Υπάρχει απόλυτος σεβασμός της κυβέρνησης στην Εκκλησία, ακούμε όλες τις απόψεις, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον Σκάι 100,3, σχολιάζοντας την περέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, κατά την οποία ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας προέκρινε λύση δημοψηφίσματος για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών. Στη χώρα μας, είπε ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Η άποψη του λαού εκφράζεται μέσω των εκλογών, στην ατζέντα μας το θέμα ήταν ψηλά, στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις το συγκεκριμένο θέμα ήταν ψηλά, είπε χαρακτηριστικά.

*Διαβάστε ακόμα: Ιερώνυμος: Θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πρόκειται για μια επιβεβαίωση του parapolitika.gr, που από νωρίς είχε μεταδώσει τη θέση της κυβέρνησης, που διατυπώθηκε μέσω κυβερνητικών πηγών, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να διενεργηθεί δημοψήφισμα για ένα ζήτημα που αφορά δικαιώματα.

*Διαβάστε ακόμα: Κυβερνητικές πηγές για Ιερώνυμο: Στην Ελλάδα τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψήφισμα


Μαρινάκης: Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την Εκκλησία, αλλά η άποψη του λαού εκφράζεται στις εκλογές - Στο δικό μας πρόγραμμα υπήρχε η ατζέντα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+


Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Υπάρχει απόλυτος σεβασμός της κυβέρνησης στην Εκκλησία. Προφανώς και ακούμε με απόλυτο σεβασμό συνολικά τις απόψεις, γιατί η συμβολή της είναι διαχρονική και ειδικά σε περιόδους κρίσεων αυτά τα χρόνια για τη στήριξη των πολιτών. Από εκεί και πέρα, κατ' αρχάς στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται στις εθνικές εκλογές που τα κόμματα κατεβαίνουν με τα προγράμματά τους και είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται. Το δικό μας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.


Μαρινάκης: Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν πολλά παιδιά με δύο μαμάδες και μπαμπάδες - Τώρα θα ελέγχονται και οι δύο για την υιοθεσία


Στο δικό μας πρόγραμμα υπήρχε η ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Και προεκλογική δέσμευση είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι ένα επιχείρημα που ακούμε και από άλλους, πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά με δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες.

Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν πολλά παιδιά με δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες και δεν σημαίνει ότι είναι a priori ακατάλληλοι δύο άνδρες ή ένα ετερόφυλο ζευγάρι.

Από το 1946 μπορούν να υιοθετήσουν ένας άνδρας και μια γυναίκα παιδί μόνοι και να συνάψει ένα σύμφωνο συμβίωσης και να το μεγαλώνουν μαζί (με άτομο του ίδιου φύλου). Αλλά δεν έχουν ρυθμιστεί τα δικαιώματα του παιδιού και μπορεί το παιδί να καταλήξει σε ένα ίδρυμα. Πλέον θα ελέγχονται όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια και οι δύο υποψήφιοι για υιοθεσία αν είναι κατάλληλοι, ενώ τώρα ελέγχεται στην πραγματικότητα μόνο ένας εκ των δύο.

Άρα δεν είναι κάτι που δεν συμβαίνει. Ρυθμίζονται θέματα προς όφελος των παιδιών.

Η Εκκλησία επηρεάζει βουλευτές και πολίτες όμως;

Δεν μπορεί κανείς να υποδείξει στην Εκκλησία αν θα μιλήσει και τι θα πει. Έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της. Εμείς όμως είμαστε ξεκάθαροι. Με απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία, υπάρχει η εκτελεστική εξουσία στη χώρα. Αυτή εισηγείται ένα νομοσχέδιο και είναι στην κρίση των βουλευτών αν θα το εγκρίνει. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστεί.

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι στη χώρα μας έχουν ήδη διαμορφωθεί οικογένειες με ομόφυλα ζευγάρια. Το ζήτημα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία της διαβούλευσης και εντέλει της ψήφισης στις αρχές του Φεβρουαρίου από τη Βουλή.


Για τις αναγγελλόμενες κινητοποιήσεις αγροτών ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι έχουν δοθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αποζημιώσεις στους πληγέντες από τη θεομηνία στη Θεσσαλία. Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε και για τις κινητοποιήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Το άσυλο ανομίας έχει καταργηθεί από το 2019 και έχει επανέλθει στην πραγματική του έννοια», είπε.


Ομόφυλα ζευγάρια: Πυκνώνουν οι αντιδράσεις των ιεραρχών για το νομοσχέδιο - Υπό πίεση ο Ιερώνυμος


Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα, όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στρέφονται στην Τρίτη (23/1), οπότε και θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Απογευματινής», οι αντιδράσεις των ιεραρχών πυκνώνουν, με αρκετούς «σκληρούς» να βγαίνουν στο προσκήνιο εκφράζοντας την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στο ζήτημα. Χθες ήταν η σειρά του Αργολίδος Νεκταρίου, ο οποίος αν και θεωρείται από τους ήπιους, τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

*Διαβάστε ακόμα: Ομόφυλα ζευγάρια: Υπό πίεση ο Αρxιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τους υπερσυντηρητικούς ιεράρχες για το νομοσχέδιο

«Αντί να δούμε κάποια θετικά μέτρα για την οικογένεια, εδώ και αρκετές μέρες η κυβέρνηση μας φέρνει ένα νομοσχέδιο για ένα άλλο μοντέλο οικογένειας, πράγμα που έχει προκαλέσει σάλο.

Οι σοβαρές φωνές καταπνίγονται. Κυριαρχούν τα τσιτάτα και τα συνθήματα. Τη στιγμή π.χ. που μία δημοσκόπηση έδειχνε την πλειονότητα των ερωτηθέντων να είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο, δημοσιογράφος έλεγε στο ραδιόφωνο: "Η κοινωνία το απέδειξε ότι είναι ώριμη να το δεχτεί"», σημείωσε σε μήνυμά του.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν είναι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδoς Συμεών, ο οποίος έκανε λόγο για ξενόφερτη πρόοδο, αναφέροντας σε ομιλία του: «Ναι, είμαστε συντηρητικοί, ρε, τι θέλεις; Εμείς θα είμαστε συντηρητικοί και θα στηρίζουμε αυτή την οικογένεια, αγαπώντας κάθε άνθρωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Όπως επίσης και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως η ομοφυλοφιλία οδηγεί σε καρκίνο.


Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: "Τα παιδιά των ομόφυλων θα αναπτύσσονται σε ένα ψυχολογικά νοσηρό περιβάλλον"


Κατά του νομοσχεδίου δηλώνουν δύο μητροπολίτες που δεν φημίζονται για ακραίες τοποθετήσεις, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος θα πάρει την ευθύνη για τα δράματα που θα δημιουργηθούν με την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, και ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε πως «τα παιδιά των ομόφυλων θα αναπτύσσονται σε ένα ψυχολογικά νοσηρό περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος όχι μόνο τάχθηκε κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά προειδοποίησε τους βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ πως θα έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση από τους χριστιανούς ψηφοφόρους.