Ο υδράργυρος έχει ήδη υποχωρήσει και ο χειμώνας κάνει – επιτέλους – αισθητή την παρουσία του. Τώρα είναι και η κατάλληλη περίοδος για να επενδύσετε σε συσκευές θέρμανσης των χώρων σας για να κρατήσετε το κρύο εκτός. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις σόμπες, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές αλλά εύλογα μπορεί να αναρωτιέστε εάν η καλύτερη επιλογή είναι η ξυλόσομπα ή η σόμπα pellet.

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε, κάναμε ένα σύντομο οδηγό με τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής:

Γιατί να επιλέξετε μια ξυλόσομπα

Οι ξυλόσομπες είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν ποιοτική ζέστη, μειώνοντας τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Η θερμότητα που εκλύεται στον χώρο από την εστία της σόμπας διαχέεται στο χώρο από το μπουρί, επομένως όσο μεγαλύτερο το μήκος του τόσο μεγαλύτερη και η απόδοση της θερμότητας στο χώρο.

Σε γενικές γραμμές η ξυλόσομπα απαιτεί μικρότερες ποσότητες ξύλων και είναι πιο αποδοτική από το τζάκι, τοποθετείται εύκολα και μπορείτε ακόμα και να την αφαιρέσετε από τον χώρο σας τους μήνες που δεν την χρησιμοποιείτε. Ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξετε, μαντέμι ή ατσάλι, ζεσταίνει άμεσα τους χώρους ή διατηρεί την θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού σβήσει.

Προσφέρει έξτρα αυτονομία στην καθημερινότητά σας, αφού ακόμα και σε περίπτωση ρεύματος, μπορεί να την χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα ή για να ζεστάνετε νερό.

Τι να προσέξετε

Βασική προϋπόθεση της ξυλόσομπας είναι αφενός να αποθηκεύετε τα ξύλα σε μια στεγνή, εύκολα προσβάσιμη θέση έξω από το σπίτι και αφετέρου να την τροφοδοτείτε συνέχεια και ως εκ τούτου χρειάζεται την προσοχή σας. Επίσης το κόστος αγοράς του μπουριού μπορεί να είναι αρκετά υψηλό ενώ μην ξεχνάτε ότι οι σωληνώσεις της χρειάζονται περιοδικό καθάρισμα.

Ειδικά τα μπουριά για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Επιπλέον έχετε κατά νου ότι οι ξυλόσομπες δεν είναι εφ’όρου ζωής. Με την πάροδο του χρόνου και την χρήση χαλάνε και χρειάζονται αντικατάσταση.

Γιατί να επιλέξετε μια σόμπα pellet

Σε αντίθεση με τις ξυλόσομπες, οι σόμπες pellet είναι αυτό-τροφοδοτούμενες, πράγμα που σημαίνει ότι ανάλογα με την κατανάλωση, μπορεί να μην χρειαστεί να τις γεμίσετε για δύο ή ακόμα και τρεις μέρες. Έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη απόδοση και είναι η ιδανική επιλογή για χρήση σε οικιακούς χώρους που δεν υπάρχει τζακι.

Αποβάλλουν τον καπνό μέσω ενός μικρού μπουριού μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο κι έτσι τα καυσαέρια διαφεύγουν έξω.

Τι να προσέξετε

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της σόμπας pellet είναι το κόστος καυσίμου, κρίνοντας από τις kWh που θα χρειαστείτε. Επιπλέον λάβετε υπόψιν σας ότι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος δεν θα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε καθώς χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει ενώ περιοδικά θα χρειάζεται φυσικά και καθαρισμό και συντήρηση, όπως εξάλλου κάθε συσκευή.

Σε όποια κι εάν καταλήξετε, μπορείτε να την βρείτε σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή, μέσα από την απεριόριστη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε ξυλόσομπες και σόμπες pellet ενώ θα την παραλάβετε εύκολα, στην πόρτα σας στην ώρα της χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.