Ο Ολυμπιακός έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση στον τελικό του Europa Conference League. Ο θρίαμβος μρ 4-2 κόντρα στην Άστον Βίλα, δεν του δίνει απλά το δικαίωμα να ονειρεύεται. Αλλά έχει και βάσιμες ελπίδες να συνεχίσει να γράφει ιστορία.

Ένας θρίαμβος που φέρει την υπογραφή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Ολυμπιακός "κεντούσε" στον αγωνιστικό χώρο του "Βίλα Παρκ" φέρνοντας στην επιφάνεια όλες τις αδυναμίες της Άστον Βίλα.

Η Άστον Βίλα είναι μια ομάδα που παίζει πάντα ψηλά και αυτό εμπεριέχει ρίσκο για την ομάδα που θα μπορέσει να την "χτυπήσει" βγάζοντας επιθετικούς στην πλάτη της.

Αυτό έκανε χθες ο Ολυμπιακός με τον Αγιούμπ Ελ Καμπί να ήταν μοναδικός. Το έδειξε από την αρχή πως αυτό θα γινόταν. Έπαιξε στο όριο με την 4άδα της άμυνας, που ήταν συνέχεια ψηλά. Έχοντας πίσω εκπληκτικούς πασέρ όπως είναι οι Τσικίνιο, Ποντένσε, Φορτούνης, ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ με αυτό και δικαίωθηκε αφού ο Ελ Καμπί έβαλε δύο σχεδόν ίδια γκολ.

Το άλλο στοιχείο ήταν η εκμετάλλευση των στημένων φάσεων. Η Άστον Βίλα έχει θέματα με αυτές και φάνηκε χθες με τον τρόπο που επιχειρούσε να βγάλει αυτές τις φάσεις. Σε μια από αυτές ήρθε και το κερδισμένο πέναλτι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0zh25pri05t)

Η παρουσία του Ιμπόρα ήταν κομβική για τον Ολυμπιακό

Κομβικός ήταν και ο Βιθέντε Ιμπόρα στο ματς. Ο χαφ που έκλεινε τρύπες κι έβγαζε την μπάλα από την άμυνα, "σπάζοντας" την πίεση της Άστον Βίλα. Οι γηπεδούχοι λίγες φορές προβλημάτισαν τον Ολυμπιακό σε αυτό το κομμάτι και μπορεί να ήταν ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του αγώνα. Δεν ήταν μόνο ο Ιμπόρα που κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα και δεν μπλοκαρίστηκε. Το ίδιο έκανε και ο Σαντιάγο Έσε.

Ωστόσο ο 36χρονος Ισπανός άσος ήταν και το ήρεμο μυαλό. Εκείνος που έδινε τις κατευθύνσεις και βοηθούσε να μην βγουν από το τακτικό πλάνο και κυρίως να μην τους παρασύρει ο ενθουσιασμός. Ήταν και ο παίκτης που τις προηγούμενες μέρες κέρδιζε στην κούρσα για την μία ανοικτή θέση της ενδεκάδας.



Ο Μεντιλίμπαρ τον δοκίμασε με τους βασικούς σε πολλά κομμάτια της τακτικής και ήξερε τι έκανε. Πέραν από το ό,τι λειτούργησε σαν ένας προπονητής, μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ξέρει καλά και την αγωνιστική φιλοσοφία του Ουνάι Έμερι. Μαζί του έχει παίξει σε 171 παιχνίδια, τα περισσότερα στην καριέρα του με οποιοδήποτε άλλο προπονητή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0zgbbwiz5cx)

Μάλιστα με τον Έμερι κατέκτησε 4 Europa League, τα τρία με την Σεβίλλη κι ένα με την Βιγιαρεάλ, όπου ο Ισπανός τεχνικός τον είχε πάρει μαζί του. Μάλιστα ο προπονητής της Άστον Βίλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Cosmote TV, αναφέρθηκε στον Ιμπόρα και τον χαρακτήρισε ηγέτη μέσα στο γήπεδο και ως ο παίκτης που πάντα θα βοηθήσει και ψυχολογικά τους συμπαίκτες του.

Επίσης γενικότερα η τριάδα στα χαφ, των Τσικίνιο, Έσε, Ιμπόρα έκανε ίσως την μεγαλύτερη δουλειά. Γιατί μοίρασε σωστά την μπάλα και όπου χρειάστηκε έκανε τις μεγάλες πασες μεταφέροντας το παιχνίδι στα άκρα όπου ο Ντάνιελ Ποντένσε έκανε "ζημιά¨ στην άμυνα της Άστον Βίλα. Μάλιοτα εκνευρίστηκαν οι αντίπαλοι αμυντικοι και ειδικά ο Μάτι Κας, σε τέτοιο βαθμό, που του έκαναν σκληρά φάουλ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0zg4djiixh5)

Η αυτοεποίθηση και οι μόλις δύο αλλαγές που έκανε ο Μεντιλίμπαρ

Τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του αγώνα ήταν η αυτοπεποίθηση που είχαν οι παίκτες. Δεν άλλαξε η ψυχολογία τους ούτε μετά το 2-2. Συνέχισαν να παίζουν σα να ήταν ματς για το πρωτάθλημα.

Πήγαινε εξαιρετικά το πλάνο τους και στα πρόσωπα τους φαίνονταν πως θα έβαζαν κι άλλα γκολ. Ακόμα και όταν δέχθηκαν τρομερή πίεση, στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, δεν πτοήθηαν.

Μια αυτοπεποίθηση που πηγάζει από το παιχνίδι τους και τον τρόπο που τους καθοδηγεί ο Μεντιλίμπαρ. Ο οποίος μια μέρα πριν τον αγώνα, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, είχε πει πως θα παίξουν για τη νίκη, όπως κάνουν σε κάθε παιχνίδι.

Ένας Μεντιλίμπαρ, ο οποίος έκανε μόλις δύο αλλαγές στο παιχνίδι. Την αναγκαστική στο 46' με τον τραυματία Ορτέγκα, όπου στην θέση του μπήκε ο Ρίτσαρντς κι εκείνη στο 70' με τον Ντάνιελ Ποντένσε, ο οποίος είχε φάει και πολύ...ξύλο και ήθελε να τον προστατεύσει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0zfqkjl8x8x)