Κέρδη και απώλειες μετρούν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στα Τέμπη.
Μέσα σε κλίμα γενικευμένης έντασης -που σήμανε και άτυπα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου- η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εμφανίστηκε αρραγής. Ωστόσο, για το Μέγαρο Μαξίμου προστίθεται και η εξέλιξη της παραίτησης των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά των Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου.
 
Κατά τη διάρκεια της 3ήμερης μαραθώνιας διαδικασίας με περισσότερες από 40 ώρες συνεδρίασης και με 118 συνολικά τοποθετήσεις βουλευτών, η κυβέρνηση μίλησε για πρωτοφανή απόπειρα μικροκομματικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας στα Τέμπη (κάτι που όπως τόνισε δεν είχε συμβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως στο Μάτι και τη Μάνδρα) και η αντιπολίτευση κατήγγειλε συγκάλυψη των ευθυνών.

H πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, και η Πλεύση Ελευθερίας απορρίφθηκε  με 159 ψήφους κατά και 141 υπέρ. Πέρα από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d05o7ehp12x5)

«Τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση. «Θα πω την αλήθεια και θα κριθώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τα Τέμπη και χαρακτήρισε κυνική και βαθιά ανήθικη την πολιτική εκμετάλλευση του πόνου για τις απώλειες, και τερατουργήματα και αθλιότητες, τα επιχειρήματα για παραποίηση των συνομιλιών, μπάζωμα του χώρου, και παράνομα φορτία εύφλεκτων υλικών.

Για αμετανόητο κυνισμό και αυθαιρεσία της κυβέρνησης μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος. Πυρήνα της διαφθοράς χαρακτήρισε το Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η έκρηξη προκλήθηκε από υλικά που μεταφέρονταν παράνομα, υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, να τελειώσουμε με το καθεστώς της ανομίας, είπε ο Αλέξης Χαρίτσης. Καταδικάζουμε την ανθελληνική πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε ο Βασίλης Στίγκας. Η δολοφονία 57 ανθρώπων στα Τέμπη βαφτίστηκε τραγωδία, ανέφερε ο Δημήτρης Νατσιός. Υπόλογος, υπαίτιος και ποινικά υπεύθυνος ο Κώστας Καραμανλής, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d05obnkwyg49)


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη – Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλησε να απευθυνθεί σε προσωπικό τόνο όχι στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά στους συγγενείς των θυμάτων, πολλοί εκ των οποίων παρακολουθούσαν από τα θεωρεία της Βουλής.

Συγκινησιακά φορτισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις και σε υψηλούς τόνους ότι ουδέποτε επιχειρήθηκε συγκάλυψη της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειες τους. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με εμφανή διάθεση να μιλήσει από καρδιάς για μια τραγωδία που τραυμάτισε εντέλει την ψυχή της ελληνικής κοινωνίας και με πρόθεση να γκρεμίσει τα όποια σενάρια συνωμοσίας έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Δυστυχώς απέναντι στη τραγωδία δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι  με λιγότερες σκιές, κραυγές και αλληλοκατηγορίες σαν αυτές που ακούσαμε σήμερα και οδηγούν του πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να μη πιστεύουν κανέναν και τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό κράτησα χαμηλούς τόνους, ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν τον τόπο χωρίς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα των σιδηροδρόμων. Χωρίς να πιστέψω ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από άλλους. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν μια στάση που ουδείς διανοήθηκε στο παρελθόν, όπως Μάτι και τη Μάνδρα. Ήθελαν να κάνουν λάβαρο την οδύνη. Να μετατρέψουν την οδύνη σε πολιτικό εργαλείο για να χτυπήσουν εμένα και τη κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επέλεξαν στάση που κανείς δεν διανοήθηκε σε άλλες τραγωδίες, τονίζοντας ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να πάει την πατρίδα ψηλά. 

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αναγνωρίζω ότι απέναντί μου, απευθύνομαι σε μία κοινωνία που είναι καχύποπτη και θυμωμένη. Αναλαμβάνω να πω την αλήθεια», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό και επανέλαβε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι «θέλησαν να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε πολιτικό εργαλείο για να με χτυπήσουν προσωπικά».

«Πάμε να δούμε και τη διαστρέβλωση την οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;»,
πρόσθεσε.

«Πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες , ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Εχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχτηκε το τρένο και η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει. Τέτοια τερατουργήματα»,
υπογράμμισε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d05t73hc138x)

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας πραγματογνώμονας και οι υπόλοιποι είναι τεχνητοί σύμβουλοι. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε», τόνισε.

«Δεν ήθελα να αναφερθώ στον εθνικό εισαγγελέα. Φτάσατε κ. Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε το μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα; Υπάρχει πατέρας και μητέρα που σας ακούει; Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο του παιδιού;»,
τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ρώτησε πότε έχει κινηθεί η δικαιοσύνη με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Ποτέ δεν κινήθηκε. Σε 34 άτομα έχει αποδώσει κατηγορίες. Έχουμε άρει το απόρρητο σε υποθέσεις ατυχημάτων. Είπα να φέρουμε διάταξη να το κάνουμε αμέσως. Την καταψηφίσατε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τέταρτο και κρίσιμο ζήτημα. Αν είχε ολοκληρωθεί η 717 το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Ναι, είναι πολύ πιθανό, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Συμφωνώ, το έχω πει και εγώ. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή», πρόσθεσε.


Ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά για την ασφάλεια στο δίκτυο των σιδηροδρόμων και έδειξε φωτογραφία του κέντρου διοίκησης του 717 μετά το δυστύχημα. Εξήγησε δε ότι στο ευρωπαϊκό δίκτυο των τρένων μόλις το 12% σήμερα έχει εγκατεστημένα όλα αυτά τα συστήματα ασφάλειας. «Πράγματι, στη συνείδηση όλων, πρώτα του Κώστα Καραμανλή, θα πλανάται αυτό το βάρος, ότι αν η 717 είχε τελειώσει πιθανόν το ατύχημα να μην είχε συμβεί. Αλλά δεν θα μιλήσετε εσείς για την 717 όταν αυτό θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από το 2016», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέως λέγοντας πως οι αρμοδιότητες της περιορίζονται στις οικονομικές πράξεις που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κονδύλια που αυτή παράσχει στο πλαίσιο της σύμβασης 717/2014 και χαρακτήρισε αδιανόητες τις επιδιώξεις της αντιπολίτευσης να θέλει να συστήσει προανακριτική επιτροπή χωρίς να έχει σαφές κατηγορητήριο. «Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; τον κ. Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή τον πολιτικό μας αντίπαλο και να σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στην αντίληψη σας; να στείλετε φυλακή χωρίς κατηγορητήριο», είπε.

Ο Πρωθυπουργός είπε για τα Τέμπη ότι όσοι άκουσαν τη συζήτηση ξεχώρισαν πραγματικά στοιχεία από μύθους. «Προσπάθησα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα, τι έγινε και τι θα κάνουμε για να μην έχουμε ποτέ ξανά άλλα Τέμπη. Το μεγαλύτερο στοίχημα του πολιτισμού είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν μας χωρίς να το ξαναζούμε. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», πρόσθεσε ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας.


Το μήνυμα της συνέχειας

Κατά την καταληκτική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και το έναυσμα και την κρίσιμη όπως την χαρακτήρισε εκλογική μάχη των ευρωεκλογών.

Όπως είπε, η κυβέρνηση πέτυχε να καθιερώσει τα εθνικά σύνορα ως ανατολικά σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αντιμετώπισε το μεταναστευτικό και έφερε δεκάδες δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, ενώ πλέον καλείται να συμβάλει στην αμυντική αυτονομία ηπείρου.

«Το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί ενισχυμένο και το μήνυμα συνέχειας και προόδου πρέπει να αποτυπωθεί στην πολιτική σκηνή”, είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία πρόσθεσε: “τον Ιούνιο θα έχουμε μια κρίσιμη ευρωπαϊκή μάχη. Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία και εύκολη διαμαρτυρία όσο για μηνύματα κοινωνίας που πρώτοι εμείς και εγώ προσωπικά τα εισπράττουμε. Προσπαθούμε να γινόμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός περιέγραψε την έστω και εφήμερη πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, για την οποία όμως οι πολίτες θα «στείλουν το μήνυμα τους σε όσους δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να αποσταθεροποιήσουν όχι την κυβέρνηση αλλά τη χώρα».


Επιμένει η αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην κριτική τους απέναντι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της τραγωδίας, επιχείρησαν να βάλουν στο κάδρο- των πολιτικών ευθυνών- τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ έθεσαν και ερωτήματα για τις αιφνίδιες παραιτήσεις των κ.κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου. Μάλιστα απαντώντας σε αιχμή του κ. Μητσοτάκης, σχολίασε τις παραιτήσεις των υπουργών της κυβέρνησης, λέγοντας πως στο τέλος στο μέγαρο Μαξίμου θα μείνει μόνο ο πρωθυπουργικός σκύλος Πίνατ.

«Είναι πλέον εδραιωμένη η πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνησή σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Ένα κράτος-λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ», είπε στην τοποθέτηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος προειδοποίησε πως όσο δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας στα τρένα που θα απέτρεπαν το οποιοδήποτε λάθος, η κυβέρνηση έπαιζε με τις πιθανότητες της τραγωδίας.

«Αυτό που έχω να σας πω, κλείνοντας, είναι ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δικαιοσύνη. Χωρίς δικαιοσύνη χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, τους θεσμούς και την πολιτική. Και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη χωρίς ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Η σταθερότητα, την οποία υποκριτικά επικαλείστε, δεν έρχεται με το να βάζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν θα κλονιστούμε από τους χαρακτηρισμούς σας, από τον παρασκηνιακό πόλεμο και τις δολοφονίες χαρακτήρα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπει φραγμός στην αλαζονεία και την ατιμωρησία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε.


Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη

Ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του να συμφωνήσει η Βουλή στη συγκρότηση προκαταρκτικής κατά του κ. Καραμανλή και στη συνέχεια να παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη, ενώ αναρωτήθηκε και τους λόγους των κυβερνητικών παραιτήσεων.

«Δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους; Ή δεν γνωρίζατε ότι πήγαν στη συνάντηση με μεγάλο επιχειρηματία; Το ερώτημα λοιπόν είναι: γνωρίζετε τι γίνεται στο Μαξίμου ή όχι; Αν γνωρίζατε, ήσασταν υπεύθυνος για την αποστολή, αν δεν γνωρίζατε, δεν γνωρίζετε τι κάνει η κυβέρνηση και είστε επικίνδυνος για πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκη», είπε και αναφερόμενος στα Τέμπη πρόσθεσε: «Το 90% της κοινωνίας δεν σας πιστεύει πια και δεν σας εμπιστεύεται. Η κοινωνία μάς έφερε εδώ σήμερα και η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και η ραγδαία πτώση της αποδοχής του κ. Μητσοτάκη και των δημοσκοπικών σας ποσοστών».