Την επόμενη δεκαετία ο εργασιακός κλάδος πρόκειται να δει τεράστιες αλλαγές που θα ξεκινήσουν από την Αμερική και θα επεκταθούν αργότερα και στον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της τεχνολογικής ανάπτυξης. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάποια επαγγέλματα να φτάσουν στο όριο της "εξαφάνισης".

Το World Economic Forum βρήκε τις 12 θέσεις εργασίας με τις προβλέψεις που πρόκειται να σημειώσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

12. Προγραμματιστές Υπολογιστών: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι μεγάλες εταιρίες πια προτιμούν να αναθέτουν την τεχνική τους υποστήριξη σε χώρες όπως η Ινδία.

11. Βιομηχανικοί εργάτες στην χαλυβουργία: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο, καθώς οι εταιρείες αναμένεται να στραφούν οριστικά σε μηχανές ή ρομπότ.

10. Τηλεφωνητές: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο λόγω της αυξημένης αυτοματοποίησης αλλά και των online υπηρεσιών.

9. Βιομηχανικοί εργάτες σε εργοστάσια πλαστικών: Όπως και στην χαλυβουργία, οι εταιρείες αναμένεται να στραφούν οριστικά σε μηχανές ή ρομπότ.

8. Υπάλληλοι ταχυδρομείου: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο λόγω της όλο και μεγαλύτερης αυτοματοποίησης των υπηρεσιών ταχυδρομείου καθώς ασφαλώς και των emails.

7. Τραπεζικοί υπάλληλοι, ταμίες: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο λόγω της αύξησης του online banking και των mobile εφαρμογών.

6. Ράφτες σε βιοτεχνίες: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο λόγω της αυξημένης αυτοματοποίησης αλλά και του outsourcing σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Ινδία.

5. Αγρότες: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο για πολλούς λόγους. Από το φαινομένου του θερμοκηπίου μέχρι την όλο και πιο αυξημένη αυτοματοποιημένη παραγωγή.

4. Γραμματείς και βοηθοί: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο, καθώς η τεχνολογία αυτοματοποιεί ή απλοποιεί μεγάλο μέρος της δουλειάς τους.

3. Ταχυδρόμοι: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο λόγω της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας διαλογής καθώς και της μετάβασης σε online υπηρεσίες.

2. Μάγειροι, υπάλληλοι fast food: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο λόγω της αυξημένης αυτοματοποίησης αλλά και της στροφής του κόσμου σε ποιοτικότερο φαγητό και στο μαγείρεμα στο σπίτι.

1. Λογιστές, υπάλληλοι λογιστικών γραφείων και ελεγκτές: Οι θέσεις εργασίας τους είναι σε κίνδυνο λόγω των τεχνολογικών αλλαγών που αυτοματοποιούν και απλοποιούν το έργο τους.