Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται υπό το την απειλή μιας ενδεχόμενης ιρανικής επίθεσης. Συγκεκριμένα, το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεκάδες πυραύλους κρουζ και ενδεχομένως βαλλιστικούς πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ, όπως αναφέρει το CBS, επικαλούμενο Αμερικανούς Αξιωματούχους.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος, την κλίμακα και το εύρος αυτής της ενδεχόμενης επίθεσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ιρανική απειλή αξιολογείται ως «αξιόπιστη» και «πραγματική» και ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί την κατάσταση ως όσο πιο κοντά μπορεί».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ibx4ht5lo1)

Στα «άρματα» ο Μπάιντεν - Στηρίζει το Ισραήλ σε κάθε περίπτωση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης. Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.«Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ μπροστά στις απειλές αυτές του Ιράν και των συμμάχων του, είναι αλύγιστη» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην Μέση Ανατολή

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. «Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει οι απειλές του Ιράν, είναι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των IDF, στρατηγού Χέτρζι Χαλεβί, και του διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ζήτησε από τους εργαζόμενους στην πρεσβεία και τους αμερικανους πολιτες να μην μετακινηθούν τις επομενες ημερες έξω από τις μεγάλες πόλεις οι οποίες ενδεχομένως δεν καλύπτονται τόσο αποτελεσματικά από το iron dome.

Την ίδια ώρα, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα εντεινόμενων εντάσεων και υπό τον φόβο επαπειλούμενων χτυπημάτων, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Αυστραλία, προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο σε Ισραήλ και Ιράν.

Συνάντηση του Νετανιάχου με μέλη του πολεμικού συμβουλίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, μεταξύ αυτών με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον αντιπολιτευόμενο Μπένι Γκαντζ, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CBS News, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεκάδες πυραύλους κρουζ και ενδεχομένως βαλλιστικούς πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0iba0gpk9ld)

Οι δέκα τρόποι με τους οποίους μπορεί το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ

Την τελευταία μιάμιση εβδομάδα, οι Ιρανοί ηγέτες έχουν διατυπώσει επανειλημμένες απειλές κατά του Ισραήλ οδηγώντας σε αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη έχει ιστορικό απειλών κατά του Τελ Αβίβ. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Jerusalem Post διατύπωσε έναν κατάλογο δέκα διαφορετικών τύπων επιθέσεων που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το Ιράν στο Ισράηλ με βάση τον τρόπο με τον οποίο έχει συμπεριφερθεί στο παρελθόν.

1) Χτύπημα βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν

Το Ιράν διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων διαφόρων τύπων και εμβέλειας. Ορισμένοι είναι στερεού καυσίμου και ορισμένοι υγρού καυσίμου, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι μπορούν να εκτοξευθούν σχετικά γρήγορα και άλλοι χρειάζονται χρόνο για να προετοιμαστούν και να τοποθετηθούν. Ο εχθρός του Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει συχνά βαλλιστικούς πυραύλους στο παρελθόν.

Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους για να στοχεύσει τη βάση Al-Asad στο Ιράκ στις 8 Ιανουαρίου 2020, σε αντίποινα για τη δολοφονία από την Αμερική του επικεφαλής της δύναμης Quds του IRGC Qasem Soleimani. Το Ιράν εκτόξευσε έως και 22 πυραύλους, στοχεύοντας τόσο την Asad, όπου εδρεύουν αμερικανικά στρατεύματα στο δυτικό Ιράκ, όσο και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις. Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από διάφορες τοποθεσίες στο Ιράν και 11 από αυτούς έπληξαν τη βάση Asad. Το Ιράν ενημέρωσε τους Ιρακινούς λίγο πριν εκτοξεύσει τους πυραύλους.


Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις 1:20 π.μ. και η επίθεση συνεχίστηκε για αρκετές ώρες. Πιστεύεται ότι το Ιράν χρησιμοποίησε στην επίθεση βαλλιστικούς πυραύλους Fateh 313 και Qiam, οι οποίοι περιέχουν κεφαλές βάρους άνω των 450 κιλών.

2) Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο από το Ιράκ

Το Ιράν μεταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ. Αρχίζοντας γύρω στο 2018, εμφανίστηκαν αναφορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι το Ιράν έθετε βάσεις πυραύλων στο Ιράκ. Δεν ήταν σαφές μετά το 2019 τι απέγιναν αυτοί οι πύραυλοι, διότι οι σχετικές αναφορές σταμάτησαν να εμφανίζονται.

Η επαρχία Άνμπαρ είναι το κοντινότερο τμήμα του Ιράκ στο Ισραήλ. Είναι επίσης η περιοχή όπου ο Σαντάμ Χουσεΐν τοποθέτησε πυραύλους Scud που στόχευσαν το Ισραήλ στον πόλεμο του 1991. Το Ιράν μπορεί να επιδιώξει να τοποθετήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Ιράκ και να αναδημιουργήσει το σενάριο του Σαντάμ.

3) Νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που δοκίμασε πρόσφατα το Ιράν

Τον Ιανουάριο του 2024, το Ιράν πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν και τη Συρία, ισχυριζόμενο ότι στόχευε τρομοκρατικές ομάδες. Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να δοκιμάσει την ακρίβεια των πυραύλων της. Χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σχετικά νέους Kheibar Shekan στη Συρία.

Η επίθεση ήταν ένα "μήνυμα" για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο πύραυλος είχε παρουσιαστεί το 2022. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει βεληνεκές 1.450 χλμ. και υποτίθεται ότι έχει δυνατότητες πλήγματος υψηλής ταχύτητας και ακριβείας, γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο στρατηγικό όπλο.

4) Ένας συνδυασμός επίθεσης με drones και πυραύλους κρουζ

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ που είχε ως στόχο τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου Abqaiq της Σαουδικής Αραβίας. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από το Ιράν. Αρχικά θεωρήθηκε ότι συμμετείχαν περίπου δώδεκα πύραυλοι κρουζ και δύο δωδεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη- οι Σαουδάραβες δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν επτά πύραυλοι και 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν σαφείς.

Το Ιράν μπόρεσε να αποφύγει την αεράμυνα και τα ραντάρ της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζοντας μια πολύπλοκη αποστολή. Η επίθεση, η οποία προκάλεσε ζημιές αλλά δεν σκότωσε κανέναν, θεωρήθηκε τότε ως συμβολική για τις δυνατότητες του Ιράν.

5) Ιρακινές πολιτοφυλακές που χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ έχουν αυξήσει τις απειλές τους προς το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία είναι ομάδα πληρεξούσιος του Ιράν, ισχυρίζεται συχνά ότι έχει βάλει στόχο το Ισραήλ. Για παράδειγμα, έχει ισχυριστεί ότι θα στοχεύσει το Εϊλάτ. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα υπόστεγο στο Ιράκ τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Απριλίου. Ένα άλλο αναχαιτίστηκε πρόσφατα από το σύστημα C-Dome επί ενός ισραηλινού πλοίου Sa'ar 6.

Οι ιρακινές πολιτοφυλακές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν από το Ιράν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Αυτό θα έδινε στο Ιράν δυνατότητα να αρνηθεί την εμπλοκή του. Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε αυτές τις πολιτοφυλακές στο παρελθόν για να στοχεύσει το Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Μάιο του 2021. Οι ομάδες στο Ιράκ είχαν επίσης στοχοποιήσει δυνάμεις των ΗΠΑ και σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στην Ιορδανία τον Ιανουάριο του 2024 σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

6) Τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία

Το Ιράν έχει μια πληθώρα ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία. Σε αυτές περιλαμβάνονται πράκτορες της Χεζμπολάχ που εργάζονται κοντά στο Γκολάν ως μέρος της μονάδας "Φάκελος Γκολάν" της τρομοκρατικής ομάδας. Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να απειλήσει το Ισραήλ από μια περιοχή κοντά στο Γκολάν χρησιμοποιώντας μια μονάδα "δολοφονικών drone" το φθινόπωρο του 2019. Το Ισραήλ χτύπησε τότε τον πυρήνα της Χεζμπολάχ. Τους τελευταίους μήνες, η Χεζμπολάχ προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις του συριακού στρατού κοντά στο Γκολάν.

