Όλος ο πλανήτης σχεδόν 100 μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων είχε το βλέμμα του στραμμένο στην Αρχαία Ολυμπία όπου από τα χέρια της πρωθιέρειεας Μαίρης Μηνά γεννήθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα από τις αχτίδες του ηλίου στο Ναό της Ήρας ηλικίας 2.600 ετών. Την Ολυμπιακή Φλόγα παρέλαβε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος για να ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους που θα διαρκέσει 11 ημέρες, έως τις 26 Απριλίου 2024. Μία μέρα πριν το Ολυμπιακό Φως ξεκινήσει το ταξίδι του με προορισμό το Παρίσι.  Στις 26 Απριλίου, η Ολυμπιακή Δάδα θα έρθει στην Αθήνα και η παράδοση της Φλόγας στο Παρίσι θα γίνει σε ειδική τελετή στο Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό Στάδιο).



Παρούσα ήταν η η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο δημάρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό,ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo) Τόνι Εστανγκέ, της -ελληνικής καταγωγής- υφυπουργού Eξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, και της ηγεσίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, τους οποίους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρος Καπράλος.

sakellaropoulou-arxaiaolubia

Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στο... Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά άναψε τη Φλόγα από τις αχτίδες του ηλίου στο Ναό της Ήρας. Τη χορογραφία εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε η χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου σε μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οι ενδυμασίες των συντελεστών του Χορού δημιουργήθηκαν από την διεθνούς φήμη σχεδιάστρια, Μαίρη Κατράντζου.

olumpiakh-floga

Υπεύθυνος για την Τελετή Αφής ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης και Τελετάρχης ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ στην λαμπρή Τελετή παρουσιαστής ήταν ο Νίκος Αλιάγας. Τον Ολυμπιακό Ύμνο ερμήνευσε η κορυφαία μέτζο-σοπράνο, Τζόις ΝτιΝτονάτο και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Γαλλίας και της Ελλάδας, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

olumpiakh-flogaarxaiaolubia

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων "Paris 2024", Τόνι Εστανγκέ, του προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, πριν την είσοδο στον Ναό της Ήρας και το τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

olumpiakh-floga2024