Τα μπαχαρικά είναι o πιο απλός τρόπος να κάνεις το φαγητό σου πιο γευστικό. Όταν λοιπόν, τα ίδια αυτά μπαχαρικά είναι συγχρόνως ικανά να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, τότε η δίαιτα μπορεί να γίνει απολαυστική.

1. Ginseng

Το ginseng είναι ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά που βοηθουν στο να χάσεις βάρος, λόγω της ικανότητάς του να «ξυπνά» τον μεταβολισμό και να τον κάνει να λειτουργεί γρηγορότερα. Μπορείς να το αγοράσεις σε μορφή δισκίων, ως τσάι ή σε φυσικό βοήθημα για απώλεια βάρους.

2. Μαϊντανός

Θεωρείται ως η πιο δημοφιλής γαρνιτούρα στον κόσμο και η αλήθεια είναι πως αυτό το πράσινο μυρωδικό μπορεί να κάνει περισσότερα απ’ ότι να προσθέσει απλά χρώμα σε ένα πιάτο. Πρόσφατη έρευνα από Μαλαισιανούς επιστήμονες αποκαλύπτει πως τα αντιοξειδωτικά στο μαϊντανό μπορεί να βελτιώσουν το μεταβολισμό του ήπατος.
Πώς λοιπόν αυτό επηρεάζει το βάρος σου;
Το συκώτι, που είναι ο μεγαλύτερος αδένας στον οργανισμό σου και βρίσκεται δεξιά από το στομάχι, είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη και το μεταβολισμό, ενώ παράλληλα αποθηκεύει θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό.
Έτσι, ένα συκώτι που δεν λειτουργεί καλά, ένα συκώτι γεμάτο λίπος, μπορεί να δημιουργήσει ως αποτέλεσμα έναν πιο αργό μεταβολισμό – και την αύξηση του βάρους.
Πασπάλισε μαϊντανό σε σούπες, ντιπς, σάλτσες τομάτες και pesto, καθώς και σε ψητά ψάρια, πουλερικά και κρέας.

3, Σκόρδο

Αντιφλεγμονώδες και φυσικό αντιβιοτικό, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια για ιατρικούς λόγους.
Τώρα είναι επίσης γνωστό για τη δράση του στην καύση του λίπους, λέει η κλινική διαιτολόγος Cynthia Pasquella, ιδρύτρια και διευθύντρια του Institute of Transformational Nutrition και συγγραφέας του The Hungry Hottie Cookbook.
Για την ακρίβεια, ερευνητές στην Κορέα ανακάλυψαν πως το σκόρδο μείωσε το σωματικό βάρος σε υπερμεγέθη ποντίκια που τρέφονταν με πολύ λιπαρές τροφές και στα οποία δόθηκε συμπλήρωμα με 2 ή 5% σκόρδο για επτά εβδομάδες.
Ένας καινούργιος τρόπος να το χρησιμοποιήσεις; Η Pasquella προτείνει να προσθέσεις μερικές σκελίδες μέσα σε ένα πράσινο smoothie.


4. Δεντρολίβανο

Αυτό το βαθυπράσινο μυρωδικό έχει αποδεδειγμένη δράση κατά του λίπους.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιθεώρηση Journal of Nutrition δηλώνει πως το καρνοσικό οξύ που βρίσκεται στο δεντρολίβανο μπορεί να μειώσει την αύξηση του βάρους ενώ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου σε νηστεία – ο τεχνικός όρος για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όταν το σώμα μένει χωρίς τροφή από οχτώ έως 12 ώρες (συνήθως στη διάρκεια της νύχτας).
Άλλη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign, βρήκε πως το δεντρολίβανο (μαζί με τα εκχυλίσματα της ελληνικής και της μεξικανικής ρίγανης) περιέχουν περισσότερα συστατικά –πολυφαινόλες και φλαβονοειδή- απ’ ότι άλλα βότανα και μυρωδικά, τα οποία βοηθούν στο μπλοκάρισμα ενζύμου που σχετίζεται με το διαβήτη τύπου 2.
Πρόσθεσε δεντρολίβανο σε πιάτα με αβγά, κοτόπουλο και αρνάκι και χρησιμοποίησέ το για να αρωματίσεις ελαιόλαδο.

5,Δεντρολίβανο
Στενός συγγενής του τζίντζερ, η κουρκούμη είναι βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας – και θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε κουζίνα, λέει η Lenchewski.
«Το χρώμα προέρχεται από την κουρκουμίνη, ένα φυτοχημικό που αντισταθμίζει άμεσα τις φλεγμονές στο σώμα. Και η μείωση των φλεγμονών βελτιώνει τη δεκτικότητα του οργανισμού στη λεπτίνη, μια βασική ορμόνη που στέλνει μηνύματα στο μεταβολισμό».
6. Κουρκούμη
Μπορείς να πασπαλίσεις την κουρκούμη πάνω από κοτόπουλο, σε βραστά και μαρινάδες για κρέατα και στο ρύζι. «Μου αρέσει πολύ το ντρέσινγκ με κουρκούμη και ταχίνι μαζί με μηλόξυδο, τζίντζερ και σάλτσα καρύδας», προσθέτει η Lenchewski.