Στη Μέση Ανατολή έχει στραμμένα τα βλέμματα η παγκόσμια κοινότητα μετά τον συναγερμό που προκάλεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ χτύπησε στο έδαφος του Ιράν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nwkmo5vmgx)



Η Jerusalem Post μετέφερε λίγο μετά τις 9 το πρωί το σχόλιο ισραηλινού αξιωματούχου ότι το χτύπημα ήταν στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού καθώς το Ισραήλ απάντησε αφού δέχθηκε επίθεση» και την Τεχεράνη να υποβαθμίζει όσα έχουν συμβεί κάνοντας λόγο για κατάρριψη μόνο τριών drones.

Παράλληλα λίγο πριν τις 10 το πρωί ανώτερος ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση ανταπόδοση του χτυπήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ.

«Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έλεγαν οι ίδιες πηγές.



Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες ό,τι συνέβη ήταν στην περιοχή του Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, στην οποία υπάρχει αεροπορική βάση, αλλά και πυρηνικές εγκαταστάσεις, με την Τεχεράνη δια διαρροών στα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο πλήγμα σε αυτές.

Το γεγονός ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με το Reuters, μετά την αντεπίθεση πραγματοποίησε τα ξημερώματα το Ισραήλ στα πλήγματα του Ιράν το περασμένο Σάββατο.


Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν περιοχή στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν, ενώ εκρήξεις έχουν αναφερθεί σε ιρανικούς στόχους σε Συρία και Ιράκ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nupcevzvnt)

Το NBC News μετέδωσε λίγο μετά τις 8 το πρωί ότι το Ισραήλ αξιολογεί το χτύπημα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει, με το CNN να μεταδίδει ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί από την Τρίτη ότι επρόκειτο να υπάρξει επίθεση-απάντηση του Ισραήλ «εντός 1-2 ημερών, χωρίς να δώσουμε την έγκριση» και το Fox News να κάνει λόγο για «περιορισμένης έκτασης χτύπημα του Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. Σε μια προσπάθεια, δε, να υποβαθμίσουν τα όσα συνέβησαν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Ισφαχάν στην οποία η ζωή συνεχίζεται κανονικά.


Η Τεχεράνη σαρκάζει το χτύπημα: «Καταρρίφθηκαν μικρά drones» 

Η ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν σημειώθηκε τα ξημερώματα. Σύμφωνα με αναφορές δυτικών ΜΜΕ επλήγη τοποθεσία στο Ιράν, με την Τεχεράνη πάντως να μεταδίδει εικόνες κανονικότητας από τις ιρανικές πόλεις. Τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές ως προφύλαξη έναντι πιθανών εναέριων απειλών, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.


Δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη νυκτερινή επίθεση εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού Σιαβός Μιχαντούστ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Η Ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την άρση της αναστολής των εμπορικών πτήσεων από και προς αεροδρόμια εντός της πρωτεύουσας της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αεροδρομίων Ιμάμης Χομεϊνί και Μεχραμπάντ.

Η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία φέρεται να εκτοξεύτηκαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία του Ιράν.

«Είπαν ότι εκτόξευσαν 500 drones και πυραύλους… τώρα απαντούν με τρία από αυτά τα τετρακόπτερα, τα οποία καταρρίφθηκαν όλα», έγραψε σαρκαστικά στο X ο εκπρόσωπος της διαστημικής υπηρεσίας του Ιράν Χοσεΐν Νταλιριάν.



«Μετά την ενεργοποίηση της αεράμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση ορισμένων πιθανών στόχων, οι αναφορές δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μεγάλης κλίμακας πλήγματα ή εκρήξεις που να προκλήθηκαν από αεροπορική απειλή», ανέφερε το IRNA νωρίς την Παρασκευή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nurl1s5cu1)
Οι εκτενείς έλεγχοι στο Ισφαχάν, μια σημαντική κεντρική επαρχία με σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δείχνουν ότι όλες οι ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραμένουν ασφαλείς, χωρίς να έχουν αναφερθεί περιστατικά, σημειώνεται.