Το Ιράν συνεργάζεται επίσης με τους Fetemiyoun, μια ομάδα Αφγανών σιιτών που στρατολόγησε, χρησιμοποιώντας την ομάδα για να περιπολεί σε περιοχές κοντά στον ποταμό Ευφράτη στη Συρία. Το Ιράν θα μπορούσε να μεταφέρει όπλα σε αυτή ή σε άλλες πολιτοφυλακές και να τις θέσει σε λειτουργία για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις ομάδες για να πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

7) Ένας υποστηριζόμενος από το Ιράν συνασπισμός των Χούθι, της Χεζμπολάχ και άλλων ομάδων

Το Ιράν θα μπορούσε να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μια πολυμέτωπη επίθεση στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας ομάδες τις οποίες έχει ήδη ωθήσει να επιτεθούν στο εβραϊκό κράτος από τις 7 Οκτωβρίου. Για παράδειγμα, οι Χούθι στην Υεμένη διαθέτουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πολλές φορές για να απειλήσουν το Ισραήλ. Η απειλή των Χούθι χρονολογείται τουλάχιστον από το 2020, όταν απέκτησαν το ιρανικό Shahed 136. Πρόκειται για τον ίδιο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει εξάγει το Ιράν στη Ρωσία, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

Η Τεχεράνη έχει αυξήσει συστηματικά το βεληνεκές των διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της. Προτιμά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι λόγω του χαμηλού τους κόστους. Δεν είναι επίσης πολύ μεγάλα, γεγονός που επίσης δίνει σε ορισμένα από αυτά τη δυνατότητα να ξεφεύγουν από ραντάρ.

Το Ιράν θα μπορούσε να επιδιώξει να ωθήσει αρκετούς από τους εταίρους και τους πληρεξουσίους του να πραγματοποιήσουν μια πολυμέτωπη επίθεση. Το έχει ήδη επιχειρήσει αυτό κατά τη διάρκεια του σημερινού πολέμου κατά του Ισραήλ. Για παράδειγμα, ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν στοχεύσει το Εϊλάτ, όπως και μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν στη Συρία τον Νοέμβριο.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους στο Ισραήλ. Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους. Το Ιράν επιδιώκει να κυκλώσει το Ισραήλ με αυτά τα "πυρά" και έχει ήδη κινητοποιήσει με επιτυχία τα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα στοιχεία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι το έχουν περιγράψει ως μια πολυμέτωπη απειλή που περιλαμβάνει έως και επτά μέτωπα.

8) Επίθεση κατά του Ισραήλ σε άλλες χώρες

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ιράν έχει απειλήσει Ισραηλινούς, ισραηλινές πρεσβείες και άλλες οντότητες που συνδέονται με το Ισραήλ σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, μια βομβιστική επίθεση το 2012 στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας συνδέθηκε με τη Χεζμπολάχ. Η Τεχεράνη μπορεί να πιστεύει ότι η στοχοποίηση μιας ισραηλινής πρεσβείας ή Ισραηλινών στο εξωτερικό είναι ένας ευκολότερος τρόπος για να χτυπήσει το Ισραήλ.

9) Επίθεση στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ

Το Ιράν έχει στοχοποιήσει συχνά την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ τα τελευταία δύο χρόνια, ισχυριζόμενο ότι αυτό συμβαίνει λόγω των δεσμών της με το Ισραήλ. Έχει στοχεύσει τα σπίτια Κούρδων επιχειρηματιών, σκοτώνοντας έναν και καταστρέφοντας το σπίτι ενός άλλου. Το Ιράν χρησιμοποιεί συχνά πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αυτές τις επιθέσεις.

10) Ώθηση της Χεζμπολάχ σε πόλεμο

Το Ιράν έχει ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ πολλές φορές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η τρομοκρατική ομάδα με έδρα τον Λίβανο έχει ήδη εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους κατά του εβραϊκού κράτους. Η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ για να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Αυτός θα ήταν ο πόλεμος στον Βορρά για τον οποίο η Ιερουσαλήμ προειδοποιεί εδώ και μήνες και για τον οποίο προετοιμάζεται. Το Ιράν έχει επιδιώξει να αυξήσει τις δυνατότητες της ομάδας τα τελευταία χρόνια και ζυγίζει πότε θα χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ για να κλιμακώσει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ib39vdu75l)