Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η Ουάσινγκτον ότι έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση Νετανιάχου προκειμένου να προχωρήσει η χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Ο ισχυρισμός δεν είναι αληθινός και δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στο Anadolu αξιωματούχος και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Νωρίτερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Araby al-Jadeed με έδρα το Λονδίνο μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε την έγκριση με αντάλλαγμα την υπόσχεση του Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα μεγάλης κλίμακας εναντίον του Ιράν για μια πρωτοφανή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα το al-Araby al-Jadeed επικαλέστηκε ανώνυμη αιγυπτιακή πηγή ενώ σε παρόμοια αναφορά προέβη και η Jerusalem Post.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια εισβολή στη Ράφα που δεν θα λαμβάνει υπόψη τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις και ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, εδώ και εβδομάδες, να προγραμματίσει μια συνάντηση με ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις.

Μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί μόνο μια διαδικτυακή συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα μια τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν λέγεται ότι ηγείται των συνομιλιών από αμερικανικής πλευράς, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του απεσταλμένου του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ, αν και ο ίδιος ο πρόεδρος δεν θα παρίσταται.

Ο υπουργός στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντερμέρ, και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, ηγούνται της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι τα θέματα θα περιλαμβάνουν «τον επιχειρησιακό και ανθρωπιστικό σχεδιασμό για τη Ράφα», ενώ αναμένεται επίσης να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην αεροπορική επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο. Ουσιαστικά είναι όλα στο τραπέζι αλλά θα συζητηθούν.