Η κοινοποίηση του διαζυγίου του Παναθηναϊκού με τον Φατίχ Τερίμ, πριν καν συμπληρωθούν έξι μήνες από τη μέρα που έφτασε στη Λεωφόρο μετά… βαΐων και κλάδων για να κατακτήσει το πρωτάθλημα που “δεν μπορούσε να κερδίσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς που είχε κουραστεί” θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο “παιδιά, λυπάμαι, ήταν εγκληματική η επιλογή μου”. Και στο κάτω μέρος του εγγράφου να εμφανιζόταν φαρδιά-πλατιά η υπογραφή του Γιάννη Αλαφούζου.

Ήταν απόλυτα αναμενόμενο να ολοκληρώσει τη σεζόν με άλλον προπονητή ο Παναθηναϊκός. Ήταν τόσο σοκαριστική η εικόνα αγωνιστικής αποσύνθεσης του “τριφυλλιού” στην Τούμπα που ακόμη και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν θα μπορούσε να πάρει το ρίσκο της παραμονής του Τούρκου στους δύο “τελικούς επιβίωσης” απέναντι σε Ολυμπιακό και Άρη.

Ο Παναθηναϊκός, ο Αλαφούζος και το χείλος της καταστροφής

Γιατί σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την παρουσία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, θα βρεθεί εκ νέου στο χείλος της καταστροφής. Όχι μόνο της αγωνιστικής, αλλά και της οικονομικής. Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς που θα υπάρξει στον προϋπολογισμό της ΠΑΕ κι ακόμη λιγότεροι το μέγεθος της οικονομικής ένεσης που θα χρειαστεί η ομάδα από τον Γιάννη Αλαφούζο για να μην μπλέξει σε μπελάδες.

Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα μας απασχολήσει αν οι “πράσινοι” δεν καταφέρουν να κερδίσουν ούτε τον Ολυμπιακό αύριο βράδυ στη Λεωφόρο, ούτε τον Άρη σε μια εβδομάδα στο Πανθεσσαλικό.

Για τον Φατίχ Τερίμ ό,τι είχαμε να γράψουμε απ’ αυτή εδώ τη στήλη, το πράξαμε από τον… Φεβρουάριο, όταν ακόμη ο Τούρκος βρισκόταν στα ντουζένια του και ο Παναθηναϊκός προερχόταν από μεγάλες νίκες στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τι επισημαίναμε στις 27 Φεβρουαρίου;

“Ο Παναθηναϊκός επενδύει περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε στο DNA και την προσωπικότητα ενός ‘γεννημένου νικητή’, όπως ο Φατίχ Τερίμ, έχοντας αφήσει όμως ολοκληρωτικά σε δεύτερη μοίρα βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Με τον Τούρκο στον πάγκο του ο Παναθηναϊκός έχει απολέσει κάθε ίχνος σταθερών και αξιοπιστίας στο χορτάρι που χαρακτήριζαν την ομάδα επί ημερών Γιοβάνοβιτς”. 

Ο Αλαφούζος ζητά σανίδα σωτηρίας στο δεξί χέρι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι τα δικά μας κείμενα, ή οποιουδήποτε άλλου σχολιογράφου, αλλά η άποψη του ανθρώπου που υπέγραψε με την επιλογή του το πιο μνημειώδες διοικητικό “φιάσκο” τουλάχιστον από τη μέρα που ανέλαβε ο ίδιος την ηγεσία της ΠΑΕ.

Ποια ήταν η πρώτη κίνηση του Γιάννη Αλαφούζου τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι η απόφαση διαζυγίου με τον Γιοβάνοβιτς και παντρειάς με τον Τερίμ οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο χείλος του γκρεμού; Να στραφεί στον προπονητή που ο ίδιος απέλυσε με άκομψο τρόπο για να αναζητήσει σανίδα σωτηρίας. Όχι στον ίδιο τον Ιβάν (η αξιοπρέπεια του Σέρβου δεν θα του επέτρεπε καν να συζητήσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιστροφής), αλλά στο… δεξί του χέρι: Τον Χρήστο Κόντη!

Με την επιλογή του πιο στενού συνεργάτη του πρώην προπονητή του “τριφυλλιού”, ο Αλαφούζος επιχειρεί έστω και στο… παρά ένα της χρονιάς να επαναφέρει τις “εργοστασιακές ρυθμίσεις της εποχής Γιοβάνοβιτς”, μήπως και σώζει μια καταστροφική παρτίδα.

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να συνειδητοποιήσει ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκό όχι μόνο το τραγικό του λάθος, αλλά κυρίως το… βιασμό της ποδοσφαιρικής λογικής στον οποίο υπέπεσε τα Χριστούγεννα προχωρώντας σε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Η πρόσληψη του Χρήστου Κόντη σε ρόλο υπηρεσιακού προπονητή και ορθολογική είναι και ενδεχομένως να αποδειχτεί και λυτρωτική για το “τριφύλλι”. Πλην όμως μοιάζει με βουλοκέρι στο πιστοποιητικό του “εγκλήματος” που συντελέστηκε τους τελευταίους μήνες στον Παναθηναϊκό, δια χειρός Γιάννη Αλαφούζου.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"