ύδρευσης, 7.500 χιλιόμετρα αγωγούς μεταφοράς λυμάτων, μεγάλες μονάδες επεξεργασίας νερού, λυμάτων, κι άλλες που έρχονται, ανάμεσά τους 3 ακόμη μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, η Πρόεδρος του δ.σ. της ΕΥΔΑΠ κ. Ντόρα Βαρβαρίγου, τόνισε ότι:

«Ενώ στο μυαλό του ο πολίτης έχει την ΕΥΔΑΠ σαν μια εταιρεία, η οποία επεξεργάζεται νερό και λύματα και προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες, κατά βάθος η ΕΥΔΑΠ είναι μια εταιρεία η οποία κατασκευάζει και συντηρεί δομές. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί βλέπει κανείς ότι ο μόνος τρόπος για να υποστηρίξεις αυτές τις δομές και να δώσεις καλές υπηρεσίες στους πελάτες σου είναι κάνοντας αυτές τις υπηρεσίες έξυπνες, δηλαδή, δίνοντας τη δυνατότητα να σου μιλήσουνε και να τους μιλήσεις. Να κάνεις sense και control. Οπότε φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία, την αξία της διαχείρισης του κύκλου του νερού».

Όπως εξήγησε η κ. Βαρβαρίγου:  «Η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει Πρώτον: Να υποστηρίξεις τις υποδομές να τις κάνεις πιο έξυπνες, πιο αποδοτικές και να ζήσουν πιο πολύ, Δεύτερον: Σε βοηθάει να προσέχεις το αγαθό να είναι σε καλή κατάσταση, το νερό στους ταμιευτήρες και στο περιβάλλον, το Σαρωνικό και Τρίτον: Μπορείς να δημιουργήσεις πολύ μεγάλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες.  Άρα φανταστείτε τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία για το υδροδοτικό σύστημα, για το περιβάλλον.  Επιπλέον, φαντάζομαι ότι σε 20 χρόνια, η ΕΥΔΑΠ δεν θα πουλάει μόνο νερό, αλλά θα πουλάει και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, στην κοινωνία και στους ιδιώτες οι οποίες θα έχουν να κάνουν με τα δεδομένα, γιατί είμαστε κοντά στον πελάτη και τον ακούμε πάρα πολύ, προφανώς με μεγάλη διακριτικότητα. Θέλω να τονίσω ότι, η ΕΥΔΑΠ είναι στην αιχμή της τεχνολογίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Στη συνέχεια η κ. Βαρβαρίγου αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα που εκπονεί η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, μελετώντας τους αγωγούς, τις φθορές τους και την ανάγκη να αντικατασταθούν όπου υπάρχει πρόβλημα, δεδομένου, ότι ο κύκλος ζωής τους ανέρχεται στα 20 χρόνια, συνεπώς ένα 5% εξ’ αυτών χρειάζεται να αλλαχθούν. Αναφερόμενη στο διαγωνισμό, η ίδια τόνισε ότι «Ο διαγωνισμός ήταν τόσο πετυχημένος γιατί έγινε με συνεργασία».

Στην αναγκαιότητα και την επιτυχία του διαγωνισμού αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης λέγοντας τα εξής:

«Όλοι εμείς σαν εταιρεία προσβλέπουμε σε καινοτόμες λύσεις, θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, να συνεχίσουμε αυτά που άρχισαν οι πρόγονοί μας πριν από 90 με 100 χρόνια με το πρώτο κομπρεσέρ στην Ελλάδα που μπήκε στο Μαραθώνα. Αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε, κι αυτό πρέπει να το κάνουμε σε ένα οικοσύστημα που μαθαίνουμε κάθε μέρα.  Μαθαίνουμε από εταιρείες σαν αυτές που βραβεύτηκαν και μάλιστα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εταιρείες, να έρθουν μέσα να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία να μάθουμε καινούργια πράγματα και να γίνουμε καλύτεροι, οπότε προσβλέπουμε και σε αυτό». 

Στη συνέχεια ο κ. Σαχίνης προανήγγειλε κι έναν νέο διαγωνισμό, καθώς όπως είπε: «Εκτός από επανάληψη του διαγωνισμού που κάναμε αυτού ίσως και του χρόνου, μέσα στο 2022 θα προκηρύξουμε κι ένα διαγωνισμό καινοτομίας για τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος θα έχει στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας της εταιρείας και να δώσουμε κίνητρα στους εργαζόμενους για να φέρουν τις ιδέες τους για να προχωρήσει η εταιρεία μαζί. Το οικοσύστημα είναι μεγάλο, είναι διεθνές και είναι αμφίδρομο. Οι ιδέες που έχουμε μπορούν να πάνε στο εξωτερικό, γιατί είναι μια μεγάλη αγορά, σαν τις ιδέες που οι άνθρωποι που θα πάρουν τα βραβεία έχουν φέρει στην εταιρεία. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ΕΥΔΑΠ, ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα».

Όσον αφορά τους νικητές στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ, στην ενότητα «Ο αλγόριθμος πρόβλεψης ελαττωματικών μετρητών» την 1η θέση κι έπαθλο 15.000 ευρώ κατέκτησε η Wings ICT Solutions. Η νικητήρια ομάδα συναποτελείται από τους Παναγιώτη Βλαχέα, Γρηγόρη Μαραγκάκη, Κωνσταντίνο Τσαγκάρη, Βαγγέλη Γκιάστα και Παναγιώτη Δεμέστιχα.  Τη 2η θέση, με χρηματικό βραβείο 5.000 κατέκτησε η εταιρεία Core Innovation με τους: Στέφανο Κοκορίκο, Νίκο Κυριακούλη, Απόστολο Χονδρονάσιο, Ιωάννη Μεϊντάνη, Ιωάννη Λιβιέρη, Σπυρίδωνα Φουράκη και Αντιγόνη Κολαϊτη.

Στο διαγωνισμό «Ο αλγόριθμος πρόβλεψης κατανάλωσης μετρητών» την 1η θέση και χρηματικό βραβείο 15.000 ευρώ κέρδισε η Drop Outs με μοναδικό συμμετέχοντα τον Παναγιώτη Παπαεμμανουήλ και τη 2η θέση κατέκτησε η Libra AI που συναποτελείται από τους: Εύη Μπρούστα, Ειρήνη Νταρουίς, Ελεάννα Κουλέτου, Βαγγέλη Φέκα, Θάνο Μπαλωμένο, Γιάννη Κοψίνη και Πάνο Ζόγκα, οι οποίοι τόνισαν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ότι «Ήταν καταπληκτική εμπειρία».