Επιπλέον, το IRNA είπε ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί αντιπυραυλικά συστήματα.

Το Fars News που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει την είσοδο της αεροπορικής βάσης που αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε από ισραηλινούς πυραύλους, χωρίς να υπάρχει κινητικότητα. Επίσης βίντεο που μεταδίδουν τα ιρανικά δίκτυα δείχνουν να επικρατεί ηρεμία στην κεντρική πλατεία του Ισφαχάν .

Επίσης, τα ιρανικά ΜΜΕ διαψεύδουν ότι Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν συγκάλεσε έκτακτη Συνεδρίαση.

Εικόνες κανονικότητας και από το αεροδρόμιο της πόλης Ισφαχάν μεταδίδει η Τεχεράνη, με το αεροδρόμιο να είναι γεμάτο ταξιδιώτες. Το ιρανικό δίκτυο Tasnim αναφέρει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι «απόλυτα ασφαλείς», επικαλούμενο «αξιόπιστη πηγή».

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα εντός του Ιράν, δήλωσε Aμερικανός αξιωματούχος στο CNN την Παρασκευή. Ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν πυρηνικός, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ntlicqf135)


«Οφθαλμός αντί οφθαλμού»: Το πρώτο σχόλιο Ισραηλινών αξιωματούχων 

Την ισραηλινή επίθεση της νύχτας στο Ιράν σχολίασαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι που διατηρούν την ανωνυμία τους στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφεραν, ήταν τα αντίποινα της ιρανικής επίθεσης του περασμένου Σαββάτου, αφού σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρο Ιωαννίδη σχολίασαν: «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».

Αναμένεται το επίσημο σχόλιο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Ιωαννίδης κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ ανέφερε ότι: «Ο τρόπος που εξελίχθηκε αυτή η επίθεση ανοίγει μια διέξοδο και από τις δυο πλευρές προκειμένου το Ισραήλ να λέει ότι δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση του Σαββάτου, και ότι έχει δυνατότητα να πλήξει στόχους στο ιρανικό έδαφος, ενώ το Ιράν δηλώνει ότι απλώς κατέρριψε κάποια ισραηλινά drones, με την Τεχεράνη να μην δείχνει ότι επιδιώκει κλιμάκωση για ό,τι συνέβη το πρωί».


Γιατί επελέγη η Ισφαχάν

Όπως σημειώνουν αναλυτές η επιλογή της Ισφαχάν ως στόχου για την επίθεση του Ισραήλ φαντάζει μια λογική επιλογή καθώς είναι μια από τις πόλεις που θεωρείται από σημαντικές πυρηνικές τοποθεσίες στο Ιράν. «Αποτελεί ερευνητικό κέντρο με περίπου 3.000 επιστήμονες. Η επιλογή της είναι σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού καθώς οι Ισραηλινοί δείχνουν ότι δεν φοβούνται να χτυπήσουν τέτοιους στόχους. Βρίσκεται 1.000 μίλια από το Ισραήλ γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για χτύπημα με drone».
xartis-iran


«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Η επίθεση Ισραήλ στο Ιράν

Με δέος παρακολουθεί ο πλανήτης τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν με πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε τα ξημερώματα (19.04.2024).

Η Τεχεράνη προς το παρόν υποβαθμίζει την επίθεση, η οποία όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς αρχικά επιβεβαιώθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων και στη συνέχεια από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή παραμένουν και εντείνονται μετά την επίθεση – απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν με drones και πυραύλους.

Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πολλές πόλεις, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί από το Ισραήλ για την επίθεση, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Παρότι η είδηση για την επίθεση είχε επιβεβαιωθεί από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, άλλο τηλεοπτικό δίκτυο στο Ιράν μετέδιδε ότι δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν. Και όλα αυτά ενώ ιρανικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Aμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν αεροπορική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, τη μέρα που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεϊ γιορτάζει τα 85α γενέθλιά του.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nu712epwvd)
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε νωρίτερα ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), και ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nt4rghjsq9)

Χάρτης με το σημείο της επίθεσης του Ισραήλ

map_jpeg


Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για βομβαρδισμό εγκατάστασης στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με πάνω από 350 πυραύλους και drones στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο.

Όλα δείχνουν πως η απάντηση των Ισραηλινών ήρθε την ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους που είναι η Παρασκευή, όπως αντίστοιχα το Ιράν είχε χτυπήσει το περασμένο Σάββατο που ήταν ημέρα προσευχής για τους Εβραίους.


Ισραήλ: Ο στόχος δεν ήταν πυρηνική εγκατάσταση

Πρόκειται για ένα χτύπημα γοήτρου του Ισραήλ, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη του (πιθανότατα F-35) δεν χρειάστηκε καν να μπουν στον εναέριο χώρα του Ιράν για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα. Το ισραηλινό πλήγμα έγινε από τον εναέριο χώρο του Ιράκ.

Τοπικές πηγές ανέφεραν εκρήξεις στο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, στο Κυβερνείο As-Suwayda της νότιας Συρίας και στην περιοχή της Βαγδάτης και στο Κυβερνείο Μπαμπίλ του Ιράκ νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ισραήλ χτύπησε στο έδαφος του Ιράν δήλωσε αξιωματούχος στο CNN διευκρινίζοντας ότι ο στόχος δεν ήταν κάποια πυρηνική εγκατάσταση με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί να αναφέρουν ότι έγινε ισραηλινό χτύπημα και σε Συρία και Ιράκ.

Το Ισραήλ προχώρησε σε πλήγμα ανταπόδοσης στο Ιράν, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως υπήρξε ενημέρωση των ΗΠΑ εκ των προτέρων σχετικά με την επιχείρηση αυτή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nrw7465v21)


Ιράν: Καταρρίφθηκαν drones, δεν έχει γίνει «επίθεση με πυραύλους ως τώρα»

Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Ισφαχάν τις πρώτες πρωινές ώρες οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, διαβεβαίωσε αξιωματούχος του Ιράν —ο οποίος δεν κατονομάζεται— το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επιμένοντας στο ότι δεν έχει γίνει πυραυλική επίθεση στη χώρα.



Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς»
, διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή αυτή.

«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, διαβεβαίωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος.

«Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X, αντικρούοντας τις πληροφορίες αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.


Sky News: Τα τρία μηνύματα από την επίθεση του Ιράν

Το Sky News εξηγεί τα τρία μηνύματα από την ισραηλινή επίθεση.
  • Πρώτον για να αποκαταστήσει την «ισορροπία». Μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, θα σας χτυπήσουμε πίσω
  • Δεύτερον, για να στείλει το μήνυμα ότι είναι μια προσεγμένη ισορροπημένη απάντηση και όχι μια γενικευμένη επίθεση στο Ιράν.
  • Τρίτον ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να χτυπήσουμε βαθιά στο έδαφος του Ιράν, τα μαχητικά μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας χωρίς να μας αντιληφθείτε και άρα αν μας πιέσετε μπορεί να υπάρξει πιο σκληρή απάντηση


Σε λειτουργία ξανά τα αεροδρόμια της Τεχεράνης

Παρόλα αυτά επαναλειτούργησαν σήμερα το πρωί τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, προσπαθώντας έτσι η ιρανική κυβέρνηση να προσδώσει μια αίσθηση κανονικότητας.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.


Εκρήξεις στη νότια Συρία

Εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα στη νότια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι εκρήξεις έγιναν καθώς —σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ— το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορική επιδρομή εναντίον του Ιράν, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους το σαββατοκύριακο.

«Ακούστηκαν εκρήξεις στον τομέα όπου βρίσκεται θέση ραντάρ του συριακού στρατού, ανάμεσα στις επαρχίες Σουέιντα και Ντεράα», καθώς «η ισραηλινή (πολεμική) αεροπορία έκανε εντατικές υπερπτήσεις στην περιοχή», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Ωστόσο το Παρατηρητήριο, που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως επρόκειτο για αεροπορικό βομβαρδισμό.

Το Ισραήλ βάζει συχνά στο στόχαστρο θέσεις του συριακού στρατού και ενόπλων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.