Ντολμαδάκια με ξινομυζήθρα: Ένα υπέροχο ορεκτικό για το πασχαλινό τραπέζι
Νόστιμη συνταγή
Μια συνταγή για ντολμαδάκια με ξινομυζήθρα που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας
Υλικά για ντολμαδάκια με ξινομυζήθρα
- 250 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή 450 γρ. από βάζο
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 φλούδα ακέρωτου λεμονιού
- 50 ml χυμός λεμονιού
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. ξινομυζήθρα
- 300 γρ. γραβιέρα, προτιμότερο πικάντικη, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για ντολμαδάκια με ξινομυζήθρα
- Για τα ντολμαδάκια γεμιστά με ξινομυζήθρα ξεκινάμε και αν τα αμπελόφυλλα είναι κονσέρβας, τα ξεπλένουμε καλά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Ρίχνουμε 500 ml ζεστό νερό, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού, τα αμπελόφυλλα και αλατοπίπερο.
- Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα, αλλά να μη λιώσουν.
- Στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σουρώνουμε το ζουμί, το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το λεμόνι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, ώστε να παραμείνει ζεστό το ζουμί.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Αποσύρουμε, αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Ντολμαδάκια
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
- Διαλέγουμε τα μεγάλα και πιο σκληρά αμπελόφυλλα και τα στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (που ιδανικά να χωράει τα ντολμαδάκια σε μία στρώση).
- Κρατάμε μερικά φύλλα για να σκεπάσουμε τα ντολμαδάκια.
- Απλώνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο πάνω σε λεία επιφάνεια και βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου 1 - 2 κουτ. γλυκού γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος, κλείνουμε τις άκρες σαν φάκελο και τυλίγουμε σε ρολάκι.
- Τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, κολλητά, και από πάνω σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα (αν δεν μας φτάσουν, βάζουμε και μαρουλόφυλλα).
- Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ίσα να ζεσταθούν και να λιώσουν ελαφρώς τα τυριά.