Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε καθημερινά περισσότερα από δύο σνακ με ζάχαρη, των εκατό θερμίδων το καθένα, σύμφωνα με την καμπάνια δημόσιας υγείας Change4Life, που διεξάγεται στην Αγγλία και έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και να αναχαιτίσει το κύμα παχυσαρκίας που απειλεί τον παιδικό πληθυσμό σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έγινε στη Βρετανία, τα παιδιά τρώνε κατά μέσο όρο τρία ανθυγιεινά σνακ την ημέρα, ενώ το 25% τρώνε τέσσερα ή και περισσότερα.

Οι επιστήμονες ζητούν, λοιπόν, από τους γονείς να περιορίσουν τον αριθμό των σνακ που είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες σε μόλις δύο την ημέρα, καταναλώνοντας συνολικά σε σνακ όχι περισσότερες από 200 θερμίδες!

Η διατροφή των σημερινών παιδιών, επισημαίνει η έρευνα, περιέχει τριπλάσια ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη, κάτι που έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στο βάρος τους όσο και στην υγεία των δοντιών τους, ενώ η μισή ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνει καθημερινά ένα παιδί προέρχεται από ανθυγιεινά σνακ και ροφήματα.

Υπολογίζεται πως, σε ετήσια βάση, ένα παιδί καταναλώνει 400 μπισκότα, πάνω από 120 κέικ, 100 γλυκίσματα, 70 σοκολάτες και 70 παγωτά, ενώ πίνει πάνω από 150 φρουτοχυμούς και αναψυκτικά με ανθρακικό. Καλό είναι, λοιπόν, πριν δώσουμε στο παιδί μας ένα σνακ, να συμβουλευτούμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες που αναγράφεται στη συσκευασία. Αρκεί να ξέρουμε ότι ένα παγωτό έχει τουλάχιστον 175 θερμίδες, ένα πακέτο πατατάκια 190 θερμίδες και μια παιδική σοκολάτα 200 θερμίδες.

Γι' αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, εκτός από την απαγόρευση των ανθυγιεινών τροφών, να προτείνουμε στα παιδιά νόστιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως οι φρέσκες σαλάτες φρούτων, λαχανικών ή χούμους, οι ριζογκοφρέτες ή τα κράκερ σε συνδυασμό με τυρί με χαμηλά λιπαρά, οι μπάρες δημητριακών σε διάφορες γεύσεις, το γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής άλεσης.