Τις άγιες ημέρες του Πάσχα μάς έρχεται πάντοτε στο μυαλό ο Πέτρος Γαϊτάνος, διότι, εκτός από τα τραγούδια που ερμηνεύει, οι ψαλμοί αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής του. Εχει μεγαλώσει σε μια αγροτική οικογένεια στα Κοκκινόγεια Δράμας.

*Διαβάστε εδώ: Το Πάσχα των πολιτικών και των celebrities - Πού θα περάσουν τις διακοπές τους

Από μικρή ηλικία έχει παρακολουθήσει μαθήματα ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής. Στην καλλιτεχνική του πορεία συνεργάστηκε με σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων οι Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλλα και Νάνα Μούσχουρη. Ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του με τον Σταμάτη Σπανουδάκη και τον Αντώνη Μιτζέλο.

Λίγο πριν από το άγιο Πάσχα μιλά αποκλειστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τον 88ο δίσκο του, που θα αφορά στα απολυτίκια των αγίων και των γιορτών, για το νέο του τραγούδι και τις καλοκαιρινές του συνεργασίες.

Αποκαλύπτει επίσης τις προτάσεις που του έχουν γίνει κατά καιρούς να πολιτευτεί, μιλά για την τραπ μουσική ως «φαινόμενο της εποχής», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στα πραγματικά «θαύματα», σχολιάζοντας και το «θαύμα» της βάφτισης Κασσελάκη.

Στο μυαλό μας έχουμε ταυτίσει το Πάσχα με τον Πέτρο Γαϊτάνο. Σε ενοχλεί αυτό;
Είναι πολύ τιμητικό να συνδέεσαι με τα πιο κορυφαία γεγονότα της ανθρωπότητας. Ο καθένας γνωρίζει αυτό που τον ενδιαφέρει και μέσα από αυτό αξιώνεται, και το αντίθετο.

Μίλησέ μας για το νέο έργο σου.
Αφορά τα απολυτίκια των αγίων και των γιορτών όλου του έτους, συμπληρώνοντας έτσι τον 88ο δίσκο σου. Είναι μια θαυμάσια και πολύ κοπιώδης εργασία. Εργάζομαι εδώ και πολλούς μήνες εντατικά για την ολοκλήρωσή της. Αφορά 388 απολυτίκια όλων των ημερών του έτους σε σχέση με τις κύριες γιορτές των αγίων και της Εκκλησίας μας. Η κυκλοφορία αυτή αποτελείται από 12 άλμπουμ, ένα για κάθε μήνα. Η κυκλοφορία αυτή λοιπόν δημοσιοποιείται κάθε μέρα με το απολυτίκιο της ημέρας αποκλειστικά μέσα από το προσωπικό μου κανάλι στο YouTube, Petros Gaitanos Official Channel, ενώ τον Ιούνιο θα κυκλοφορήσει όλη η δουλειά στα παγκόσμια ψηφιακά καταστήματα - δεν θα βγει σε φυσικό προϊόν, δηλαδή CD, αλλά μόνον ψηφιακά, όπως πλέον κυκλοφορούν όλα τα ηχογραφήματα.

Να περιμένουμε κάποιο νέο τραγούδι;
Ναι! Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μου τραγούδι, με τίτλο «Το μήλο - Οϊ λουλέ». Πρόκειται για ένα θαυμάσιο παραδοσιακό αλβανικό τραγούδι, το οποίο διασκεύασε ένας ταλαντούχος Αλβανός μουσικός, ο Dasho Kurti. Το τραγουδώ σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αλβανικά, ενώ τους θαυμάσιους ελληνικούς στίχους έγραψε η Αγαθή Δημητρούκα. Κάλεσα κάποιους από τους καλύτερους σολίστες μουσικούς της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής μας και φτιάξαμε ένα υπέροχο τραγούδι, γεμάτο κέφι και θετική ενέργεια, ερωτικό και ευχάριστο, όπως αισθάνομαι. Είμαι βέβαιος ότι θα αγαπηθεί ιδιαιτέρως και χαίρομαι γι’ αυτό. Σε μια εποχή που υπάρχει τόση φασαρία, που ό,τι ηχεί από το ένα αυτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει, το τραγούδι μου αυτό είμαι βέβαιος ότι, όταν το ακούσει κάποιος, θα πάει στην καρδιά του και εκεί θα παραμείνει ζεστά και όμορφα. Είμαι βέβαιος ότι στις επερχόμενες συναυλίες μου θα το τραγουδάμε όλοι μαζί με ένα στόμα.

