Η δούκισσα του Εδιμβούργου Σόφι έγινε το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Σόφι, σύζυγος του πρίγκιπα Εδουάρδου, του μικρότερου αδελφού του βασιλιά της Βρετανίας, Καρόλου πραγματοποίησε τη Δευτέρα (29/4) μονοήμερη επίσκεψη, εκ μέρους του βρετανικού ΥΠ.ΕΞ, για να «επιδείξει την αλληλεγγύη της στις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά που επηρεάζονται από τον πόλεμο».

Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα. Απέτισε ακόμη φόρο τιμής σε όσους είχαν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Μπούτσα κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια, όπως σημειώνει το BBC, ήταν ασυνήθιστα ειλικρινής στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Σε δήλωσή του ο βασιλιάς Κάρολος κατά τη δεύτερη επέτειο της εισβολής τον Φεβρουάριο αναφερόταν στην «απερίγραπτη επιθετικότητα» και την «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας.

Κατά τις επίσημες επισκέψεις του στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζελένσκι είχε μιλήσει για τη σημασία της υποστήριξης της Ουκρανίας. Είχε αναφερθεί και στην έμμεση στήριξη από βασίλισσα Ελισάβετ Β που είχε εμφανιστεί δίπλα σε ένα μεγάλο μπολ με λουλούδια στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Δούκισσα του Εδιμβούργου Σόφι: Τα ταξίδια αλληλεγγύης σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική

Μέχρι σήμερα, πάντως, κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πέρυσι η Σόφι έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη στο Ιράκ, ασχολούμενη και πάλι με το θέμα της βίας κατά των γυναικών. Έχει επίσης επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο, τη Σιέρα Λεόνε, το Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.