Μία νέα επικοινωνιακή τακτική ακολουθεί από την αρχή του 2024 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος στις δηµόσιες παρεµβάσεις του, όπως υπογραµµίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι.

Σύµφωνα µε τους ίδιους, ο προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ακολουθεί εσχάτως µία διαφορετική τακτική, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα τόσο στις τηλεοπτικές εκποµπές και τα δελτία ειδήσεων, που φιλοξενούν τις δηλώσεις, όσο και κυρίως σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ και µέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι τίτλοι τραβούν την προσοχή των αναγνωστών. Η νέα επικοινωνιακή τακτική του Αρχιεπισκόπου ξεκίνησε να «ξεδιπλώνεται» από τον περασµένο Ιανουάριο, όταν το ζήτηµα για τον νόµο που αφορά τον πολιτικό γάµο των οµόφυλων ζευγαριών πέρασε από το φάσµα της σεναριολογίας και των συζητήσεων σε εκείνο της εφαρµογής.

Σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος, λίγες ηµέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για το ζήτηµα, έβαλε στη δηµόσια συζήτηση το ενδεχόµενο δηµοψηφίσµατος, θέτοντας το ερώτηµα «και γιατί να µη γίνει δηµοψήφισµα;». Σε τελετή εγκαινίων σχολείου στη Νέα Μάκρη είχε δηλώσει µε νόηµα πως «σε τέτοια ζητήµατα δεν µπορεί να πάρει θέση ο Aρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός, στο τέλος είναι ο κόσµος, αν θέλει να το κάνει θα το κάνει», για να προκαλέσει στη συνέχεια την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόµενο.

Ακόµα όµως και µετά την ψήφιση του νόµου από την ολοµέλεια της Βουλής και την εκπεφρασµένη διαφωνία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος, σε όσες δηµόσιες τοποθετήσεις έκανε, επέλεξε να χρησιµοποιήσει λόγο που περιλαµβάνει σε µεγάλο βαθµό συνθηµατικές εκφράσεις. Στις αρχές Μαρτίου, προσερχόµενος για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, ρωτήθηκε από τους δηµοσιογράφους για τη στάση της Εκκλησίας αναφορικά µε τον νόµο για τους γάµους των οµόφυλων ζευγαριών και τις βαφτίσεις, την ώρα µάλιστα που η συζήτηση για τις βαφτίσεις είχε ξεκινήσει για τα καλά. Απευθυνόµενος στους δηµοσιογράφους, ανέφερε: «Νέοι είστε όλοι, να κάνετε βαπτίσεις», ωστόσο, όπως είπε, «γάµους τέτοιου είδους δεν σας εύχοµαι», µε την τελευταία του αναφορά να γίνεται τίτλος σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Το ίδιο συνέβη και στις αρχές Απριλίου, όταν ο προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και όταν ρωτήθηκε για τον γάµο του κ. Κασσελάκη µε τον Τάιλερ Μακµπέθ στην Κρήτη το καλοκαίρι, αρκέστηκε να πει «ε, να πάτε να γλεντήσετε».

Η αλλαγή στην επικοινωνιακή τακτική του Αρχιεπισκόπου ερµηνεύεται από ιεράρχες ως µία προσπάθεια τόνωσης της εξωστρέφειας της Εκκλησίας και καλλιέργειας ενός πνεύµατος που κινείται µακριά από υπερσυντηρητικές λογικές περασµένων δεκαετιών.