Σε μια αδιανόητη ματσάρα που "έσπασαν καρδιές", η Φενέρμπαχτσε πήρε τη νίκη στην παράταση μέσα στο "Gaston Medecin" απέναντι στη Μονακό με ηγετική εμφάνιση του απίθανου Νικ Καλάθη και έδειξε πανέτοιμη για να βρεθεί στο Final-Four της Euroleague. Οι Μονεγάσκοι μπορεί να ήταν αρκετά καλύτεροι στο πρώτο τέταρτο του αγώνα, όμως ο Νέιτ Σέστινα λειτούργησε ως άσσος στο μανίκι του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ο οποίος κάλυψε το κενό του Μότλεϊ με χαμηλό σχήμα ενώ στην τρίτη περίοδο τραυματίστηκε και ο Σκότι Γουίλμπεκιν.

Ε και; Ο Νικ Καλάθης έπαιξε για παρόντες και απόντες και οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του σε "break" με το καλησπέρα. Ο Μάρκο Γκούντουριτς μπορεί να έχασε το buzzer-beater αλλά μαζί με τον Ντόρσεϊ έδωσαν πολύτιμες λύσεις για να γίνει η ανατροπή ενώ ο Χέιζ-Ντέιβις εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή.

Η Μονακό είχε σε μεγάλη μέρα τους τρεις γκαρντ της, Τζέιμς, Οκόμπο και Λόιντ όμως στο φινάλε και οι τρεις τους έμειναν από ιδέες με την άμυνα των Τούρκων να παίρνει άριστα στην αντιμετώπιση του Τζέιμς. 

Επιτυχία για τη Φενέρ το ότι κατάφερε να μείνει στο -9 στο ημίχρονο, πολύ καλύτερη η Μονακό - Game changer ο Σέστινα

Η Μονακό μπήκε με σαφή διάθεση να πιέσει όσο γινόταν τους παίκτες της Φενέρ και στην απέναντι πλευρά να φθείρει τον Σάνλι που ξεκίνησε στην πεντάδα και εν συνεχεία τον Παπαγιάννη (εκτός λόγω τραυματισμού ο Μότλεϊ). Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς βρήκαν από νωρίς διψήφιο προβάδισμα (21-8 το μεγαλύτερό τους στην πρώτη περίοδο) με τους Τούρκους να μην μπορούν να βρουν λύσεις με τη Μονακό να κρατάει το υπέρ της προβάδισμα.

Γύρω στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δοκίμασε για πρώτη φορά χαμηλό σχήμα με τον Σεστίνα στο "5" καθώς Σάνλι και Παπαγιάννης ήταν εκτός παιχνιδιού. Ο πρώην παίκτης της Τουρκ Τέλεκομ με 8 συνεχόμενους προσωπικούς πόντους έδωσε το κάτι διαφορετικό στον Σάρας με τους Τούρκους να παραμένουν στο -9 στην ανάπαυλα παρ' όλο που η εικόνα τους ήταν αρκετά χειρότερη.

Τραυματίστηκε και ο Γουίλμπεκιν για τη Φενέρμπαχτσε

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Σάρας εμπιστεύτηκε ξανά το σχήμα που λειτούργησε καλύτερα με τον Σέστινα σε θέση σέντερ. Αμέσως οι Τούρκοι μείωσαν στο καλάθι (47-45) με τον Σάσα Ομπράντοβιτς να καλεί τάιμ άουτ προκειμένου να αφυπνίσει τους παίκτες του. Το μόνο που κατάφερε η Μονακό ήταν να μην αφήσει τους αντιπάλους της να την προσπεράσουν.

Το παιχνίδι πήγαινε "μία σου και μία μου". Γι' αυτό και ο τραυματισμός του Σκότι Γουίλμπεκιν ήταν καθοριστικός, ειδικά από τη στιγμή που εκτός του Τζέιμς ήταν καλά και οι Λόιντ και Οκόμπο. Παρ' όλα αυτά ο Μάρκο Γκούντουριτς πήρε περισσότερες μπάλες, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ το ίδιο (χωρίς την ίδια επιτυχία) ενώ ο Νικ Καλάθης έκλεισε την περίοδο με εντυπωσιακό buzzer beater.

Όταν η Μονακό ξέφυγε, μίλησαν οι Ντόρσεϊ και Καλάθης για τη Φενέρμπαχτσε

Στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου ο Καλάθης έδωσε προβάδισμα για πρώτη φορά στη Φενέρ μετά την πρώτη περίοδο. Τι ακολούθησε; Ένα 9-0 των Μονεγάσκων με Οκόμπο, Τζέιμς και Λόιντ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρ' όλα αυτά οι Τούρκοι επέστρεψαν και πάλι (λόγω overdribbling και κακών αποφάσεων του Τζέιμς) με τον Ντόρσεϊ να μειώνει με διαδοχικά τρίποντα στον πόντο (74-73), ένα τρίλεπτο πριν το φινάλε.

Ο Καλάθης μπορεί να έχασε δύο βολές όμως με floater έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Η Μονακό πάλι δε βρήκε λύση με τον Λόιντ να χάνει τρίποντο (περισσότερο πήγε για το φάουλ παρά να το βάλει) και ο Χέιζ-Ντέιβις με γκολ-φάουλ ανέβασε το κυανοκίτρινο προβάδισμα στο +4 (76-80). Ένα τρίποντο του Μπλόσομγκεϊμ όμως και δύο βολές του Ντιάλο έφεραν ξανά μπροστά τους γηπεδούχους.

Ο Καλάθης ισοφάρισε με 1/2 βολές, ο Τζέιμς πήρε μια κάκιστη επιλογή αστοχώντας και οι Τούρκοι είχαν επίθεση 10 δευτερολέπτων. Ο Γκούντουριτς αστόχησε και το παιχνίδι πήγε στην παράταση.

Καλάθης και Χέιζ-Ντέιβις υπέγραψαν τη νίκη της Φενέρμπαχτσε στην παράταση

Με το πέμπτο φάουλ του Λόιντ, όλες οι αποφάσεις πήγαιναν στα χέρια του Τζέιμς. Από την άλλη μεριά, ο Νικ Καλάθης ήταν το αντίπαλο δέος του. Ο Έλληνας γκαρντ έπαιζε απίθανη άμυνα στον υποψήφιο MVP της φετινής Euroleague ενώ στην επίθεση έπαιρνε τη μία σωστή απόφαση μετά την άλλη, με τον Χέιζ-Ντέιβις να έρχεται την κατάλληλη στιγμή στο πλάι του. Ένα τρίποντο του Σέστινα για το 86-94 έμοιαζε η χαριστική βολή όμως οι Τούρκοι ήθελαν περιπέτειες αστοχώντας σε βολές. Παρ' όλα αυτά η Μονακό δεν κατάφερε να επιστρέψει.

Τα δεκάλεπτα: 26-15, 46-37, 61-60, 81-81, 91-95

Δείτε ΕΔΩ το boxscore της αναμέτρησης