Η VW μπορεί να καθυστέρησε να μπει στην ιδιαιτέρως προσοδοφόρα «κούρσα» των SUV, ωστόσο πλέον, μετά το νέο Tiguan, ετοιμάζεται να συμπληρώσει την γκάμα με ένα compact crossover με σχεδιαστικές επιρροές από το T-Roc Concept το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης το 2014.

Αρχικά η VW σχεδίαζε να παρουσιάσει την έκδοση παραγωγής στην πρόσφατη έκθεση της Γενεύης, ωστόσο, τελικά αποφάσισε να το παρουσιάσει το προσεχές φθινόπωρο πιο κοντά στην περίοδο διάθεσής του η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος της χρονιάς.

Παρ΄όλα αυτά η VW, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην ελβετική έκθεση, επεφύλαξε ένα teaser το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη εικόνα του νέου μοντέλου.

Το νέο SUV θα τοποθετηθεί στην γκάμα κάτω από το Tiguan και θα αναζητήσει το κοινό του σε εκείνους που χωρίς να θέλουν απαραιτήτως τον όγκο ενός τυπικού SUV, επιθυμούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα όπως η ψηλή θέση οδήγησης, η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και η ενισχυμένη πρακτικότητα που προσφέρουν τέτοιου είδους αυτοκίνητα.

Σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και μηχανικών μερών, η έκδοση παραγωγής του T-Roc αναμένεται να μοιραστεί την πλειονότητα των στοιχείων του και το DNA του με το Audi Q2.

Έτσι, το T-Roc αναμένεται να έχει ανάλογο μέγεθος με το μικρότερο SUV της Audi, με μεταξόνιο 2,6 μέτρων  μήκος 4,2 μέτρων και πλάτος περίπου 1,8 μέτρο ενώ αφετηρία θα αποτελέσει η πολυχρηστική αρχιτεκτονική του ομίλου MQB.

H γκάμα κινητήρων αναμένεται να προέλθει από το VW Golf με εφαλτήριο τον τρικύλινδρο turbo του 1,0 λίτρου καθώς και τον 1,5 λίτρου TSI Evo των 150 ίππων που εμφανίστηκε στο ανανεωμένο μικρομεσαίο μοντέλο.

Στους diesel αναμένονται οι συνήθεις επιλογές 1,6 και 2,0 λίτρων από 115 έως 150 ίππους ενώ τις επιλογές αναμένεται να πλαισιώσουν το μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων και το επτά σχέσεων διπλού συμπλέκτη DSG.

Τις προδιαγραφές του αναμένεται να συμπληρώσει η παρουσία του συστήματος τετρακίνησης 4Μotion της VW το οποίο αναμένεται να εξοπλίσει τις μεγαλύτερης ισχύος εκδόσεις.