Τι ήταν αυτό που σε έσπρωξε να ασχοληθείς με το τραγούδι γενικά;
Αυθόρμητα έγιναν όλα και έτσι συνεχίζουν. Η μουσική, όπως και σχεδόν στο σύνολό τους οι τέχνες ταιριάζουν στο είναι μου και αξιοποιούνται, νομίζω, άξια μέσα μου. Δεν αρκούμαι στο τραγούδι μόνον. Οι τέχνες με τις οποίες καταγίνομαι και δημιουργώ είναι αρκετές. Με συμπληρώνουν όμορφα και μου δίνουν χαρά.

Κυκλοφόρησε το νέο μου τραγούδι με τίτλο «Το μήλο - Οϊ λουλέ», ένα θαυμάσιο παραδοσιακό αλβανικό τραγούδι

Ποια είναι η γνώμη σου για την τραπ μουσική, που αρέσει στους νέους;
Φαινόμενο της εποχής, χάσιμο χρόνου να σπαταλήσουμε λόγια και σκέψη γι’ αυτό.

Πώς βλέπεις το πολιτικό σκηνικό της χώρας; Τα κόμματα γενικότερα;
Λυπηρή η εικόνα, χώρος που εκτονώνει τη συγκέντρωση επιθυμιών και παρεκτροπών, που συνδέουν τους ανθρώπους εκεί όπου στεγάζουν και δικαιολογούν τις αμετανόητες πτώσεις τους πολλοί. Βέβαια, ξεχωρίζουν κάποιοι πολιτικοί, που και αυτοί αγωνίζονται μάλλον όπως μπορούν σε ένα ουτοπικό τοπίο. Πάντα υπάρχουν
και μέσα στη λάσπη αξίες. Αυτοί ελέγχουν και οριοθετούν το άξιο σημείο αναφοράς σε όλες τις δράσεις. Ακολούθως το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική.

Σου έγινε πρόταση να πολιτευτείς τώρα ή και παλαιότερα;

Ναι, μου έγιναν προτάσεις όλα αυτά τα χρόνια και παντού αρνήθηκα. Δεν με εμπνέει η πολιτική.

Τι σε εμπνέει περισσότερο;
Με εμπνέει ό,τι είναι άξιο, ό,τι οδηγεί σε αγαθή και αληθινή καρποφορία. Δεν μου αρκεί να κάνω το καθημερινό, το συμβατικό, το δεδομένο. Ξέρω τι θέλω και πού προσανατολίζω την κατεύθυνσή μου. Όλα με έναν κοινό, αλλά και μοναδικά ξεχωριστό τρόπο. Εκεί κατοικεί και ο Πέτρος.

Έχει γίνει ντόρος με αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για το «θαύμα» με τον σταυρό στη βάφτισή του. Ποια η γνώμη σου;
Συγχωρέστε με, δεν έχω τον χρόνο και δεν με ενδιαφέρει να παρακολουθώ τα νέα. Δεν έχω τον χρόνο να προσέχω τόσα συμβάντα, που δεν με βοηθούν σε κάτι. Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Εσύ έχεις βιώσει θαύμα; Αυτές οι μαρτυρίες προϋποθέτουν πνευματική παιδεία και πίστη πρωτίστως. Ακολούθως, επειδή ως επί το πλείστον και τα δύο δεν υπάρχουν στην κοινωνία μας, ας μείνουμε στο ότι όλα αποτελούν θαύμα, αφού θαυμαστός ο Δημιουργός αυτών εστί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 3/05/2024