Η Google απέκτησε μία εφαρμογή που στέλνει ειδοποιήσεις για σεισμούς με σκοπό οι πολίτες να ενημερώνονται για την έλευσή τους πριν ακόμα γίνουν αντιληπτοί. Το νέο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης φαίνεται ότι ενεργοποιήθηκε και στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου σεισμού στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού, που έγινε αισθητός και σε αρκετές περιοχές της Αττικής πολλοί χρήστες Android κινητών τηλεφώνων έλαβαν ειδοποίηση από την Google. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι έλαβαν την ειδοποίηση πριν ακόμα αντιληφθούν ότι γίνεται σεισμός.

Πώς ξεκίνησε η εφαρμογή «Σεισμός τώρα»

Το σύστημα, που έχει την ονομασία «Σεισμός τώρα», της Google ξεκίνησε πιλοτικά στις ΗΠΑ και, συγκεκριμένα, στην ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Καλιφόρνια. Η εφαρμογή ξεκίνησε τη λειτουργία το καλοκαίρι του 2020 με σκοπό τα δευτερόλεπτα ταχύτερης ενημέρωσης να μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια για τους πολίτες. Ακόμα και αυτά τα δευτερόλεπτα πριν γίνει αντιληπτή η σεισμική δόνηση μπορούν να δώσουν τον χρόνο στον πολίτη να βρει ασφαλές μέρος προστασίας.

Σύμφωνα με τη Google, η συσκευή κινητής τηλεφωνίας «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό. Εκείνη τη στιγμή αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της εταιρείας και συνδέεται με τη σχετική γεωπολιτική τοποθεσία του σήματος. Ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά smartphones στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει ένα όντως συμβαίνει σεισμός.

Πώς θα λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις από την εφαρμογή

Η άγνωστη εφαρμογή της Google «Σεισμός τώρα», δεν είναι αυτόματα ενεργοποιημένοι στα smartphones. Για να την ενεργοποιήσεις, πρέπει να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας.
  • Πατήστε Ασφάλεια και έκτακτη ανάγκη. Ειδοποιήσεις σεισμού. Αν δεν βρείτε την επιλογή Ασφάλεια και έκτακτη ανάγκη, πατήστε Τοποθεσία για προχωρημένους. Ειδοποιήσεις σεισμού.
  • Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις σεισμού.

Να σημειωθεί πως για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις, πρέπει να έχεις ενεργοποιημένο το Wi-Fi ή τα δεδομένα.