Ψάχνεις να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψεις το μεγαλείο της βραδιάς που καλείται να διαχειριστεί απόψε ο Ολυμπιακός και δυσκολεύεσαι να τις βρεις. Είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα, τόσο δυνατοί οι χτύποι κάθε "ερυθρόλευκης" καρδιάς που μοιάζει αδύνατο να αποδοθεί με γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.

Αντιλαμβάνεσαι την ιστορική βαρύτητα της στιγμής και νιώθεις τα δικά σου πόδια να λυγίζουν. Σκεφτείτε πως θα αισθάνονται οι ποδοσφαιριστές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ φτάνοντας με το πούλμαν στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για να δώσουν έναν ημιτελικό του Europa Conference League που, αν εξελιχθεί ευνοϊκά, θα μνημονεύεται στα βάθη των αιώνων.

"Μικρέ έλα να σου τι έκανε μια φορά κι έναν καιρό ο Ολυμπιακός"

Απόψε στο Φάληρο θα βρεθούν 30.000 φίλοι του Ολυμπιακού που θα γίνουν κι αυτοί κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου. Αν οι "ερυθρόλευκοι" καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Άστον Βίλα και οδηγήσουν τον Θρύλο του Πειραιά για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ευρωπαϊκό τελικό, όσοι τυχεροί βρεθούν στις εξέδρες θα έχουν ζήσει μια εμπειρία που θα διηγούνται και στα εγγόνια τους: "Μικρέ, έλα να σου πω για την πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε ευρωπαϊκό τελικό", θα τους αφηγούνται με τον ίδιο τρόπο που μπαμπάδες και παππούδες της σημερινής εποχής αφηγούνται στις νεότερες γενιές ένδοξες σελίδες του ελληνικού αθλητισμού, όπως για παράδειγμα την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 από τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τ’ άλλα παιδιά…

Ένα πράγμα έχουν να κάνουν οι τυχεροί φίλοι του Ολυμπιακού που θα βρεθούν στο Φάληρο: Να κρατάνε με περηφάνια ψηλά τα ερυθρόλευκα κασκόλ τους! Όχι μόνο στην έναρξη της αναμέτρησης, αλλά κυρίως στο τέλος της. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όπως κι αν έχει εξελιχθεί η βραδιά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έκαναν τα όνειρα γενιών Ολυμπιακών πραγματικότητα

Ακόμη και στο απεφευκταίο σενάριο ενός αποκλεισμού, δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας φίλος του Ολυμπιακού να εγκαταλείψει τη θέση του, είτε απογοητευμένος από την ήττα, είτε επειδή… θέλει να προλάβει την κίνηση.

Η αποψινή είναι μια βραδιά θρυλικής περηφάνιας για κάθε "ερυθρόλευκο" φίλαθλο. Είναι τα όνειρα γενιών και γενιών φίλων του Ολυμπιακού που γίνονται πραγματικότητα. Ναι, θα είναι σκληρό να δεις μια ομάδα που σε πείθει ότι είναι πανέτοιμη να κάνει τα αδύνατα… δυνατά, να φτάνει στην πηγή και να μη γεύεται το νερό της αιωνιότητας.

Ακόμη κι αυτό να συμβεί, όμως, η βραδιά πρέπει να ολοκληρωθεί με τα κασκόλ ψηλά και την περηφάνια να σκεπάζει κάθε γωνιά του Καραϊσκάκη.
Πρέπει να τελειώσει με ένα μεγάλο ευχαριστώ του κόσμου του Ολυμπιακού προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, τον Κριστιάν Καρεμπέ, έναν προς έναν τους ποδοσφαιριστές, όποιον άνθρωπο προσέθεσε το δικό του λιθαράκι για να ζήσει ο Ολυμπιακός το φετινό του ευρωπαϊκό παραμύθι.

Το μάθημα ζωής του Ολυμπιακού

Αυτή η ομάδα αξίζει όσο καμία να βρεθεί στον τελικό της 29ης Μαΐου στην “Opap Arena” της Νέας Φιλαδέλφειας. Και αξίζει να το πράξει γιατί έμαθε σε όλους μας πόσο σημαντικό είναι να μην τα παρατάς και να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου, ακόμη κι όταν έχεις μείνει έρημος και μόνος σε μια γωνιά να τα πιστεύεις.

Αν η οικογένεια του Ολυμπιακού καταφέρει να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής του φετινού Europa Conference League, θα έχει δώσει σε όλους μας ένα ανεκτίμητο μάθημα ζωής.

Μόνο οι "θεοί του ποδοσφαίρου" γνωρίζουν το σενάριο με το οποίο θα κυλήσει η σημερινή ρεβάνς. Ένα είναι όμως σίγουρο: Η αποψινή βραδιά ανήκει κυρίως σε όλους τους Ολυμπιακούς που για χρόνια έκλαψαν, πόνεσαν, απογοητεύτηκαν σε δύσκολες ευρωπαϊκές νύχτες, αλλά ήταν πάντα εκεί. Να κρατούν περήφανοι το ερυθρόλευκο κασκόλ τους! Στα δύσκολα…

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".