Ενα σκληρό πόκερ µε φόντο τις ευρωεκλογές, αλλά και την αµέσως επόµενη της κάλπης περίοδο, οπότε θα πραγµατοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου, όπου και θα «µοιραστούν» οι κεντρικές ευρωπαϊκές θέσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστηµα ανάµεσα σε σηµαίνοντες παίκτες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Συναντήσεις ηγετών, παρασκηνιακές συζητήσεις, διαµόρφωση «οµάδων» και νέων ισορροπιών συνθέτουν ένα περίπλοκο παζλ, µε διακύβευµα την κάλυψη των θέσεων του προέδρου της Κοµισιόν, του ύπατου εκπροσώπου της Ενωσης για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, µε τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα συγκεκριµένα χαρτοφυλάκια να οριστικοποιούνται αµέσως µετά τις ευρωεκλογές, βάσει και των ισορροπιών που θα έχουν διαµορφωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμα: Politico: Καθόλου δεδομένη η δεύτερη θητεία της Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν - "Έχει την αλαζονεία της εξουσίας"


Σκληρό πόκερ για τη "µοιρασιά" των θέσεων στην ΕΕ: Τα δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις

Τα δεδοµένα που προκύπτουν από τις µέχρι τώρα δηµοσκοπήσεις και αφορούν τη δυναµική των κοµµάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν µια σταθερή πρωτιά του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, µια αποδυνάµωση του φιλελεύθερου συνασπισµού του Εµανουέλ Μακρόν, µια πτωτική εικόνα των σοσιαλδηµοκρατικών κοµµάτων και των Πρασίνων και µια σηµαντική αύξηση των δεξιών και ακροδεξιών σχηµατισµών.

Ενδεικτικά ήταν και τα αποτελέσµατα της δηµοσκόπησης του Μαρτίου της Ipsos για το Euronews, σύµφωνα µε την οποία ο αριθµός των ευρωβουλευτών που ανήκουν στο ΕΛΚ και στους Σοσιαλιστές αναµένεται να µεταβληθεί ελάχιστα. Οι εκτιµήσεις µε βάση την παραπάνω µέτρηση αναφέρουν ότι το γαλλικό κόµµα Εθνική Συσπείρωση, του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, προβλέπεται να κερδίσει δέκα επιπλέον έδρες, ενώ το κόµµα Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπεται να καταλάβει 24 από τις 76 έδρες της Ιταλίας.


Οι παράγοντες Λεπέν και Μελόνι

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το διαµορφούµενο εκλογικό περιβάλλον δείχνει ότι ενώ η «µοιρασιά» για τις κεντρικές ευρωπαϊκές θέσεις ήταν στις προηγούµενες εκλογές ζήτηµα διαπραγµάτευσης µεταξύ ΕΛΚ, Ευρωσοσιαλιστών και του σχηµατισµού επιρροής του Εµ. Μακρόν, τώρα αναµένεται να προστεθεί και ο ρόλος της Μαρίν Λεπέν και της Τζόρτζια Μελόνι, προκειµένου να προκύψουν πλειοψηφίες εντός του Ευρωκοινοβουλίου που θα κρίνουν τους τελικούς νικητές.

Μέχρι, ωστόσο, να φθάσουµε στις ευρωεκλογές και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου που θα κρίνει την επόµενη ηγεσία της Κοµισιόν και των άλλων κεντρικών ρόλων, οι σηµαντικοί «παίκτες» αναπτύσσουν τις στρατηγικές τους.


Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τις προηγούµενες ηµέρες στην Πολωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Βαρσοβία µε τον οµόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, που αποτελεί µία από τις πιο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες του ΕΛΚ, και µαζί υπέγραψαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κοµισιόν και συζήτησαν θέµατα που αφορούν τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος και την επόµενη µέρα στην Ευρώπη.

Το προηγούµενο βράδυ ο κ. Μητσοτάκης συµµετείχε στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργάνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για διαβουλεύσεις πάνω στη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτό συµµετείχαν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και οι ηγέτες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, του Λουξεµβούργου, της Φινλανδίας και της Εσθονίας. Οι διαβουλεύσεις των ηγετών αυτή την περίοδο έχουν ως σηµείο αναφοράς τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, την πρώτη µετά τις ευρωεκλογές.

Καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν ότι στις συζητήσεις αυτές ακούγεται και το όνοµα του κ. Μητσοτάκη κυρίως για τη θέση του προέδρου της Κοµισιόν, αλλά ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία διαψεύδει τα εν λόγω σενάρια.


Πρωταγωνιστής ο Εμανουέλ Μακρόν και ο «σούπερ Μάριο»

Πρωταγωνιστής, ωστόσο, των σχετικών διεργασιών, µε φόντο τη Σύνοδο Κουρφής του Ιουνίου, αναδεικνύεται ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπό τον φόβο των µειωµένων δυνάµεών του µετά τις 9 Ιουνίου -λόγω τις αναµενόµενης ενίσχυσης των ποσοστών του κόµµατος της Μαρίν Λεπέν- έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόµου για την εξασφάλιση των στοιχείων που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ισχύος του.

Στην κατεύθυνση αυτή στέκεται απέναντι στην επιλογή του ΕΛΚ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ηγεσία της Κοµισιόν, κλείνοντας το µάτι σε µία ενδεχόµενη υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι, µε τον οποίο έχει προσωπική φιλική σχέση, ενώ υπέγραψαν µαζί και άρθρο στους «Financial Times» για το µέλλον της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα όµως ο 82χρονος πρώην επικεφαλής της Κοµισιόν «σούπερ Μάριο» διατηρεί στενές σχέσεις µε τη Φον ντερ Λάιεν, αποτελεί τον πλέον έµπειρο σύµβουλο της πρωθυπουργού Μελόνι, ενώ δηλώνει δηµόσια ότι δεν ενδιαφέρεται για την Κοµισιόν. Στην πολιτική διαπάλη χρησιµοποιεί και τον «δικό του» επίτροπο Τιερί Μπρετόν, που δηµιουργεί προβλήµατα στη Φον ντερ Λάιεν µε τουλάχιστον δύο τρόπους: αφενός µε µια ανάρτηση... σκέτο «δηλητήριο» σε βάρος της επικεφαλής της Κοµισιόν, αφετέρου µε τον ρόλο του στην ανάδειξη του λεγόµενου σκανδάλου «Piepergate». Στο σκάνδαλο Pieper η πρόεδρος της Κοµισιόν καλείται να απολογηθεί για τον διορισµό συµβούλου µέσω αµφιλεγόµενης διαδικασίας.


«Πονοκέφαλοι» της φον ντερ Λάιεν

Την ίδια περίοδο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιµετωπίζει ισχυρούς «πονοκεφάλους», καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανέλαβε τη βελγική έρευνα για το «Pfizergate». Πρόκειται για µια υπόθεση που αφορά τις διαπραγµατεύσεις για τα εµβόλια κατά της COVID-19 µεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του CEO της Pfizer, Αλµπερτ Μπουρλά.

Οι υψηλές φιλοδοξίες του Γάλλου προέδρου, βέβαια, θολώνουν από τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η γαλλική οικονοµία. Τα επίσηµα στοιχεία δείχνουν ότι το δηµόσιο έλλειµµα είχε υπερβεί τον στόχο του πολύ πάνω από τον µέσο ευρωπαϊκό.

«Χαµηλό» παιχνίδι παίζει από την πλευρά του ο Γερµανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ενώ στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές η Κεντροαριστερά επέλεξε τον Νικολά Σµιτ ως υποψήφιο πρόεδρο της Κοµισιόν. Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαικού Συµβουλίου έχει ακουστεί και το όνοµα του Αντόνιο Κόστα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής