Η επιλογή των αρμοδίων της Φενερμπαχτσέ να αλλάξουν προπονητή μεσούσης της σεζόν αποδείχθηκε ευεγερτική για την τούρκικη ομάδα. Η έλευση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο άλλαξε άρδην την εικόνα της και την οδήγησε στο Final Four της Euroleague στο Βερολίνο. Η σχέση του Λιθουανού προπονητή με τον πρωταγωνιστή Νικ Καλάθη και η απίστευτη πρόκριση κόντρα στην Μονακό δείχνουν τον δρόμο για το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Η πέμπτη φορά του Γιασικεβίτσιους στο Final Four του Βερολίνου

Η φυγή του Δημήτρη Ιτούδη από τον πάγκο της Φενερμπαχτσέ και η ταυτόχρονη πρόσληψη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν εκείνη που άλλαξε τη χρονιά για την ομάδα. Μπορεί το ξεκίνημα να μην ήταν απογοητευτικό με τον Έλληνα προπονητή αλλά φαινόταν πως δεν θα μπορούσε να γίνει το επόμενο βήμα που έψαχναν οι Τούρκοι.

Ο Γιασικεβίτσιους έφερε άλλον αέρα στην Πόλη και πέραν της εμπειρίας του σαν παίκτης, έχει αποκτήσει πλέον τα εχέγγυα και ως προπονητής. Το εκρηκτικό του ξεκίνημα στην Ζαλγκίρις Κάουνας που την οδήγησε σε Final Four και οι τρεις φορές που έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε στην Μπαρτσελόνα, τον έκαναν σοφότερο και θέλει πλέον στην πέμπτη του προσπάθεια να πάρει αυτό που τόσο αποζητά.

Δεν δίστασε να αποκτήσει παίκτες όπως ο Νουά για έναν μήνα και τελικά να τον κρατήσει, ούτε να αφήνει παίκτες εκατομμυρίων στον πάγκο και να χρησιμοποιεί τους Σεστίνα και Μπιμπέροβιτς που ταίριαζαν περισσότερο στο στυλ παιχνιδιού του και έκαναν αυτά που ήθελε μέσα στο γήπεδο.

Nate Sestina'dan EuroLeague Kariyer Rekoru: Monaco'ya Karşı 16 Sayı

Ό "μεταμορφωμένος" Καλάθης που οδηγεί την Φενερμπαχτσέ

Ένας από τους παίκτες που "μεταμορφώθηκαν" με την έλευση του Γιασικεβίτσιους ήταν αναμφίβολα ο Νικ Καλάθης. Ο ομογενής γκαρντ ήταν έτοιμος στα μέσα της χρονιάς να εγκαταλείψει την Τουρκία, με τις φήμες για Αρμάνι Μιλάνο και όχι μόνο να πληθαίνουν εκείνη την περιόδο.

Οι δυο τους είχαν συνυπάρξει μαζί στο παρελθόν στους "μπλαουγκράνα" και ο Λιθουανός τεχνικός ήξερε πολύ καλά τι μπορεί να του προσφέρει ο παίκτης στο παρκέ. Μπορεί να μην είναι καλός σουτέρ, αλλά ειναι εξαιρετικός στην άμυνα και δίνει πράγματα τα οποία λείπουν από την ομάδα με την δημιουργία του.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε πως ο Καλάθης ήταν εκείνος που "εξολόθρευσε" τον MVP της Euroleague, Μάικ Τζέιμς στα παιχνίδια κόντρα στην Μονακό, αλλά πέτυχε και τα κρίσιμα σουτ που την οδήγησαν στο Final Four του Βερολίνου. Από τον παραγκωνισμό στην αποθέωση ένας... Γιασικεβίτσιους δρόμος.

Nick Calathes, Monaco Deplasmanında Maçı Aldı: 14 Sayı

Η άμυνα της Φενερμπαχτσέ κόντρα στην Μονακό οδηγός για το Final Four του Βερολίνου

Η Φενερμπαχτσέ έκανε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο στην Euroleague καθώς έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που κέρδισε σε πέμπτο παιχνίδι της σειράς εκτός έδρας. Ακολούθησε βέβαια λίγες ώρες αργότερα και ο Ολυμπιακός, αλλά το περιβόητο 19-0 έσπασε από την τούρκικη ομάδα.

Τα παιχνίδια ήταν περίεργα με τους σταρ των δύο ομάδων να μένουν μακριά από τον καλό τους εαυτό, με τους "αναπληρωματικούς" να είναι εκείνοι που έκαναν την... βρώμικη δουλειά. Σε κανέναν αγώνα τη σειρά δεν επικράτησε κάποιος από την επίθεση του, μιας και η άμυνα ήταν εκείνη που έδινε τελική τη νίκη.

Η Φενερμπαχτσέ θα βρει μπροστά της στα ημιτελικά τον Παναθηναϊκό, με τις δύο ομάδες να μοιάζουν στο στυλ παιχνιδιού τους αλλά και στο ρόστερ, κάτι που δείχνει να ταιριάζει στους Τούρκους, με την άμυνα στην περιφέρεια να κρίνει όλο τον αγώνα.


Fenerbahce - AS Monaco | Tight DEFENSE in PLAYOFFS Game 4 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague