Φυσικά το Euro 2024 δεν αποτελεί εξαίρεση για τους νόμους κάτι που κάθε οπαδός που θα ταξιδέψει στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζει με την επισήμανση ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είναι κάτι άσχετο με το ποδόσφαιρο.

Για αυτή τη μεγάλη γιορτή, το Euro 2024, ένας οπαδός είναι λογικό να ανυπομονεί να βρεθεί στη Γερμανία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει σκοπό να υμνήσει τον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά το ποδόσφαιρο.

Το θέμα προέκυψε με αφορμή τους Σκωτσέζους και τις οδηγίες της Ομοσπονδίας. Λόγω του Euro 2024 προς κάθε οπαδό που θα πάει στη Γερμανία, έγινε γνωστό ότι η αποθέωση του Αδόλφου Χίτλερ βλάπτει σοβαρά το ποδόσφαιρο και προφανώς λόγω των νόμων που ισχύουν και τον ίδιο τον οπαδό που μπορεί να βρεθεί στη φυλακή.

Euro 2024, Γερμανία, ποδόσφαιρο και Αδόλφος Χίτλερ

Το Euro 2024 είναι ένα μεγάλο πάρτι. Έτσι πρέπει να το βλέπει κάθε οπαδός και στη Γερμανία και οι λάτρεις του Αδόλφου Χίτλερ πρέπει να ξέρουν ότι και για τους Γερμανούς προέχει το ποδόσφαιρο και τιμωρούνται οι ναζιστικές εκδηλώσεις.

Δεν είναι με άλλα λόγια το Euro 2024, η διοργάνωση που ένας οπαδός που θα βρεθεί στη Γερμανία μπορεί να σκεφτεί ότι ο τόπος του Αδόλφου Χίτλερ, ακριβώς 69 χρόνια μετά τον θάνατό του –πέθανε στις 30 Απριλίου 1945- είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, στο περιθώριο τουρνουά για το ποδόσφαιρο, να προβάλει τις ναζιστικές αντιλήψεις του.  

Στο Euro 2024, στη Γερμανία για ποδόσφαιρο με γκάιντες, χωρίς “Χάιλ Χίτλερ”

Οι οπαδοί της Σκωτίας πάντως έχουν ενημερωθεί ήδη. Ξέρουν ότι μπορούν να έχουν μαζί τις γκάιντες, σήμα κατατεθέν του αποκαλούμενου “Tartan army” -ονομασία που έχει δοθεί στους οπαδούς της Εθνικής Σκωτίας- και επίσης γνωρίζουν πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι με τις μπύρες που στη Γερμανία είναι διαφορετικές.

UEFA EURO 2024 logo launched!

Κι αν στο Euro 2024 για έναν μεθυσμένο οπαδό που θα βρεθεί στην Γερμανία, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί στην “Ausnüchterungszelle” –κελί φυλακής ή ξεχωριστή εγκατάσταση που φιλοξενεί άτομα που είναι μεθυσμένα – οι ποινές γι’ αυτόν αν φωνάζει “Χάιλ Χίτλερ” και γενικά προβάλει τα ναζιστικά ιδεώδη είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές. Ο μεθυσμένος οπαδός, αφού ξεμεθύσει στα ειδικά κελιά, θα πληρώσει 60 ευρώ πρόστιμο και θα πάει στο σπίτι του.

Μακριά από το Euro 2024 και τη Γερμανία οι ναζιστικές χειρονομίες

Τι θα συμβεί όμως αν στο Euro 2024, ένα οπαδός που θα βρεθεί στη Γερμανία και ας μην είναι Γερμανός αποφασίσει να αποθεώσει τον Αδόλφο Χίτλερ, να κάνει άλλες ναζιστικές χειρονομίες ή αναφορές συμπεριλαμβανομένου του “Χάι Χίτλερ” –“Heil Hitler”, δηλαδή “Ζήτω o Χίτλερ”. Με τους νόμους που ισχύουν από τη δεκαετία του 1950, ο οπαδός μπορεί να βρεθεί ακόμα για τρία χρόνια στη φυλακή. 

Flower of Scotland - Tartan Army - Poland v Scotland, Warsaw,

Εκπρόσωπος του Munich Tourism δήλωσε: «Καλωσορίζουμε όλους τους φιλάθλους από τους Ευρωπαίους γείτονές μας για ένα ένδοξο φεστιβάλ ποδοσφαίρου. Επίσης, ενθαρρύνουμε τους οπαδούς να βυθιστούν στην πλούσια κουλτούρα που έχει να προσφέρει το Μόναχο. Ζητείται από όλους τους επισκέπτες να σέβονται τους τοπικούς μας νόμους. Αξιοποιήστε στο έπακρο τη φιλική μας υποδοχή και όχι το "Ausnüchterungszelle".