In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.

Η διάλυση της «παρέας του Levy» και το τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ

STORIES, 06.03.2018 08:30 |

Γιώργος Νόκος


Τι σηματοδοτεί η παραίτηση Παπαδημητρίου και Αντωνοπούλου για τις σχέσεις Τσίπρα - Ινστιτούτου Levy από το 2012.

Οι αστικοί μύθοι ή αστικοί θρύλοι, σύμφωνα με τη Wikipedia, αποτελούν ιστορίες ή θρύλους -συνήθως φανταστικών- γεγονότων που διαδίδονται μαζικά. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευρέως διαδεδομένες φήμες. Ωστόσο, δεν είναι απαραιτήτως δημιουργήματα της φαντασίας, καθώς αρκετοί θρύλοι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Ένας τέτοιος συνοδεύει και τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ένα απόγευμα Σεπτεμβρίου του 2012 στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας ουσιαστικά το οικονομικό αφήγημα της νεοπαγούς τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η Ευρώπη χρειάζεται νέο Σχέδιο Μάρσαλ» δήλωνε ο σημερινός πρωθυπουργός και ελάχιστοι ήταν τότε όσοι θυμήθηκαν ότι κάτι παρεμφερές είχε δηλώσει ένας άγνωστος τότε στο ευρύ κοινό, καθηγητής στην έδρα Οικονομικών «Jerome Levy» στο Bard College και πρόεδρος του Levy Economics Institute of Bard College στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. «You need something similar to the Marshall Plan». Τα λόγια ανήκουν στον πρώην υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Σύμπτωση ή ο Αλέξης Τσίπρας είχε αφομοιώσει για τα καλά το αφήγημα του Έλληνα οικονομολόγου και τις θέσεις του Ινστιτούτου Levy;

Έξι χρόνια μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση και τρία μετά την εμφατική του νίκη στις εκλογές του 2015, είναι βέβαιο ότι ο αστικός μύθος της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ - Ινστιτούτου Levy δεν βασιζόταν σε φανταστικά γεγονότα, αλλά σε πραγματικά. Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την απομάκρυνση του ζεύγους Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου από τους υπουργικούς θώκους, η σχέση αυτή έλαβε τέλος.

To 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον αξιωματική αντιπολίτευση και όχι ένα κόμμα που οριακά κέρδιζε την είσοδό του στο κοινοβούλιο. Ήταν αναγκαία η εξεύρεση ενός οικονομικού αφηγήματος το οποίο να κινείται μακριά τόσο από τον «δαιμονοποιημένο» στην αριστερά νεοφιλελευθερισμό όσο και από τον κεϊνσιανισμό. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ανάγκη να αποκτήσει πρόσβαση σε «σαλόνια» που μέχρι τότε είτε δεν ήταν προσβάσιμα είτε ήταν απαγορευμένα για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους.

Το Ινστιτoύτο Levy ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από τον φιλάνθρωπο δισεκατομμυριούχο Λέον Λεβί, πατριάρχη και εμπνευστή των hedge funds, και εστιάζει στην εκτεταμένη έρευνα πάνω στα μετακεϊνσιανά οικονομικά με τον Χάιμαν Μίνσκι, τον οικονομολόγο που αποκαθήλωσε τον νεοφιλελευθερισμό, να είναι μία εμβληματική μορφή που τιμάται κάθε χρόνο με ομώνυμο σεμινάριο. Στα πάνελ του Levy μετέχουν κατά καιρούς οι διασημότεροι δημοσιογράφοι του οικονομικού Τύπου, όπως ο Μάρτιν Γουλφ των «Financial Times», ο Τζάστιν Λάχαρντ της «Wall Street Journal», o Πίτερ Κόι, o Λούις Ούτσιτελ των «New York Times» κ.λπ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στα συνέδρια του Levy τον Ιανοάριο του 2013, κατά τη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψής του στην Αμερική για εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Levy, γεγονός που είχε καταγραφεί ως «αξιοσημείωτο» για την πρώτη στροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς το διεθνές επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Λίγους μήνες μετά, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2013, διοργανωνόταν το συνέδριο «Η κρίση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας» από το Ινστιτούτο Levy του Bard College.

Στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκαν ο επικεφαλής του Ινστιτούτου καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μόλις έναν χρόνο είχε καταφέρει να συνδεθεί απόλυτα με το αμερικανικό ινστιτούτο. Την ίδια ώρα ο ορίζοντας της εξουσίας ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ο πρώτος χρόνος της κυβέρνησης είχε έντονη τη σφραγίδα του αμερικανικού Ινστιτούτου τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και πολιτικών και ρητορικής. Εκεί έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στο ευρύ κοινό και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, σύντροφος του Δ. Παπαδημητρίου, καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.

Οι κακές γλώσσες της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι με τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας «εξαργύρωσε» τις πόρτες που άνοιξε στον Αλέξη Τσίπρα στην άλλη άκρη του Ατλαντινού, από κοινού με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Τζέιμς Γκαλμπρέιθ

Από το Ιντιτούτο Levy προερχόταν ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησης, ο στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Ο Αμερικανός καθηγητής Οικονοµικών και ερευνητής του Ινστιτούτου Levy, ήρθε στην Ελλάδα µε τη φήµη του πατέρα του Τζον Γκαλμπρέιθ να τον συνοδεύει και την επαφή του µε τον Γιώργο Παπανδρέου να τον έχει κάνει γνωστό στο ελληνικό κοινό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τον έφερε στην Αθήνα για δεύτερη φορά, µε αποκλειστική αποστολή να ηγηθεί της µυστικής οµάδας που συγκροτήθηκε για να καταρτίσει το περίφηµο «Plan X», το οποίο θα εφαρµοζόταν αν οι διαπραγµατεύσεις οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Ο Αµερικανός καθηγητής εγκατέλειψε την Ελλάδα όταν αποχώρησε από την οδό Νίκης ο πρώην υπουργός.

Το magnum opus της παρέας του Levy ήταν να εφαρμόσει στην πράξη όλα εκείνα που είχαν σχεδιαστεί στην εντυπωσιακή έπαυλη «Blithewood», με θέα τον ποταμό Χάντσον, όπου εδρεύει το Levy.

Ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα χρησιμοποιεί ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου, διαρκή (χωρίς εξόφληση κεφαλαίου ή αποπληρωμή/εξαργύρωση) και μεταβιβάσιμα, το οποίο ονομάσαμε Geuro, και που για όλους τους πρακτικούς σκοπούς θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήμα συμβατό με τη διατήρηση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος.

Το Plan B με το Geuro

Η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ με πρωτοσέλιδό τους δημοσίευμα τον Μάρτιο του 2015 αποκάλυπτε το απόρρητο Plan B της κυβέρνησης για διπλό νόμισμα με την έκδοση ειδικού ομολόγου έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και δημόσιους οργανισμούς.