Ο Εµανουέλ Μακρόν, που διαδραµάτισε σηµαντικό ρόλο στο να γίνει πριν από πέντε χρόνια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρεται να αλλάζει «στρατόπεδο», δίνοντας «ψήφο εµπιστοσύνης» στον Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος φέρεται να έχει µιλήσει ήδη µε αρκετούς ηγέτες της Ε.Ε. για ένα νέο πρόεδρο στην Κοµισιόν, µεταξύ των οποίων και µε την Τζόρτζια Μελόνι, υπό το πρίσµα του οράµατός του για την Ευρώπη του αύριο. Η εν λόγω κίνηση εντόνου συµβολισµού και παρασκηνίου µεταφράζεται ως µία επιχείρηση να αφήσει το αποτύπωµά του στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ακόµη και µετά το πέρας της θητείας του, το 2027, όπου δεν θα µπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Απέναντι στην Ούρσουλα

Η αλλαγή ατζέντας του Μακρόν, σύµφωνα µε το Bloomberg, που επικαλείται πηγές του, οφείλεται στο ότι η Φον ντερ Λάιεν έχει απολέσει την εύνοια πολλών Ευρωπαίων ηγετών µε την «υπερβολικά πολιτική» προσέγγιση που έχει υιοθετήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος έχει ασκήσει ανοιχτά κριτική απέναντι στη διαχείρισή της, υποστηρίζοντας στις Βρυξέλλες πως «η προεδρία της Κοµισιόν είναι εκεί για να υπερασπιστεί το γενικό συµφέρον, οπότε δεν πρέπει να υπερπολιτικοποιείται». «Αυτό δεν συνέβη καθόλου µε την απερχόµενη Κοµισιόν». Ταυτόχρονα, το µέσο δεν ξεκαθαρίζει αν ο Μακρόν ψάχνει τον αντικαταστάτη -που φαίνεται ότι έχει βρει στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της ΕΚΤ-, ή αν επιθυµεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην πρόεδρο της Επιτροπής, έχοντας ως στόχο παραπάνω παραχωρήσεις εκ µέρους της ενόψει της επόµενης ευρωπαϊκής περιόδου.

Ο Μακρόν, καλώντας ειδικούς πριν από λίγες µέρες στο προεδρικό µέγαρο µε σκοπό τη συζήτηση για το µέλλον της Ευρώπης, φέρεται να µίλησε και για την «ιδεολογική του νίκη στην άµυνα», µε τον ίδιο να έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του ενόψει των ευρωεκλογών στον πόλεµο στην Ουκρανία και τη δυνατότητα αποστολής στρατευµάτων στο πολεµικό µέτωπο. Σε αυτό το επίπεδο έχει επικριθεί έντονα για ανάγκη επιβολής και εκ µέρους του υπεροχής έναντι ενός αθόρυβου διπλωµατικού συντονισµού µε την Ε.Ε. για «φλέγοντα» ζητήµατα. Το µέσο, επικαλούµενο διαφορετικές πηγές, επισηµαίνει ότι ο Ντράγκι θα µπορούσε να επιλεγεί για έναν άλλον ρόλο, αυτόν της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, λαµβάνοντας υπόψη την «εσωτερική δυναµική µεµονωµένων χωρών», όπως της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν βρίσκεται δηµοσκοπικά πίσω από το εθνικιστικό κόµµα της Μαρίν Λεπέν. Η ανάλυση αυτή επικεντρώνεται επίσης στην περίπλοκη θέση που θα βρισκόταν σε σχέση µε τη δυναµική αυτή, εφόσον στήριζε ανοιχτά έναν Γερµανό υποψήφιο, δεδοµένου του δύσκολου εκλογικού περιβάλλοντος στην πατρίδα του

Η «βαρύτητα»

O Ντράγκι αποτελεί µία προοπτική σταθερότητας ως εν δυνάµει αντικαταστάτης της προέδρου της Επιτροπής, καθότι το ισχυρό του προφίλ και η «αξιοθαύµαστη βαρύτητά του» στις Βρυξέλλες, την περίοδο της προεδρίας του στην ΕΚΤ και στην επιχείρηση διάσωσης του ευρώ, δεν αφήνουν «ασυγκίνητους» τους Ευρωπαίους εταίρους. Οµως, διάχυτες είναι και οι αµφιβολίες που εκφράζονται για την ηλικία του (76 ετών), την υπεράσπιση του κοινού δανεισµού που απεύχονται αρκετές χώρες, αλλά και για το αν το ΕΛΚ θα µπορέσει να παραχωρήσει τη θέση αυτήν στον ίδιο, σύµφωνα µε το Bloomberg. Ταυτόχρονα -και παρά τα όσα έχουν δει το φως της δηµοσιότητας για τις παρασκηνιακές κινήσεις του Μακρόν- η Φον ντερ Λάιεν παραµένει το ξεκάθαρο φαβορί ενόψει των ευρωεκλογών, ούσα η επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, το οποίο αναµένεται να κερδίσει άνετα στις ευρωεκλογές. Στοιχείο-κλειδί για την εκ νέου εκλογή της, όµως, αποτελεί η ψηφοφορία για την επιβεβαίωσή της στο Κοινοβούλιο όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, καθώς ακόµη και αν επιλεγεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Ιουνίου -όπου δεν απαιτείται συναίνεση-, θα έχει να ξεπεράσει ένα µεγάλο εµπόδιο. Η δηµοσκοπική άνοδος των ακροδεξιών κοµµάτων στενεύει τα περιθώρια για την ίδια, σε σύγκριση µε το 2019, όταν και τότε είχε εκλεγεί πρόεδρος µε µόλις εννέα ψήφους.

Ονοματολογία

Οµως, πέραν του Ντράγκι, ακόµη περισσότερα ονόµατα µπαίνουν στη φηµολογία αυτή, για να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου της Κοµισιόν. Σύµφωνα µε το Politico, παρά τη λεγόµενη διαδικασία Spitzenkandidaten, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα είναι απίθανο να παραιτηθεί από την προεδρία της Επιτροπής εάν παραµείνει η µεγαλύτερη πολιτική δύναµη στις Βρυξέλλες. Μέσα στις υποψηφιότητες συγκαταλέγονται η Ροµπέρτα Μέτσολα, η Κριστίν Λαγκάρντ λόγω της γαλλικής της καταγωγής, αλλά και της πιθανής δυσχέρειας του Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρουµανίας, Klaus Iohannis, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Andrej Plenkovic, αλλά και ο Thierry Breton. Ταυτόχρονα, ο «Economist», ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των πιθανών υποψηφίων, βάζοντας στο τραπέζι το όνοµα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει ότι ο ίδιος, όπως και «άλλοι της Κεντροδεξιάς θα αντιµετώπιζαν ανάλογα ερωτήµατα µε εκείνα που αντιµετωπίζει η απερχόµενη πρόεδρος». Ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός, µιλώντας την Πέµπτη στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι είναι τιµητική η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωµα, ξεκαθάρισε όµως ότι «δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτηµα».