Ο Ολυμπιακός είναι Πρωταθλητής Ευρώπης. Φράση που έχει ακουστεί πολλές φορές σε πολλά αθλήματα αλλά ποτέ στο ποδόσφαιρο. Παρ' όλα αυτά τα "χρυσά παιδιά" του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου έφεραν στο σύλλογο του Πειραιά, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, μια ιστορική και αξιοσέβαστη επιτυχία. Δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής στη φράση "τρέλαναν την Ευρώπη", γιατί όντως αυτό συνέβη καθ' όλη τη σεζόν με το "κερασάκι στην τούρτα" να έρχεται στο Final-4 της Νιόν. 

Το ερώτημα όμως που εύλογα γεννάται για αυτά τα παιδιά είναι το "πόσοι και ποιοι από αυτούς θα καταφέρουν να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα". Η απάντηση συνήθως δεν είναι ότι πιο ευνοϊκό, όμως πλέον η δουλειά που έχει γίνει τόσα χρόνια στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, μπορεί πλέον να δώσει τα ιδανικά αποτελέσματα και στο κομμάτι της αξιοποίησης των ταλέντων σε επίπεδο πρώτης ομάδας. Και αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας δύο ανθρώπων. Του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και ασφαλώς του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου.

Τα ταλέντα του Ολυμπιακού χρειάστηκαν, χρειάζονται και θα χρειάζονται προπονητές που τους πιστεύουν!

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν υπάρξει αρκετές ομάδες οι οποίες έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν τα ταλέντα που έβγαζαν από τις ακαδημίες τους. Τα τελευταία χρόνια όμως μόνο ο ΠΑΟΚ το έκανε αυτό σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό το οφείλει στους ανθρώπους που είχαν χαράξει αυτή τη φιλοσοφία καιτους προπονητές που εμπιστεύθηκαν αυτά τα παιδιά. Τον Λουτσέσκου, τον Φερέιρα, τον Γκαρσία.

Στον Ολυμπιακό το ταλέντο είναι άφθονο. Όμως πάντα, το μεταβατικό στάδιο των παιδιών από το επίπεδο της Κ19 σε αυτό του επαγγελματικού ποδοσφαίρου συναντούσε πολλά εμπόδια. Και αυτό ήταν πάντα ένα μεγάλο παράπονο, ειδικά από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δείξει έμπρακτα τη στήριξή του επενδύοντας υπέρογκα ποσά στην ανάπτυξη της ακαδημίας και τη διεύρυνση και εξέλιξη του προπονητικού κέντρου του Ρέντη.

Ο μόνος που στήριξε παιδιά της Ακαδημίας και δε δίστασε να τους βάλει σε μικρή ηλικία κατευθείαν στα βαθιά, ήταν ο Πάουλο Μπέντο. Ο Πορτογάλος προπονητής πήρε τους Ρέτσο, Νικολάου, Μανθάτη και Ανδρούτσο από την ακαδημία, τους έδωσε πολλά λεπτά στην πρώτη ομάδα ακόμη και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια και στο τέλος δικαιώθηκε παίρνοντας το πρωτάθλημα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0qvpmuqhau1)

Ο Συλαϊδόπουλος ήταν ο ιδανικός για να εκπληρώσει το όραμα του Βαγγέλη Μαρινάκη για την ακαδημία του Ολυμπιακού

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο. Ο 42χρονος προπονητής αναλαμβάνει να καθοδηγήσει την ομάδα του Ολυμπιακού Κ17 ενώ τοποθετείται ως επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος της ακαδημίας «Tomorrow’s Legends».

Ως επικεφαλής του παραπάνω προγράμματος και σε συνεργασία με όλους τους προπονητές, ασχολείται με την εξατομίκευση και την καθημερινή βελτίωση των elite players της ακαδημίας του Ολυμπιακού.

Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος έχει περάσει από τα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού φτάνοντας μέχρι και την πρώτη ομάδα ενώ έχει μεγάλη εμπειρία στο τεχνικοτακτικό κομμάτι ακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από το άθλημα. Έχει καθίσει ήδη στον πάγκο του Ολυμπιακού Κ17 στα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος, μετρώντας ισάριθμες νίκες».

