Η Αττική Οδός, έχει ενσωματώσει απόλυτα τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στον πυρήνα της λειτουργίας της. Η στρατηγική αυτή επιλογή, ανοίγει τον δρόμο για το αύριο που θέλουμε να ζήσουμε. 

Ο σεβασμός, η γνώση και η υιοθέτηση πρακτικών για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους σε κάθε έκφανση του σημαντικού αυτού έργου.

Αξιοποιήθηκαν όλες οι ευκαιρίες για τοποθέτηση πρασίνου. Κάθε σπιθαμή του αυτοκινητόδρομου, κάθε σημείο, κάθε άκρη, μεταμορφώθηκε σε «ανάσα» από το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό.

800.000 δέντρα και θάμνοι και 78.000 τ.μ. χλοοτάπητα, δέχονται καθημερινά επαγγελματική φροντίδα, έτσι ώστε να διατηρηθούν ολοζώντανες οι πράσινες ζώνες της Αττικής Οδού. 

Υπεύθυνα για το περιβάλλον

250_513_7546_jpg

Το 2022 η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το μεγαλοπρεπές έργο, παρέμειναν προσηλωμένες στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ενδεικτικά μείωσαν τη συνολική κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και λειτουργίας ηλεκτρογεννητριών κατά 16%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ανακυκλώθηκαν 8.190 κιλά πλαστικού1.200 κιλά ελαστικών και 23.910 κιλά σιδήρου.

Επιπλέον, για τη μείωση του θορύβου στον αυτοκινητόδρομο έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη και εφαρμόζονται αντιθορυβικά μέτρα, σε συνάρτηση με την εδαφική διαμόρφωση και τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν επίσης, 127 μετρήσεις -24ωρες, με κινητές μονάδες μέτρησης θορύβου– ενώ όλα αυτά τα χρόνια τοποθετήθηκαν συνολικά 20 χλμ. ηχοπετασμάτων.


Με σεβασμό στην τοπική πανίδα και τα αδέσποτα ζώα

Με στόχο την προστασία της τοπικής πανίδας, υπάρχουν ειδικά αυτοκόλλητα στα ηχοπετάσματα –βάσει διεθνών προδιαγραφών– ώστε να μην προσκρούουν σε αυτά τα διερχόμενα πουλιά. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, για τη φροντίδα άγριων ζώων και πουλιών που τυχαίνει να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο. Επίσης, μέσω της πολυετούς συνεργασίας με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, ενισχύεται η οργάνωση στην περισυλλογή και προστασία αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων, στην περίθαλψή τους –σε περίπτωση τραυματισμού–, στη στείρωση και την υιοθεσία τους.

Η Αττική Οδός θα συνεχίσει να συνυπάρχει σε αρμονία με το περιβάλλον και να εξελίσσεται σταθερά πάνω στις ράγες της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ζήστε την και… ακολουθήστε την στο www.aodos.gr