Με τη σύγχρονη τεχνολογία η προστασία των αυτοκινήτων μας από κλοπή είναι μεγαλύτερη, μέσω προηγμένων συστημάτων συναγερμού και συσκευών εντοπισμού και παρακολούθησης. Τα συστήματα immobiliser έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση των κλοπών για πολλά χρόνια, αλλά ενώ υπάρχουν σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, δεν ήταν πάντα δεδομένα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα ακινητοποίησης αυτοκινήτου είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα προστασίας από κλοπή. Με το immobiliser δεν αρκεί να ταιριάζει ένα κλειδί στη μίζα, αλλά πρέπει και να αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή του αυτοκινήτου ως το αυθεντικό κλειδί. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά σύγχρονα κλειδιά αυτοκινήτων είναι τόσο ακριβά. Ενώ παλιά μπορούσαμε απλώς να αντιγράψουμε ένα κλειδί μέσα σε λίγα λεπτά, τα καινούρια μοντέλα απαιτούν συντονισμό του νέου κλειδιού με τον υπολογιστή του αυτοκινήτου, για να μπορούν να ξεκινήσουν τον κινητήρα.

Η τεχνολογία έγινε υποχρεωτική για όλα τα νέα αυτοκίνητα, στις περισσότερες χώρες, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Εάν το αυτοκίνητό μας κατασκευάστηκε πριν από το 1998 ή έχει εισαχθεί από χώρα που το immobiliser δεν ήταν στάνταρ όταν κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ενδέχεται να μην διαθέτει το σύστημα. Και ενώ ως ακινητοποιητής θεωρείται και το μηχανικό κλείδωμα του τιμονιού, ο ηλεκτρονικός ακινητοποιητής, το «immobiliser», προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη ασφάλεια και εξουδετερώνεται πολύ πιο δύσκολα.

Τα περισσότερα immobiliser απενεργοποιούν τη μίζα, την παροχή καυσίμου, τα συστήματα ανάφλεξης ή και τα τρία, μέχρι να χρησιμοποιηθεί το σωστό κλειδί. Μέσα στο κλειδί βρίσκεται ένα μικρό τσιπ σε μέγεθος κόκκου ρυζιού, με κωδικό, το οποίο ονομάζεται αναμεταδότης και απενεργοποιεί το immobiliser μόλις γυρίσει το κλειδί μέσα στη μίζα. Σήμερα, τα περισσότερα immobiliser λειτουργούν αυτόματα, χωρίς δηλαδή ο ιδιοκτήτης να χρειάζεται να κάνει κάτι, αλλά ορισμένα πολύ παλαιότερα immobiliser απαιτούσαν χειροκίνητη όπλιση από τον οδηγό.