Αυτή η ανακοίνωση τον Σεπτέμβρη του 2021 έμελλε να αλλάξει την ιστορία των Ακαδημιών του Ολυμπιακού αλλά και το σύλλογο γενικότερα. Όλος ο κόσμος που ασχολούνταν με τα τμήματα υποδομής έβλεπε πως ο Συλαϊδόπουλος ήταν εκ των κορυφαίων του είδους του, κάτι που είχε φανεί στο πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό όπου εκτός των άλλων προπόνησε τη φουρνιά των Χριστογιώργου, Ζαγαρίτη, Βαγιαννίδη, Αλεξανδρόπουλου, Αθανασακόπουλου, παιδιών που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Όταν βάζεις τους κορυφαίους του είδους στην κατάλληλη θέση, σημαίνει ότι έχεις συγκεκριμένο όραμα. Και αυτό το όραμα έχει φτάσει σχεδόν στην εκπλήρωσή του. Η κατάκτηση του Youth League προσφέρει εκτός των άλλων την κατάλληλη αφορμή ώστε αυτά τα παιδιά να συνθέσουν ένα κομμάτι του ρόστερ της πρώτης ομάδας. Γιατί μόνο αν αυτά τα παιδιά αξιοποιηθούν θα έχει πραγματική αξία όλο αυτό το ταξίδι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0qxff687uc1)

Η νοοτροπία και η κουλτούρα του Μεντιλίμπαρ το "κερασάκι στην τούρτα" για να προωθηθούν οι Πρωταθλητές Ευρώπης στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού

Όπως ο Βαλβέρδε με τον Φετφαντζίδη, όπως ο Μίτσελ με τον Ντόη, όπως ο Μπέντο με τους Ρέτσο, Νικολάου, Μανθάτη, Ανδρούτσο, έτσι και τώρα υπάρχει ένας προπονητής που έχει την κουλτούρα, τη νοοτροπία και κυρίως την... έμπνευση προκειμένου να ενσωματώσει αυτά τα παιδιά στο ρόστερ της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού. 

Είναι σαφές πως στην Ελλάδα της ανυπομονησίας, της ανθρωποφαγίας, της "ξερολίασης" και της τοξικότητας, αυτά τα παιδιά θα χρειαστούν μια ασπίδα προστασίας. Και το δίδυμο των Μεντιλίμπαρ και Συλαϊδόπουλου στον πάγκο του Ολυμπιακού, μπορεί να τους προσφέρει αυτό ακριβώς που χρειάζονται. 

Ο Μεντιλίμπαρ έχει κερδίσει πλέον και με το σπαθί του την απόλυτη εμπιστοσύνη των φίλων των Πειραιωτών. Συνεπώς, κανένας δεν θα μπορεί να του πει κάτι στο πρώτο λάθος κάποιου εκ των πιτσιρικάδων. Η παρουσία του Συλαϊδόπουλου στα αποδυτήρια θα είναι πάντα η δικλείδα ασφαλείας των νέων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τους έρθει κάτι χαριστικά. Και αυτό το δίδυμο, μπορεί να τους εγγυηθεί ότι θα πάρουν την ευκαιρία τους. Στο χέρι τους είναι αν θα αρπάξουν την ευκαιρία.

Υ.Γ. Η παρουσία του Συλαϊδόπουλου στην πρώτη ομάδα είναι κάτι σαν του Παναγιώτη Αγριογιάννη με τον Τζολάκη. Ανεξαρτήτως προπονητή, ο Αγριογιάννης ήταν πάντα εκεί για να πει ότι ο Τζολάκης είναι έτοιμος. Γι' αυτό και ο "Κωνσταντής" ήταν σε κάθε περίπτωση δεύτερος γκολκίπερ. Πλέον ο Μεντιλίμπαρ τον έκανε πρώτο τερματοφύλακα και δεν θα διστάσει να προωθήσει και όποιον από τους υπόλοιπους κρίνει το αξίζει!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0qv6n2rge9t)