Η γερμανική φίρμα τηρώντας μια παράδοση πολλών ετών, επεφύλαξε για το φεστιβάλ του Worthersee ή «φεστιβάλ των GTI» όπως ανεπισήμως ονομάζεται, πρωτότυπα μοντέλα σπορ έμπνευσης και προσανατολισμού τα οποία φέρουν την υπογραφή των μαθητευομένων της.

Για φέτος λοιπόν την τιμητική τους έχουν τα υβριδικά σύνολα και η ηλεκτροκίνηση τα οποία οι μαθητευόμενοι της VW χώρεσαν σε ένα Golf GTI και ένα GTE Estate αντίστοιχα.

Στην πρώτη περίπτωση, το υβριδικό Golf GTI First Decade, όπως ονομάζεται, ξεχωρίζει εξωτερικά από το χαρακτηριστικό χρωματικό μοτίβο του αμαξώματος, το spoiler των εκδόσεων Clubsport και τις ζάντες 20 ιντσών με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό.
Από το εσωτερικό απουσιάζουν τα πίσω καθίσματα ενώ έχουν προστεθεί καινούρια ηχεία καθώς και μια νέα εφαρμογή η οποία δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και έλεγχου των περισσότερων λειτουργιών του καθίσματος του οδηγού, όπως το μασάζ, μέσω tablet ή smartphone. Για τις επενδύσεις των σπορ καθισμάτων έχουν επιλεγεί συνδυασμός δέρμα nappa και Alcantara με γαλάζιες ραφές.

Πέρα από τις αισθητικές επιλογές των μαθητευομένων της VW, η σημαντικότερη πλευρά του συγκεκριμένου πρωτοτύπου έγκειται στην παρουσία ενός υβριδικού συνόλου συνδυαστικής ισχύος 410 ίππων στην αθέατη πλευρά του το οποίο αποτελείται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης που αναλαμβάνει τους μπροστινούς τροχούς και ένα ηλεκτρικό μοτέρ 48 Volt με απόδοση 12 kW που κινεί τους πίσω. Οι δύο κινητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό ή ξεχωριστά αναλόγως τις απαιτήσεις.

Το δεύτερο πρωτότυπο μοντέλο που δημιούργησαν οι μαθητευόμενοι της γερμανικής φίρμας είναι μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση GTΕ toy Golf Estate με την ονομασία impulsE η οποία αξιοποιώντας μια μπαταρία αποδοτικότητας 16,8 kWh υπόσχεται διπλάσια αυτονομία σε σχέση με τις μέχρι σήμερα γνωστές αντίστοιχες εκδόσεις του δημοφιλούς μικρομεσαίου μοντέλου.